Davis Cup: Suomi voitti Egyptin ja nousee I-divisioonaan!

15.9.2018  |  19:14  |  Raportit, Videot

Suomen miesten maajoukkue, Cinia Davis Cup Team Finland, kruunasi upean vuotensa voittamalla Egyptin 3-2 Eurooppa/Afrikka -ryhmän nousukarsintaottelussa Kairossa. Ensi vuonna Suomi pelaa siis I-divisioonassa.

Suomen joukkueen muodostivat Henri KontinenHarri Heliövaara, Emil Ruusuvuori, Patrik Niklas-Salminen ja Otto Virtanen sekä kapteeni Jarkko Nieminenja fysioterapeutti Joni Honkaniemi.

Kontinen/Niklas-Salminen siirsivät Suomen johtoon vakuuttavalla pelillä

Avauspäivänä Egyptin ykkönen Mohamed Safwat (ATP-191) voitti Emil Ruusuvuoren (ATP-391) 6-4, 7-6(7), mutta Harri Heliövaara (ATP-330) toi Suomen tasoihin voitolla Karim-Mohamed Maamounista (ATP-373) erin 6-3, 6-2. Ratkaisevaan päivään lähdettiin siis tasatilanteesta.

Lauantain ensimmäinen ottelu oli nelinpeli, jossa egyptiläispari Mohamed Safwat/Sherif Sabry pyrkivät horjuttamaan Henri Kontista ja Patrik Niklas-Salmista.

Ensimmäisen erän alussa molemmilla pareilla oli murtopalloja, mutta syöttövuorot pidettiin. Ensimmäisen helpottavan murron ottivat Kontinen/Niklas-Salminen ennen erän puoliväliä ja se riitti erävoiton turvaamiseen 6-3. Suomalaispari otti heti toisen erän alkuun murron, minkä jälkeen ei enää katsottu taaksepäin. Kontisen ja Niklas-Salmisen vahvat syötöt ja verkkopeli toivat lopulta vakuuttavan voiton 6-3, 6-4.

– Pelasimme hyvän ottelun. Ensimmäistä kertaa pelasimme Pattin kanssa parina, kokonaisuutena hyvä ottelu, kommentoi Henri Kontinen ottelun jälkeen.

Ruusuvuori otti ratkaisevan voiton

Nelinpelivoiton myötä maaotteluvoitto oli katkolla Suomelle. Ykköspelaajien kaksinpelissä Harri Heliövaara (ATP-330) lähti haastamaan Mohamed Safwatia (ATP-191). Kotiyleisön tuki nousi aivan uudelle tasolle, kun Safwat aloitti ottelun vahvasti karaten nopeasti 4-0 johtoon. Ensimmäinen erä kirjattiinkin egyptiläiselle 6-2. Toinen erä oli jo paljon tiukempi, kun Heliövaara pääsi paremmin peliin mukaan syöttönsä ja aggressiivisemman pelinsä kautta. Erän ratkaisuhetkellä Safwat löysi kuitenkin jälleen uuden vaihteen, minkä myötä hän juhlikin voittoa lukemin 6-2, 6-4.

Ratkaisu venyi siis tälle vuodelle tyypillisesti viidenteen otteluun, jossa toisistaan ottivat mittaa Emil Ruusuvuori (ATP-391) ja Karim-Mohamed Maamoun (ATP-373).

Ottelusta tuli todellinen trilleri. Ruusuvuori aloitti vahvasti ja painosti Maamounin rystyn kautta itselleen pisteitä jatkuvasti – suomalainen eteni nopeasti 6-1, 3-0 johtoon. Tässä vaiheessa egyptiläinen otti vessatauon ja tästä alkoi uusi luku ottelussa. Maamoun vei kuusi peliä putkeen ja erän. Ratkaisu venyi siis kolmanteen erään, johon Ruusuvuori tuli uudistuneella ja aggressiivisemmalla ilmeellä. Suomalainen onnistui ottamaan hallinnan takaisin itselleen ja lopulta ratkaisi voiton Suomelle erin 6-1, 3-6, 6-1.

– Alkuun oli puhdasta ja hyvää tekemistä, mutta sitten vastustaja alkoi pelaamaan tauon jälkeen vapautuneemmin ja paremmin. Kolmanteen erään keskustelimme Jarkon kanssa ja totesimme, että mennään jokaiseen pisteeseen täysillä ja katsotaan miten käy. Pystyin taas pelaamaan aggressiivisemmin ja sieltä se voitto tuli. Huikea fiilis, kommentoi ratkaisevan ottelun voittanut Ruusuvuori.

– Uskomaton ja mieletön fiilis. Olen erittäin ylpeä joukkueen jokaisesta pelaajasta. Kaikki laittavat aina parastaan ja jopa ylittävät itsensä. Voitimme kaikki ottelut tänä vuonna 3-2 samalla kaavalla – hoidimme kaikki kakkospelaajien kaksinpelit ja nelinpelit, tyytyväinen kapteeni Nieminen kommentoi.

Egypti – Suomi 2-3, Eurooppa/Afrikka -ryhmän nousukarsinta I-divisioonaan
Mohamed Safwat – Emil Ruusuvuori 6-4, 7-6(7)

Paluu I-divisioonaan kuuden vuoden jälkeen

Miesten maajoukkue on viimeksi pelannut I-divisioonassa vuonna 2012. Kapteeni Niemisen sanoin hänellä on käsissään tulevaisuuden joukkue, joka on jo tänä vuonna osoittanut sisukkuutensa ja kykynsä.

– Alkuvuodesta sanoin, että meillä on sopiva balanssi nuoruutta ja kokemusta – tulevaisuuden joukkue. Tunnen kaverit hyvin ja he ovat kaikki hienoja persoonia. Ensi vuonna jatketaan samalla tavalla, mutta astetta korkeammalla I-divisioonassa, Nieminen kertoi.

Vuoden 2018 aikana Suomi venyi jokaisessa maaottelussa hienosti. Paikka nousukarsintaan ratkesi 3-2 -voitoilla Tunisiasta ja Liettuasta. Tämän vuoden kruunasi nyt tullut voitto Egyptistä ja paluu I-divisioonaan ensi vuodeksi.

Seuraava uutinen: Viikkoennakko 38/2018 – →