Tenniksen Strategia 2024: Valmennustoiminta

15.12.2020  |  12:06  |  Seurat, Videot

Tenniksen strategiassa 2021-2024 korostuu yhteistyö läpi tennisyhteisön, siksi se on nimetty tenniksen strategiaksi. Strategiaa on työstetty läpi vuoden jäsenseurojen kanssa ja nyt pääsemme yhdessä rakentamaan tennisyhteisön tulevaisuutta entistä paremmaksi – yhdessä enemmän, yhdessä menestyen.

Strategisiksi valinnoiksi muodostuivat menestyvä huipputennis, kehittyvä kilpatennis ja kasvava harrastetennis. Ydintoimintoja ovat kilpailutoiminta, valmennustoiminta, seuratoiminta ja tapahtumat. Strategian toteutumisen onnistumisen edellytyksinä nähdään viestintä ja markkinointi, digitalisaatio, osaamisen kehittäminen, resurssit ja olosuhteet. Koko toimintaa ohjaa uudistunut vastuullisuusohjelma: hyvä hallinto, turvallinen toimintaympäristö, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, ympäristö ja ilmasto sekä antidoping.

Joulukuun aikana esittelemme ydintoimintoja: voit lukea kilpailutoiminnan artikkelin täältä ja tässä artikkelissa käsitellään valmennustoimintaa.

TENNIKSEN STRATEGIA 2024 (KOKO VERSIO, PDF)
TENNIKSEN STRATEGIA 2024 (YHTEENVETO, PDF)

Osaamisen kehittäminen valmennustoiminnan kulmakivenä

Valmennustoiminta kokonaisuudessaan on niin ikään hyvä esimerkki saumattoman yhteistyön merkityksestä Tennisliiton ja jäsenseurojen välillä. Toiminnan osalta on ensiarvoisen tärkeää tukea ja mahdollistaa seurojen valmennustoiminnan laadukkuus sekä luoda polku ensimmäisistä tennislyönneistä kohti harrastamista, kilpailemista ja ammattimaisuutta. Valmennustoiminta-kokonaisuudesta vastaavat koulutustoiminnan osalta koulutuspäällikkö Harri Suutarinen ja huipputenniksen (ml. aikuisten maajoukkueet, nuorten valmennuskeskus- ja nuorten maajoukkuetoiminta) osalta tapahtuma- ja huipputennispäällikkö Roope Kailaheimo.

Tennisliiton osalta keskiössä on luoda edellytyksiä aikuisten maajoukkueiden menestymiselle ja seurojen valmennustoiminnalle osaamisen kehittämisen kautta sekä kehittää Talin Tenniskeskuksessa toimivaa nuorten valmennuskeskusta.

Seurat ottavat pelaajat ensimmäisenä haltuunsa ja tarjoavat pääsyn lajin pariin. Seurojen ja valmentajien ammattitaidon lisääminen on ensiarvoisen tärkeää pelaajamäärien kasvattamisessa. Tähän linkittyy vahvasti seuratoiminnan puolella käynnistyvä laatuseuraohjelma, joka kehittää seurojen toimintaa moniuloitteisesti. Tenniksen laatuseuraohjelma on osa Olympiakomitean Tähtiseura-ohjelmaa – tenniksessä on hieman muokattu rakenne vastaamaan paremmin lajimme toimintaympäristöä. Ohjelmassa on neljä kategoriaa: lasten ja nuorten tähtiseura, aikuisten tähtiseura, kilpaurheilun tähtiseura ja huippu-urheilun tähtiseura. Laatuseura-ohjelma käynnistyy vuoden 2021 alussa – tiedotamme tästä vielä tarkemmin lähitulevaisuudessa.

– Laatuseuraohjelman kautta saamme toivottavasti lisättyä yhteistyötä seurojen ja liiton välillä. Yhteistyön avulla saadaan vielä terävöitettyä rooleja pelaajapolun eri vaiheissa kärkijunioreille. Olympiakomitean kanssa yhteistyössä rakennetun nelitasoisen laatuseurajärjestelmän avulla seurojen on helpompi löytää oma selkeä painopiste toiminnassa. Seurojen on välillä on hyvä pysähtyä ja tarkastella omaa suuntaa ja toimintaa. Yritämme auttaa liiton kautta etenkin kilpaurheilun tähtiseuroiksi pyrkiviä. Lisäksi tietenkin meillä pyörivät valmennus- ja ohjaajakoulutukset ympäri vuoden, toiminnan avulla nostetaan valmentajien ammattiosaamista, joka näyttäytyy suoraan seuratoiminnan kehittymisenä. Toivottavasti nähdään tulevalla strategiakaudella entistä laadukkaampaa ja kokonaisvaltaisempaa juniorivalmennusta useissa seuroissa, kommentoi koulutuspäällikkö Suutarinen.

