Niemisen prinsiipit tiimi- ja yksilöjohtamiseen

30.1.2024  |  10:06  |  Ennakot

”Luottamukseen perustuu kaikki hyvä.”

Jarkko Nieminen on toiminut miesten maajoukkueen, Porsche Davis Cup Team Finland, kapteenina vuodesta 2018 alkaen. Ennen kapteeniuttaan kerkesi Nieminen pelaamaan Suomen riveissä 1999-2016 kirjauttaen voittotilastokseen kaksinpelissä 48/11 ja nelinpelissä 15/16.

Kaikkien aikojen eniten pelejä miesten maajoukkueessa ja eniten voittoja 63 ottanut Nieminen avaa nyt ajatteluaan tiimi- ja yksilöjohtamisen osalta.

”Kaikki ovat yhtä tärkeitä”

Lähdetään liikkeelle siitä, että kuinka kapteeni näkee oman roolinsa ja kehittymisen siinä.

”Ensinnäkin mielestäni on tärkeää kehittyä ja pyrkiä olemaan parempi. Tunnistan vahvuuteni ja heikkouteni; oma itsetuntemus on tärkeää, jotta voin rakentaa toisiaan tukevan tiimin ympärilleni.”

Nieminen on luottanut viimeisimmät vuodet tuttuun kolmikkoon: valmennuksen aisaparina entinen nelinpelin maailman ykkönen Henri Kontinen sekä fysiot Joni Honkaniemi ja Mikko Pehkonen.

”Saan heiltä valtavasti tärkeää tietoa.”

Tiimi pyrkii huolehtimaan siitä, että pelaajien on mahdollisen hyvä olla.

”Pelaajilla on sellainen olo, että kaikki on hallussa; ei tarvitse huolehtia mistään ylimääräisestä. Voimme keskittyä olennaiseen.”

Lisäksi niin Nieminen kuin koko joukkue korostaa haastatteluissaan hyvää ilmapiiriä. Siinä täytyy olla joku juttu.

”Meillä on ihan oikeasti tosi mukavaa yhdessä. Pyrimme luomaan hyvää ilmapiiriä yhdessä ja meille on muodostunut vahvat rutiinit tekemiseemme.”

Harri Heliövaara, Henri Kontinen ja Jarkko Nieminen ovat olleet 2008 vuodesta alkaen yhdessä maajoukkueessa.

Kommunikaatio, luottamus, kunnioitus

Yksi avaintekijä on kommunikaatio.

”Kommunikaatio on tärkeässä roolissa. Mitä sanon milloinkin ja kenellekin. Elän hetkessä. Tarkkailen ja olen lähellä sekä tarvittaessa reagoin oikealla tavalla oikeaan aikaan. Koitan aistia ilmapiiriä. Saatan esimerkiksi kysyä, mikä mättää?”

Kapteenina Nieminen on erittäin lähellä pelaajia luonnollisesti harjoituksissa ja pelitilanteissa. Nieminen on myös ollut kaikkien pelaajiensa läheisyydessä jo huomattavasti pidempään; joidenkin kanssa reilusti yli 10 vuotta.

”Tärkeää on tuntea hyvin ihmiset. Yleisesti on auttanut, että tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa; oli kyse sitten koulusta, armeijasta tai kiertue-elämästä.”

Nieminen kertoo, että on tärkeää ottaa huomioon jokainen yksilö ja heti perään korostaa joukkueen yhteisiä tavoitteita, tahtotilaa ja arvoja.

”Arvoissani ehdoton ykkönen on, että kaikki ovat yhtä tärkeitä. Kun on pieni joukkue on helpompaa tuntea yksilöt; minulle kaikki ovat aidosti yhtä tärkeitä. Yhteinen suunta on tärkeä. Luottamukseen perustuu kaikki hyvä.”

Ulosannissaan Nieminen on harkittu ja selväsanainen, ehkä joidenkin mielestä rauhallinen ja maltillinen; kovia ja rohkeita tavoitteita hän ei kuitenkaan ole karttanut sanoa ääneen. Aloittaessaan kapteenina 2018 hän totesi:

”Meillä on tulevaisuuden joukkue. Tavoitteenamme on pelata ja kilpailla maailman parhaiden kanssa.”

Yhteinen suunta on tärkeä. Mikä se suunta on nyt?

”Olemme edelleen kehittyvä niin joukkueen kuin yksilöiden näkökulmasta. Emme aseta itsellemme rajoja. Kuten Málagassa sanoin, tavoittelemme unelmiemme unelmaa eli koko Davis Cupin voittoa.”

Mistä Niemisen itseluottamus kumpuaa?

”Olen aina ollut hyvä, kun on pallopeli ja olen kentällä. Olen kentällä vahvimmillani, esimerkiksi Davis Cupissa se on minulle tosi miellyttävä ympäristö. Tiedän sen ympäristön, pystyn tulkitsemaan ja lukemaan tilaa.”

TUTUSTU TAPAHTUMASIVUUN
OSTA LIPUT | TIKETTI.FI

Jaa:

Seuraava uutinen: Virtanen ja Paldanius… →