Belgia voitti Suomen 3-2 ja eteni Davis Cup Finals -lopputurnaukseen

5.3.2022  |  20:48  |  Raportit

Jännittävä ratkaisupäivä saatiin Suomen ja Belgian Davis Cup -maaottelussa. Belgia voitti Suomen 3-2 ja eteni Davis Cup Finals -lopputurnaukseen. Suomen miehet olivat nyt neljättä kertaa karsimassa maailman korkeimmalle tasolle. Seuraavaksi Suomi taistelee paikastaan tällä tasolla syksyllä.

PERJANTAI 4.3.
Otto Virtanen – David Goffin 5-7, 6-3, 3-6
Emil Ruusuvuori – Zizou Bergs 6-3, 7-5

 

LAUANTAI 5.3.
Harri Heliövaara/Emil Ruusuvuori – Sander Gille/David Goffin 6-3, 2-6, 7-6(5)
Emil Ruusuvuori – David Goffin 4-6, 2-6
Otto Virtanen – Zizou Bergs 4-6, 0-6

 

KUVAGALLERIA

Heliövaara: ”Tässä ottelussa oli kaikkea: tunnetta, tasoa ja draamaa”

Ratkaisupäivän avauksessa Suomen nelinpelipari Harri Heliövaara (nelinpelin ATP-50)/Emil Ruusuvuori (ATP-71) saivat vastaansa Belgian Sander Gillen (nelinpelin ATP-31) ja David Goffinin (ATP-68). Ottelun ennakkoasetelma oli mielenkiintoinen, sillä molemmilla pareilla oli käytössään nelinpeliekspertti ja kaksinpelin tähti.

Heti ottelun alusta alkaen nähtiin taidokkaita lentolyöntejä ja toisaalta paljon kaksinpelin omaista takakenttäpeliä. Heliövaara/Ruusuvuori ottivat aloitteita hieman enemmän omiin käsiinsä ja aggressiivinen peli palkittiin kuudennessa pelissä murrolla. Murron turvin suomalaispari eteni erävoittoon, kun Heliövaaran vahva syöttö toi erän luvuin 6-3.

Toisen erän alussa alkoivat Gille/Goffin saada neutralisoitua enemmän ja enemmän suomalaisparin hyökkäävää peliä. Tämän myötä ottelun hallinta siirtyi belgialaisille, jotka nopeassa tahdissa menivät 4-1 johtoon. Lopulta Belgia tasoitti erät lukemin 6-2.

Suomalaisten kannalta belgialaisten hallinta säilyi myös kolmannen erän alussa ja heti ajautuivat Heliövaara/Ruusuvuori murron takaa-ajoasemaan 0-2. Belgialaiset johtivat jo 4-1, mutta sisukkaat suomalaiset ottivat murron takaisin ja tasoittivat 4-4. Vaara ei ollut kuitenkaan ohi, sillä Heliövaaran syötössä Belgia pääsi kahteen kertaan ottelupalloon käsiksi. Näistä selvittiin ja ratkaisu eteni tie-breikkiin. Siinä suomalaiset pääsivät tuulettamaan voittoa ja 2-1 johtoasemaa erin 6-3, 2-6, 7-6(5).

– Tässä ottelussa oli kaikkea: tunnetta, tasoa ja draamaa. Aivan uskomaton ottelu, yksi urani hienoimmista hetkistä. Ei tällaista tunnetta saa ATP-kiertueella, maaottelut ovat täysin ainutlaatuisia, kommentoi Heliövaara.

– Avauserä oli meiltä vahva, mutta sitten Belgia paransi ja pitää olla myös rehellinen ettemme pystyneet itse pelaamaan kovin hyvin. Jatkoimme taistelua ja tilanne näytti vielä kolmannen erän alussa vaikealta. Saimme Henri Kontiselta muutamat syöttövinkit ja hiljalleen ottelu alkoi kääntyä.