Valmennustoiminta ja kilpailutoiminta linkittyvät myös toisiinsa vahvasti pelaajamäärien lisäämisen näkökulmasta. Kilpailemisen kynnystä pyritään madaltamaan ja tavoitteeksi on asetettu erityisesti alle 12-vuotiaiden ottelumäärien nostaminen – tavoitteena on saada alle 12-vuotiaiden ikäluokissa 100 pelaajaa per ikäluokka pelaamaan yli 50 kaksinpeliottelua vuodessa.

– Tennis on peli! Pelaajien lähtökohdista suunnittelut kivat kilpailutapahtumat takaavat varmasti mukavia muistoja junioreille. Lasten kilpailutoiminnassa lasten vanhempien ja valmentajien kannattaa suunnata paljon fokusta yrittämiseen, eikä tulokseen. Otteluissa on tärkeintä miten kukin pelaa omaan pelitasoonsa nähden ja yrittää parhaansa. Tenniksessä tulos voi olla julma, vaikka pelaat hyvin. Oikein viestittynä ja kannustettuna kilpaileminen takaa hyviä valmiuksia myös elämää varten. Voittojen ja tappioiden käsittely – elämää pienoiskoossa, jatkoi Suutarinen.

Huipputenniksen edellytyksiin ja menestysmahdollisuuksiin panostetaan moniulotteisesti

Tennisliiton ylläpitämässä nuorten valmennuskeskuksessa harjoittelevat maan parhaat juniorit – valmennuskeskuksen toimintaa kehitetään ja yhteistyötä seurojen kanssa syvennetään. Tarkoituksena on luoda mahdollisuuksia kansallisille kärkipelaajille tavoitteidensa saavuttamiseksi. Tavoitteena on luoda toimintamalli ja puitteet vastaamaan kansainvälistä vaatimustasoa – valmennuskeskus on viimeistään vuonna 2024 ITF:n auktorisoima.

Valmennuskeskuksessa on päivittäisvalmennuksessa tällä hetkellä viisi pelaajaa. Lisäksi ryhmän kanssa harjoittelee muutamia pelaajia osan aikaa viikosta. Tapahtuma- ja huipputennispäällikkö Roope Kailaheimo vastaa toiminnasta kokonaisuudessaan, päivittäistä operatiivista toimintaa johtaa Saku Siivonen yhdessä maajoukkuevalmentajien Erik Hakkarainen, Joonas Jalkanen ja Ville Tuovinen kanssa. Lisäksi Jarkko Nieminen on toiminnassa mukana kolmena päivänä viikossa. Kentän ulkopuolella fysiikka- ja huoltopalveluita vetävät Jaakko-Antti Peltola, Nikola Zujic ja Mikko Pehkonen.

– Valmennuskeskuksessa on tehty viime vuodet hyvää työtä. Laura Hietarannan hieno menestys Orange Bowl:ssa on tästä viimeisin esimerkki. Joukkue pelaajien ympärillä on erittäin ammattitaitoinen ja vahvistunut entisestään kuluvan vuoden aikana. Vuonna 2021 tavoitteena on jalkauttaa lajivalmennuksen oppeja ja tiivistä yhteistyötä myös seurojen suuntaan, kommentoi Kailaheimo.

Toimivat järjestelmät seuroissa ja valmennuskeskuksessa mahdollistavat suomalaisten huippujunioreiden kasvamisen. Strategiakaudella tähdätään saavuttamaan seuraavia kansainvälisiä rajapyykkejä:

  • 3 pelaajaa löytyy alle 18-vuotiaiden ITF-maailmanlistalta 50 parhaan joukosta
  • 6 pelaajaa on alle 14-vuotiaiden Tennis Europe -listalla 50 parhaan joukossa

– Asetetut tavoitteet ovat kovia, mutta saavutettavissa. Tulosten takana ratkaisevassa asemassa on päivittäinen kehittyminen ja maksimin irti ottaminen huonoinakin päivinä. Sellaisen toimintaympäristön mahdollistamiseksi on tärkeää, että järjestelmät seuroissa ja valmennuskeskuksessa ovat tasolla, jossa pelaajan ja valmennustiimin on mahdollista keskittyä vain olennaiseeen, kertoi Kailaheimo.

Huipputenniksen osalta on tulevalla strategiakaudella tavoitteena nostaa miesten Davis Cup -maajoukkue maailmanlohkoon ja naisten Fed Cup -maajoukkue I-ryhmään. Lisäksi pelaajien määrää ATP- ja WTA-rankingeissa, joko kaksin- tai nelinpelissä, TOP200 joukossa seurataan. Tavoitteena on, että neljä pelaajaa on tässä tavoitelukemassa strategiakauden lopussa.

