Porsche Junior Team Finland

Suomalaisen menestyvän huipputenniksen päämääränä on tuottaa ammattilaispelaajia esikuviksi nuorille ja inspiroimaan koko tennisyhteisöä. Nuorten maajoukkuetoiminnan pelaajapolun tavoitteena on auttaa urheilijoita kehittymään seuravalmennuksesta aina ATP- ja WTA-rankingin TOP100-sijoituksiin asti.  Voit ladata yllä olevan pelaajapolku kuvan tästä.

Taso 1: Seuravalmennus ja tenniksen laatuseurat

Seuravalmennus alkaa tyypillisesti noin 5-8 -vuotiaana. Seurat luovat omalla valmennustoiminnallaan perustan huipputennikselle siten, että riittävästi junioripelaajia etenee nuorten maajoukkuetoiminnan polulle. Seuroilla on keskeinen rooli pelaajien päivittäisessä harjoittelussa yläkouluikään asti ja mahdollisuuksien mukaan myös siitä eteenpäin.  

Tason 1 toiminnot linkittyvät lisäksi tiiviisti tenniksen kilpa- ja huipputason laatuseurojen kehitystyöhön, jota tehdään yhteistyössä Olympiakomitean kanssa. Strategiakauden 2021-2024 aikana on tavoitteena auditoida kolme huippuseuraa ja 15 kilpaseuraa. Seurojen keskeisenä tavoitteena on lisätä juniorien ottelumääriä alle 12-vuotiaiden ikävaiheessa sekä kasvattaa pelaajia maajoukkuetoiminnan pelaajapolulle. 

LISÄTIETOA 

Taso 2: U13 kartoitustoiminta ja U15 yläkoululeiritys

U13 kartoitustoiminta ja U15 yläkoululeiritys ovat pelaajien arkitoimintaa tukevaa, jossa maajoukkue-, kartoitustoiminnan- ja yläkoululeirityksen valmentajat ovat vahvassa vuorovaikutuksessa pelaajien henkilökohtaisten valmentajien sekä taustajoukkojen kanssa.  

Kartoitustoiminnan leirejä järjestetään vuoden aikana ikäluokkakohtaisesti noin 4-6 kappaletta ja yläkoululeirityksessä neljä lukuvuoden aikana. Tennisharjoittelun ohella kartoitustoimintaan ja yläkoululeiritykseen kuuluu olennaisena osana urheilijana kasvaminen (ruokailun merkitys, antidoping sisällöt, palautuminen sekä psyykkinen valmennus) sekä fyysinen testaaminen ja kehityksen seuranta. 

LISÄTIETOA

Taso 3: Nuorten maajoukkuetoiminta

Nuorten maajoukkuetoiminta alkaa tyypillisesti, pelaajan kehityksen mukaan, noin 10-13 -vuotiaana ja jatkuu noin 18-vuotiaaksi asti. Tällä tasolla leiritysten ja kansainvälisen kilpailutoiminnan määrä kasvavaa alempiin tasoihin verrattuna. Toimintaa ohjaavana tavoitteena on tarjota hyviä lähtöjä kansainväliseen kilpailemiseen Suomessa ja lähimaissa Tennis Europen 12- ja 14-vuotiaiden ikävaiheesta alkaen. 15-18 -vuotiaiden ikävaiheessa kilpaileminen muuttuu globaaliksi alle 18-vuotiaiden ITF-kiertueella.  

Maajoukkuetoiminnan piirissä olevat urheilijat saavat toiminnallista tukea kansainvälisten kilpailumatkojen, maajoukkueleirien sekä Tennisliiton valmennuskeskuksen toiminnan yhteydessä järjestettävien tehoryhmäleirien muodossa. Lisäksi 13-18 -vuotiaiden huipputennispolulla olevat urheilijat voivat saada myös suoraa taloudellista tukea Tenniksen Tukisäätiön myöntämien stipendien kautta. Stipendien kriteerit ja hakuohjeet julkaistaan vuosittain syys-lokakuussa Tennisliiton kotisivuilla ja ne julkaistaan marraskuussa järjestettävässä Tennisgaalassa.  

LISÄTIETOA

Taso 4: Porsche Junior Team Finland – Tennisliiton valmennuskeskus

Tenniksen strategian 2021-2024 valmennustoiminnan yhtenä ydintoiminnoista on kehittää valmennuskeskusta, jossa parhaat junioripelaajat harjoittelevat päivittäisvalmennuksessa, tehopäivillä ja leireillä. Talin Tenniskeskuksessa toimiva Tennisliiton valmennuskeskus kokoaa noin 12-18 -vuotiaita ikäluokkansa kärkipelaajia harjoittelemaan kansainvälisen vertailun täyttävään valmennuskeskukseen päivittäin- tai osan viikosta.  Valmennuskeskus kokoaa pelaajia myös yhteisille kilpailumatkoille ystävyysotteluihin, Tennis Europe ja ITF-kilpailuihin sekä kansainvälisiin arvokilpailuihin.  Valmennuskeskus palvelee pelaajia tapauskohtaisesti jo myös nuoremmissa ikäluokissa. Seurojen ja valmennuskeskuksen välisellä yhteistyöllä on mahdollista rakentaa pelaajia parhaiten palvelevia ratkaisuja ja hyödyntää kaikkien resurssit mahdollisimman tehokkaasti. 

LISÄTIETOA

Taso 5: Yksilöllinen tukiohjelma

Yksilöllinen tukiohjelma tukee juniori- ja aikuisten kilpailemisen siirtymävaiheessa olevia pelaajia taloudellisesti sekä auttaa pelaajien yksilöllisiä valmennustiimejä eri tavoin. Tuen kohdentaminen perustuu ranking-kriteereihin, ikään ja todennäköisyyteen yltää huipputenniksen määritelmään.  Finnish Tour, Tennisliiga ja Suomessa järjestettävät ammattilaiskilpailut ovat lisäksi toiminnallisia tukimuotoja siirtymävaiheessa oleville pelaajille. 

LISÄTIETOA

Taso 6: Aikuisten maajoukkuetoiminta – Porsche Davis Cup ja Billie Jean King Cup Team Finland

Miesten ja  naisten  maajoukkueiden,  Davis Cup  ja Billie Jean King Cup, toiminta ja niissä menestyminen on tärkeä osa suomalaista huipputennistä. Maajoukkuekapteenit, Emma Laine ja Jarkko Nieminen, valitsevat joukkueet maajoukkuetapahtumiin sekä leirittävät joukkueen pelaajia ja haastajaryhmää muutaman kerran vuodessa. Maajoukkuetapahtumiin valittuja pelaajia tuetaan rahallisesti ATP- ja WTA-rankingiin perustuen.

Lisäksi Davis Cup ja Billie Jean King Cup -joukkueiden valmistautumista maajoukkuetapahtumiin tuetaan seuraavasti: harjoitustunteja Talin Tenniskeskuksella, hoitoaikoja fysioterapiaan, sparraustunteja Davis Cup ja Billie Jean King Cup -joukkueen kapteenien kanssa sekä vuosikortti Mäkelänrinteen Urhea-hallin kuntosalille.