Ruusuvuori: ”Hän liikkui älyttömän hyvin ja ei tehnyt juurikaan virheitä”

Ruusuvuori ja Goffin astelivat 30 minuutin tauon jälkeen uudelleen ottelukentälle, kun maiden ykköspelaajat asettuivat kaksinpelitaistoon.

Avauserän ensimmäisistä palloista lähtien sai yleisö nauttia pitkistä peruslyöntipalloralleista. Ruusuvuorella oli erän alussa murtopalloja, mutta ei saanut niitä hyödynnettyä. Seitsemännessä pelissä iski Goffin ja yksi murto riitti avauserän voittoon 6-4.

Toisen erän alkajaisiksi mursi belgialainen välittömästi suomalaisen syöttövuoron. Tuplamurto oli tosiasia jo hetken kuluttua ja Goffin siirtyi 4-1 johtoon. Goffin ei antanut otteen lipsua käsistään, vaan tasoitti maaottelun 2-2 iskemällä tulostaululle lukemat 6-4, 6-2. Ottelussa Goffin hyödynsi murtopallonsa tehokkaasti, kun taas Ruusuvuori ei saanut hyödynnettyä mahdollisuuksiaan.

– Tämä oli minulta hyvä ottelu, alussa tein vähän virheitä, mutta sitten oli ehjä kokonaisuus. Olen erittäin onnellinen, vielä on meillä mahdollisuus edetä Davis Cup Finals -lopputurnaukseen, kertoi Goffin.

Ruusuvuori antoi kunnian hienosti pelanneelle vastustajalleen.

– Oli ihan eri Goffin vastassa kuin muutamat viikot sitten Dohassa. Hän liikkui älyttömän hyvin ja ei tehnyt juurikaan virheitä. Hän löi uskomattoman tarkasti ja pelasi kokonaisuudessaan ehjän pelin. Kaikkeni jätin kentälle, ei jäänyt siitä kiinni – tällä kertaa vastustaja oli parempi.

Bergs vei Belgian Davis Cup Finals -lopputurnaukseen

Viidenteen ja ratkaisevaan otteluun tulivat kentälle nuoret kakkospelaajat 20-vuotias Otto Virtanen ja 22-vuotias Zizou Bergs.

Molemmat pelaajat löivät palloa kovaa ja mielenkiinto kohdentui siihen kumpi ottaa hallinnan ja toisaalta siihen kumpi tekee vähemmän virheitä. Bergs oli ensimmäisenä ottamassa murron legendaarisessa seitsemännessä pelissä, minkä turvin hän myös voitti erän 6-4.

Toisen erän alussa Bergs asemoi itseään hieman kauemmaksi takarajan taakse. Vahvalla liikkeellään ja varmalla pelillään hän ei antanut yhtään ilmaista pistettä Virtaselle. Samaan aikaan belgialainen kykeni lyömään läpilyöntejä ja kova kämmenpalautus linjasta läpi toi tuplamurron 3-0. Virtanen ei löytänyt ottelussa keinoja Bergsin horjuttamiseen, vaan tämä otti voiton ja vei Belgian Davis Cup Finals -lopputurnaukseen erin 6-4, 6-0.

– Urani isoin ottelu ja isoimmat paineet. Tuntui hyvältä ja oli luottavainen ennen ottelun alkua, mutta alun muutamia tiukkoja pelejä lukuunottamatta ei pelissä ollut oikein jännitettävää. Itse en saanut lyöntejä kenttään ja vastustajani pelasi hyvin. Erityisesti en päässyt hänen syöttöihinsä yhtään käsiksi, kommentoi Virtanen.

Kapteeni Jarkko Nieminen oli luonnollisesti pettynyt tappion hetkellä, mutta samaan aikaan näki positiivisia asioita.

– Tietenkin päällimmäisenä on pettymys. Olemme tulleet tämän joukkueen kanssa todella pitkän matkan ja tämänkin ottelun arvon ja hienot asiat ymmärrämme myöhemmin. Edelleen olemme tulevaisuuden joukkue, nyt tämä on mitä ansaitsemme.

Jaa:

Seuraava uutinen: Billie Jean King… →