Djokovic ja Sharapova voittoihin Australiassa

28.1.2008  |  09:30

Vuoden ensimmäisen Grand Slam-kisa pelattu

20-vuotias Novak Djokovic oli 50. mies, joka voitti avoimeen ammattilaisaikaan miesten kaksinpelin Grand Slam-turnauksessa. Hän on myös ensimmäinen serbi tittelinhaltijana. Sijoittamaton Jo-Wilfried Tsonga hävisi loppuottelun neljässä erässä. Djokovicille ensimmäisen erän 4-6 menetys oli hänen ainoansa koko turnauksessa. Djokovic pysyi ATP-rankingissa Federerin ja Nadalin takana kolmantena, Tsonga nousi finaalipaikkansa ansiosta ATP-rankingissa sijalta 38 sijalle 18. Tätä ennen 22-vuotias ranskalainen oli edennyt Grand Slam-kisassa neljännelle kierrokselle.
Puolivälieriin edenneen Jarkko Niemisen ATP-rankingia Australian avoimet ei muuttunut, vaan hän on edelleen sijalla 26.
Serbia ei päässyt juhlimaan tuplamestaruutta Melbournessa, sillä neljänneksi sijoitettu Ana Ivanovic hävisi naisten kaksinpelin loppuottelussa Venäjän Maria Sharapovalle 5-7, 3-6.
Viidenneksi sijoitettu Sharapova voitti matkalla finaaliin puolivälierissä ykkössijoitetun Justine Heninin ja välierissä kolmanneksi sijoitetun Serbian Jelena Jankovicin. Tämä oli Sharapovan kolmas naisten kaksinpelin voitto Grand Slam-turnauksessa. Ensimmäisen hän saavutti Wimbledonissa vuonna 2004 ja US Openissa vuonna 2006. Ivanovic oli nyt toista kertaa Grand Slam-turnauksen loppuottelussa; ensimmäisen kerran hän oli viime vuonna Ranskan avoimissa.
Ivanovic nousi WTA-rankingissa kolmosesta kakkoseksi, Sharapova on listalla viides, kuten oli ennen kisaa.

Nelinpelit

Kahdeksanneksi sijoitetuista Andy Ramistä ja Jonathan Erlichistä tuli ensimmäiset israelilaiset Grand Slam-turnausvoittajat avoimeen ammattilaisaikaan. He kukistivat miesten nelinpelin loppuottelussa seitsemänneksi sijoitetun ranskalaisparin Arnaud Clement/Michael Llodra luvuin 7-5, 7-6(4).
Ukrainalaiset Bondarenkon sisarukset Alona ja Katerina voittivat naisten nelinpelin mestaruuden. Loppuottelussa he kohtasivat Valko-Venäjän Victoria Azarenkan ja Israelin Shahar Peer ja voittivat luvuin 2-6, 6-1, 6-4. Bondarenkot ovat toinen sisaruspari, joka on yltänyt Grand Slam-turnauksen nelinpelin voittoon – ensimmäisiksi ehtivät Williamsit Serena ja Venus, joilla titteleitä onkin jo kuusi.
Sekanelinpelin ykköspariksi nousivat viidenneksi sijoitetut Kiinan Tiantian Sun ja Serbian Nenad Zimonjic, jotka ottivat voiton luvuin 7-6(4), 6-4 intialaisista Sania Mirzasta ja Mahesh Bhupathista.
Tämä oli Sun/Zimonjicin ensimmäisen Grand Slam-turnausvoitto. Zimonjic on jo lupautunut muille pariksi Ranskan avoimiin ja US Openiin, mutta Wimbledonissa Sun ja Zimonjic nähtäneen jälleen yhdessä. Zimonjicille tämä oli toinen Australian avointen sekanelinpelin voitto. Ensimmäinen tuli vuonna 2004 yhdessä Elena Bovinan kanssa.
Sun voitti parinaan Ting Li vuonna 2004 Ateenassa naisten nelinpelin kultaa ja tavoite on uusia titteli elokuussa olympiakisoissa Pekingissä.

Australialaisjuniorit loppuotteluissa

Poikien kaksinpelin loppuottelussa viidenneksi sijoitettu Australian Bernard Tomic voitti Taiwanin Tsung-Hua Yangin. Puolivälierissä Tomic pudotti kisan ykkössijoitetun Meksikon Cesar Ramirezin ja Tsung-Hua Yang ykkössijoitetun Puolan Jerzy Janowiczin. Australialla oli mahdollisuus viedä juniorien molemmat kaksinpelit, mutta Jessica Moore hävisi tyttöjen kaksinpelin finaalissa Hollannin Arantxa Rusille 3-6, 4-6.
Tsung-Hua Yang voitti taiwanilaisparinsa Dheng Peng Hsiehin kanssa poikien nelinpelin. Loppuottelussa he kukistivat kakkossijoitetut Kanadan Vasek Pospisilin ja Meksikon Cesar Ramirezin.
Tyttöjen nelinpelin voiton vei ykkössijoitettu venäläispari Ksenia Lykina/Anastasia Pavlyuchenkova. Tytöt olivat kaksinpelissä kärkisijoitettuja, mutta ykkössijoitettu Pavlyuchenkova hävisi puolivälierissä Romanian Simona Halepille ja kakkossijoitettu Lykina kolmannella kierroksella Tanskan Karen Barbatille.

Australian avoimet 2008
Melbourne

Miesten kaksinpeli
Novak Djokovic Serbia (3.) – Jo-Wilfried Tsonga Ranska 46 64 63 76(2)
Naisten kaksinpeli
Maria Sharapova Venäjä (5.) – Ana Ivanovic Serbia (4.) 75 63
Miesten nelinpeli
Jonathan Erlich/Andy Ram Israel (8.) – Arnaud Clement/Michael Llodra Ranska (7.) 75 76(4)
Naisten nelinpeli
Alona ja Kateryna Bondarenko Ukraina – Victoria Azarenka Valko-Venäjä/Shahar Peer Israel (12.) 26 61 64
Sekanelinpeli
Tiantian Sun Kiina/Nenad Zimonjic Serbia (5.) – Sania Mirza/Mahesh Bhupathi Intia 76(4) 64
Poikien kaksinpeli
Bernard Tomic Australia (5.) – Tsung-Hua Yang Taiwan (10.) 46 76(5) 60
Tyttöjen kaksinpeli
Arantxa Rus Hollanti (14.) – Jessica Moore Australia 63 64
Poikien nelinpeli
Cheng Peng Hsieh/Tsung-Hua Yang Taiwan – Vasek Pospisil Kanada/Cesar Ramirez Meksiko (2.) 36 75 10-5