Tennisliitto tukee huippupolulla olevia pelaajia taloudellisesti yksilöllisen tukiohjelman puitteissa ja välillisesti esimerkiksi kilpailutoiminnan (TEHO Sport Finnish Tourilla merkittävät palkintorahat, Tennisliiga ja kansainväliset kilpailut Suomessa) sekä  leiritysten kautta.

–  Meillä on Suomessa erittäin hyvä kansallinen ja kansainvälinen kilpailukalenteri, joka tukee pelaajan kehittymistä kohti kansainvälistä urapolkua. Etenkin juniorien puolella lukuisat Tennis Europe ja ITF -kilpailut antavat mahdollisuuden kartuttaa kansainvälistä kokemusta ja pistetiliä kotimaassa. Kun kotimaassa menestyy, se tarjoaa hyvän ponnahduslaudan korkeamman kategorian kilpailuihin ulkomaille. Tässä vaiheessa on tärkeää, että pystymme välillisen tuen lisäksi tukemaan huippupolulla olevia pelaajia myös suoraan taloudellisesti. Huippupolulla kun kasvavat meidän tulevaisuuden Davis ja Fed Cup -maajoukkueiden pelaajat ja tulevat kotimaisen tenniksen esikuvat, päätti Kailaheimo.

Toimintavuosi 2021

Ensimmäisenä toimintavu0tena on yhtenä isona ja tärkeänä asiana seurojen laatuohjelman käynnistäminen. Tavoitteena on kehittää ja viedä osaamista uudelle tasolle läpi seurakentän: niin lasten ja nuorten kuin aikuisten toiminnan, seurahallinnon sekä harrastamisen, kilpailemisen ja huipputenniksen osalta.

  • Laatuseurajärjestelmän puitteissa on tavoitteena saada vähintään 10 seuralle laatumerkki jossain kategoriassa (lasten ja nuorten, aikuisten, kilpatenniksen tai huipputenniksen tähtiseura) ja kehitysprosesseissa olisi vähintään 5-7 seuraa.

Huipputenniksen osalta kiinnitetään huomiota niin aikuisiin kuin junioreihin. Tennisliitto kehittää Talissa toimivaa nuorten valmennuskeskusta kohti kansainväliset mitat täyttävää kokonaisuutta. Isossa kuvassa on tavoitteena nuorten osalta:

  • Pelaajien kehittäminen ja tukeminen menestyviksi pelaajiksi kansainvälisissä juniorikilpailuissa
    • 2 pelaajaa TOP100 alle 18-vuotiaiden maailmanlistalla
    • 2 pelaajaa TOP50 alle 14-vuotiaiden Tennis Europe -listalla
  • Kasvattaa kansainvälisellä pelaajapolulla olevien pelaajien määrää 20 %
  • 9-12 -vuotiaiden ikäluokissa yli 25 pelaajalla per ikäluokka vähintään 40 kilpaottelua

Kokonaan uutena toimintona järjestetään tenniksen yläkoululeiritystä Vierumäellä. Kohderyhmänä ovat yläaste-ikäiset (n. 13-15 vuotiaat) aktiiviset kilpapelaajat. Pelaajille on parhaillaan käynnissä erillinen haku ohjelmaan. Toimintaa pilotoidaan keväällä ja tavoitteena on järjestää leirejä neljä kertaa lukuvuoden aikana syksystä 2021 alkaen. Yläkoululeirityksessä noudatetaan valtakunnallisia urheilijaksi kasvamisen sisältöjä ja lajivalmennus tapahtuu lajin määrittelemien linjausten mukaisesti.

Aikuisten maajoukkueiden osalta on huomio erityisesti miesten maajoukkueessa ja syyskuussa pelattavassa Davis Cup -maaottelussa Intiaa vastaan (tarkemmat tapahtumatiedot, kuten pelipaikka, on vielä selvityksessä). Ottelu on I-ryhmän nousukarsintaottelu ja voittaja etenee maailmanlohkon karsintaan, tämä on miesten joukkueen tavoitteena.

Naisten maajoukkueella on edessään välivuosi. Naisten maajoukkuetoiminnan painopisteitä ovat nuoren pelaajasukupolven kasvattaminen, maajoukkuetoiminnan laajentaminen sekä naistenniksen kehittäminen. Naisten Eurooppa/Afrikka II-ryhmän Billie Jean King Cup -turnausta (ent. Fed Cup) ei koronavirustilanteen takia järjestetä vuonna 2021. Maajoukkueen kapteenina jatkaa Emma Laine, voit lukea aiheesta lisää täältä.

Lisäksi pyörätuolitennispelaaja Taneli Tenhusta tuetaan matkallaan kohti Tokion paralympialaisia.

Jaa:

Seuraava uutinen: Tenniksen Strategia 2024:… →