Valmentajan erikoisammattitutkinto saatiin päätökseensä Pajulahdessa

12.6.2020  |  16:52  |  Artikkeli

Ylhäällä vasemmalta lukien Pasi Ahti, Antti Laitinen, Ville Tihveräinen, Saku Siivonen, Ville Nygård, Harri Suutarinen, Tommi Stude ja Pekka Kainulainen sekä alhaalla vasemmalta Jani Ursin, Sami Paasonen ja Jarkko Nieminen

Pajulahti Olympic Training Centerin järjestämä koulutuskokonaisuus järjestettiin ensimmäistä kertaa täysin tennisseuroille ja Tennisliitolle suunnattuna.

Tutkintokokonaisuus alkoi vuoden 2019 alussa ja nyt puolentoista vuoden jälkeen valmistui kymmenen henkilöä ja muutamat viimeistelevät vielä lopputöitään tulevien kuukausien aikana.

– Lähtökohtana oli lähteä kehittämään suomalaista tennistä ja VEAT:ssa keskiöön nousi osallistujien oman seuran ja yhteisön kehittäminen. Matkan aikana olemme saaneet paljon hyviä keskusteluita aikaan ja tämä ryhmä on ollut erittäin sitoutunut sekä oppimishaluinen koko tutkinnon ajan, kertoi tutkinnonjohtaja Pekka Kainulainen.

VEAT 2019-2020

  • Jarkko Nieminen, Tennisliitto
  • Harri Suutarinen, Tennisliitto
  • Pasi Ahti, Smash-Kotka
  • Antti Laitinen, HLK
  • Gabor Lovro, GT
  • Tapio Männistö, T-61
  • Ville Nygård, ÅLK
  • Sami Paasonen, EVS
  • Saku Siivonen, HVS
  • Paavo Sivonen, KarTe
  • Tommi Stude, VarTe
  • Ville Tihveräinen, Sata
  • Jarkko Tuomisto, TaTS
  • Jani Ursin, V-P

Nieminen: ”Olen varma, että kaikki osallistujat pystyvät viemään opittuja asioita käytännön tasolle ja isossa kuvassa uskon, että koulutus antaa lisää positiivista virtaa hyvässä nousussa olevalle suomalaiselle tennikselle.”

Jarkko Nieminen on yksi VEAT:n suorittaneista. Nieminen kertoo olleensa heti alusta alkaen innoissaan koulutuksesta ja nyt valmistuneena on luottavaisin mielin tulevaisuuden suhteen.

– Kun ensimmäisen kerran kuulin tästä kokonaisuudesta olin heti innoissani. Koulutuskokonaisuus on ollut ainutlaatuinen, joten kiitos järjestäjille, kouluttajille sekä vertaisopiskelijoille. Todella mieletön kokemus ja olen varma, että kaikki osallistujat ovat kehittyneet henkilökohtaisesti ja pystyvät viemään opittuja asioita käytäntöön omissa toimintaympäristöissään.

– Kaikista parasta on ollut ryhmämme dynamiikka ja vuorovaikutus. On ollut todella antoisaa miettiä yhdessä asioita. Olen varma, että kaikki osallistujat pystyvät viemään opittuja asioita käytännön tasolle ja isossa kuvassa uskon, että koulutus antaa lisää positiivista virtaa hyvässä nousussa olevalle suomalaiselle tennikselle.

Miesten maajoukkuekapteenina, Cinia Davis Cup Team Finland, Nieminen on koulutuksen aikana pohtinut ja kehittänyt omaa sekä joukkueen toimintaa. Nieminen kertoo joukkueen jopa ylittäneen alkuperäisiä tavoitteita ja nyt ollaan jo lähellä maailmanlohkoa. Nieminen kertoo oppineensa ja ymmärtäneensä entistä paremmin maajoukkueen ydinporukan takana tapahtuvan toiminnan.

– Nykyisessä työnkuvassani olen enemmän ja enemmän mukana myös nuorten maajoukkuepelaajien toiminnassa sekä heidän valmentajiensa. On erittäin tärkeää taata jatkumo niin naisten kuin miesten maajoukkueille ja tässä nuorten maajoukkueiden sekä kilpa- ja huippuseurojen auttaminen on keskiössä.

Tennisliiton koulutuspäällikkö Harri Suutarinen suoritti myös tutkinnon ja hän korosti myös laaja-alaisen yhteistyön merkitystä läpi seurakentän.

– Yhteistyö lajimme avaintekijöiden välillä tulee olla toimintamme ytimessä. Osaamisen kehittäminen ja tiedolla johtaminen niin liitto- kuin seuratasolla tulee johtamaan hyviin lopputuloksiin.

”Nyt koulutuksen jälkeen minusta tuntuu, että omaan oikeat työkalut ja tavat viedä asioita eteenpäin.”

Koulutuksessa oli mukana seurojen edustajia ympäri Suomea: Pasi Ahti (Smash-Kotka), Paavo Sivonen (KarTe), Antti Laitinen (HLK), Gabor Lovro (GT), Tapio Männistö (T-61), Ville Nygård (ÅLK), Sami Paasonen (EVS), Saku Siivonen (HVS), Tommi Stude (VarTe), Jani Ursin (V-P), Ville Tihveräinen (Sata) ja Jarkko Tuomisto (TaTS). Pääteemoina seurojen työstöissä ovat olleet seurajohtaminen, valmennus- ja kilpavalmennusjärjestelmien kehittäminen, alle 10- ja 12-vuotiaiden toiminta sekä pelaajapolkujen luominen.

Vantaalaisen Valko-Pallon valmennuspäällikkö Jani Ursin kertoo seuransa panostaneen alle 10- ja 12-vuotiaiden toimintaan.

– Olemme saaneet kehitettyä toimintaamme nuorimmissa ikäluokissamme ja kilpapelaajien määrä on lisääntynyt. Mikäli useampi seura onnistuu kasvattamaan nuorten toimintaansa ja innostamaan lapsia kilpailemaan, niin kokonaisuutena suomalainen tennis kasvaa ja voi paremmin.

HLK:n Antti Laitinen ja EVS:n Sami Paasonen komppasivat Ursinia alle 10-vuotiaiden toiminnan kehittämisen ja pelaajapolkujen luomisen tärkeydestä.

– Lisäksi olemme luomassa mittaristoja toiminnan seuraamiseksi ja kehittämiseksi. Esimerkiksi tavoitteenamme on saada 46 lapsen iltapäiväkerhosta 40 lasta tutustumaan kilpatennikseen. Kilpaileminen kuuluu vahvasti lajiimme ja haluamme osaltamme madaltaa kynnystä sekä innnostaa lapsia mukaan kilpailutoimintaan. Välillä tuntuu kilpailu-sanan olevan joku mörkö, mutta näin sen ei tarvitse olla, jatkoi Paasonen.

Kaikki osallistujat korostavat ihmisen kohtaamisen merkitystä, vuorovaikutustaitoja ja toiminnan suunnitelmallisuutta onnistuneen seura- ja valmennustyön luomisessa. Oman toiminnan ymmärtämisen kautta on mahdollista lähteä kehittämään toimintaansa.

– Nyt koulutuksen jälkeen minusta tuntuu, että omaan oikeat työkalut ja tavat viedä asioita eteenpäin, päätti VarTe:n Tommi Stude.

Jaa:

Seuraava uutinen: Lintu ja Alopaeus… →