Trendilajit tennis ja padel sopivat yhteen – ”Kysymys ei ole joko tai”

14.8.2021  |  12:17  |  Artikkeli

Kuva: Jonas Tana

Mailapelien kirjo on viime vuosina monipuolistunut, kun padelin suosio on kasvanut. Tenniksessä ja padelissa meritoitunut Veera Knuuti suosittelee tennispelaajia kokeilemaan padelia, ja toisinpäin.

Tennis ja padel ovat trendilajeja.

Molemmat lajit ovat tiuhaan tahtiin tiedostusvälineiden otsikoissa: tennis ennen kaikkea huippu-urheilun kautta, kun taas padel uutena trendilajina.

Harrastajamäärät ovat kasvaneet kovaa tahtia molemmissa mailapeleissä. Tenniksessä seurojen jäseniä on yli 25 000, viikoittain pelaavia 60 000 ja harrastajia noin 130 000. Padelissa pelaajia on lajiliiton mukaan nykyisin noin 40 000.

Kummassakin lajissa pelaajia on tällä hetkellä niin paljon, että vapaita pelivuoroja on varsinkin isommissa kaupungeissa vaikea saada varattua.

– Tenniksessä näkee päivittäin, kun uusia pelaajia tulee lajin pariin.  On ollut hienoa huomata, miten paljon esimerkiksi nuoret ja keski-ikäiset naiset ovat viime aikoina innostuneet lajista. Padelkin houkuttelee pariinsa kaiken aikaa uusia pelaajia. Siihen on monta syytä ja ainakin minua kiehtoi alusta alkaen monta eri asiaa: sosiaalinen ilmapiiri, taktiikka ja tietenkin uutuudenviehätys, sanoo Grani Tenniksen valmentaja Veera Knuuti (os. Nurmi).

Knuuti on entinen tennishuippu ja moninkertainen SM-mitalisti, joka on viime vuosina siirtynyt myös padelkentille.

Knuutin lisäksi Suomen padelin muutkin kärkipelaajat ovat järjestään entisiä tennishuippuja sekä miehissä että naisissa: Emma Laine, Henrik Sillanpää, Ella Sillanpää (os. Leivo), Max Sjövall ja monet muut entiset tennisässät hallitsevat nykyisin Suomen padelia.

– Ei tennis kuitenkaan ole loppumassa. Päinvastoin, olen saanut padelista yhden hienon harrastuksen lisää elämääni. Tenniksen ja padelin välillä kysymys ei ole ”joko tai”, vaan molempia voi hyvin harrastaa, hän sanoo.

Kuva: Jonas Tana

Tenniskentiltä apua padeliin – ja toisinpäin

Tennispelaajat ovat sopeutuneet padelkentille luontevasti.

Syy on luonnollinen.

– Lento- ja iskulyönnit ovat tenniksen pelaajille tuttuja. Seinät aiheuttava alkuun hankaluuksia, mutta peliä saa kuitenkin aikaiseksi heti ensimmäisillä pelikerroilla, Knuuti miettii.

Padelkentiltä harrastepelaajat voivat saada jopa apua tennikseen. Knuutin mukaan padel on tennistä taktisempi peli. Peliäly ja pelinluku ovat korostetummassa roolissa, mistä voi ammentaa myös tenniksen puolelle.

– Tenniksessä lentopeli on usein vähemmän harjoiteltu pelin osa-alue, kun taas padelissa lentopeli on jatkuvasti läsnä. Pallo ja mailat ovat erilaisia, mutta lentopeliin voi saada tennispelaajakin rutiinia padelkentiltä.

Padelin puolelta tennikseen siirtyminen ei käy yhtä helposti, sillä tennis on teknisesti vaikeampi laji ja peruslyöntien liikeradat pidempiä.

Knuuti kuitenkin huomauttaa, että padelkentillä opittu pallotatsi ja mailanhallinta auttavat myös tenniskentällä.

Myös padelistin pelille tenniksestä voi olla hyötyä.

– Syötön kautta saa oppia muun muassa iskulyöntiin, joka on aloittelijoille usein hankala lyönti. Myös kierteitä oppii tenniskentällä. Ylipäänsä vaihtelu virkistää aina, ja harvan meistä kannattaa paneutua täysillä vain yhteen lajiin.

Kuva: Jonas Tana

Yhdessä mailapelit voivat kasvaa suuremmiksi

Knuuti näkeekin tenniksellä ja padelilla olevan monia synergiaetuja – niin yksittäisten pelaajien kohdalla kuin isommassakin kuvassa.

Knuutin mielestä padel on tehnyt esimerkiksi peliseuran löytämisen helpoksi, mistä tenniskin voisi ottaa mallia. Padelin sen sijaan pitää vilkuilla tenniksen suuntaan, jotta trendilaji jatkaa kasvuaan entistäkin suuremmaksi. Knuuti muistuttaa, että padelissa esimerkiksi juniori- ja valmennustoiminnan rakenteet ovat vielä ”lapsenkengissä”.

– Meillä Grani Tenniksessä tennishallin yhteyteen tuli myös padelkenttiä. Toivottavasti tennistä ja padelia tuodaan jatkossa yhteen entistä enemmän. Se madaltaisi kynnystä aloittaa ja kokeilla molempia lajeja, mikä olisi eduksi sekä tennikselle että padelille.

Vastakkainasettelulle ei olekaan tarvetta. Molemmilla lajeilla on edessään positiivinen ongelma, sillä kasvua hillitsee kenttien rajattu määrä.

Tenniksen ja padelin kova suosio on eduksi kaikille mailapeleille.

Yhdessä mailapelit voivat kasvaa vieläkin isommiksi.

Jaa:

Seuraava uutinen: Biggs uran ensimmäiseen… →