Ruusuvuori: ”Mitä korkeammalle mennään niin sitä enemmän tarkkaillaan toisia pelaajia.”

23.1.2020  |  17:18  |  Artikkeli

Emil Ruusuvuori, 20, aloitti kautensa upeasti etenemällä kovatasoisen ATP Challenger -turnauksen loppuotteluun Australiassa. Heti perään nuori suomalainen tavoitteli pääsarjapaikkaa Australian avoimissa, mutta tällä kertaa oli taipuminen karsintojen toisella kierroksella.

Nyt Ruusuvuori on hetken aikaa Suomessa treenaamassa ennen seuraavia kovia koitoksia. Haastattelimme kovassa nousukiidossa olevaa suomalaista.

Ruusuvuori: ”Onhan tässä vuoden aikana tultu aika pitkä matka, kun noin vuosi sitten pelasin ITF-kisoja Meksikossa ja nyt olin parhaiden kanssa kisaamassa.”

Ruusuvuoren kausi alkoi harvinaisella tavalla, kun Australian laajat metsäpalot siirsivät ATP Challenger -turnauksen Canberrasta Bendigoon. Ylimääräinen siirtymä ei Ruusuvuoren otteita häirinnyt, sillä hän eteni vakuuttavasti turnauksen loppuotteluun. Matkalla finaaliin kaatui muun muassa italialainen Jannik Sinner, joka voitti viime kauden päätteeksi parhaiden alle 21-vuotiaiden ATP NextGen -turnauksen. Loppuottelussa suomalaisen oli tällä kertaa taivuttava äärimmäisen niukasti kokeneelle saksalaiselle Philipp Kohlschreiberille kolmessa erässä.

– Vuoden ensimmäinen ottelu on aina ensimmäinen ja se oli aika nihkeä (kolmen erän voitto intialaisesta Ramkumar Ramanathanista). Nihkeän startin jälkeen alkoi kulkea tosi hyvin. Sain monta hyvää voittoa ja peli alkoi tuntua nopeasti jo todella hyvältä. Turnausvoitto jäi lopulta kahdesta pisteestä kiinni, kommentoi Ruusuvuori.

Philipp Kohlschreiber kukisti Emil Ruusuvuoren Bendigon ATP Challengerin loppuottelussa 6-7, 6-4, 3-6

Bendigosta Ruusuvuori suuntasi Australian avointen karsintoihin tavoitteenaan uran ensimmäinen pääsarjapaikka Grand Slam -tasolla. Pääsarja jäi vielä odottamaan itseään, kun ranskalainen Elliot Benchetrit vei voiton karsintojen toisella kierroksella. Viimeisin suomalainen kaksinpelin pääsarjassa Grand Slam -tasolla on Jarkko Nieminen vuonna 2015.

– Viimeksi pari vuotta sitten olin junioreiden Grand Slamissa ja nyt oli tosi kivaa olla takaisin isoilla areenoilla. Onhan tässä vuoden aikana tultu aika pitkä matka, kun noin vuosi sitten pelasin ITF-kisoja Meksikossa ja nyt olin parhaiden kanssa kisaamassa. Kaksi pistettä jäi vajaaksi toisella karsintakierroksella – ottelu oli todella tiukka ja nyt kääntyi näin. En ollut itse parhaimmillani, mutta kaveri pelasi hyvin ja ansaitsi voittonsa, kertoi Ruusuvuori.

Ruusuvuoren viimeisimmät tappiot (Benchetrit, Kohlschreiber ja Damir Dzumhur) ovat tulleet samantyyppisten pelaajien käsittelyssä.

– Mitä korkeammalle mennään niin sitä enemmän tarkkaillaan toisia pelaajia. Selvästi myös nämäkin pelaajat olivat tehneet hyvin kotiläksynsä minun suhteeni. He pelasivat monipuolista tennistä ja tarvittaessa olivat valmiita vaihtamaan taktiikkaa. Selvänä oppina itselleni näistä otteluista jäi syvyyssuunnan liikkumisen kehittäminen, analysoi Ruusuvuori.

Ruusuvuori siirtymisestä ATP-kiertueelle: ”Marginaalit pienentyvät entisestään ja kaikki on todella pienestä kiinni.”

Ruusuvuoren maailmanlistasijoitus on tällä hetkellä 104. Siirtyminen sadan parhaan joukkoon on siis erittäin lähellä. Vuosi takaperin suomalainen oli juuri toipumassa keuhkokuumeesta ja hän pelasi yhden harjoituserän Suomen ja Kroatian välisessä harjoitusmaaottelussa Talissa.

Tuosta hetkestä lähtien on alkanut uskomaton nousukiito kohti maailmanhuippua. Kevätkaudella napsahti kaksi kaksinpelin turnausvoittoa ITF-kiertueella ja loppukauden aikana Ruusuvuori voitti, voidaan puhua jopa sensaatiomaisesti vuoden alkutilanteeseen nähden, neljä ATP Challenger -turnausta kaksinpelissä.

Kesällä ja syksyllä Ruusuvuorelta udeltiin paljon siirtymisen haasteista ITF-tasolta ATP Challenger -kiertueelle. Entäpä minkälaisia asioita on nyt mielessä siirryttäessä kohti ATP-tasoa?

– Marginaalit pienentyvät entisestään ja kaikki on todella pienestä kiinni. ATP-tasolla on paljon kokeneita jätkiä, joiden pelikäsitys on korkealla tasolla ja he pystyvät vaihtelemaan taktiikoita kesken pelinkin. Kuitenkin samaa tennistä siellä pelataan – eli ei mitään tähtitiedettä.

Huippu-urheilun paineet: ”En ole kokenut sen kummempia paineita milloinkaan urani aikana. Tulokset tulevat tekemisen kautta ja siihen luotan – ei ole mitään syytä kerryttää paineita itselleen.”

Huippu-urheilussa urheilija käsittelee erilaisia painetiloja niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Tennis on myös pienten marginaalien peli, jossa muutamat yksittäiset valinnat voivat kääntää ottelun hallinnan pelaajalta toiselle.

– En ole kokenut sen kummempia paineita milloinkaan urani aikana. Tulokset tulevat tekemisen kautta ja siihen luotan – ei ole mitään syytä kerryttää paineita itselleen, kertoi Ruusuvuori.

Ruusuvuori on osoittanut kylmäpäisyyttään läpi uransa ja sama tahti on jatkunut myös ammattilaiskiertueella. Suomalainen on voittanut kymmenen kaksinpelin ammattilaisturnausta, joista kuusi on tullut ITF-kiertueella ja neljä ATP Challenger -kiertueella. Vain kahdesti on Ruusuvuori hävinnyt finaaliin ja nekin kerrat äärimmäisen niukasti Challenger-turnauksissa Saksassa kesällä 2019 ja nyt alkuvuodesta Australiassa.

Ruusuvuori kertoo nauttivansa tiukoista tilanteista ja korostaa oppineensa paljon kentän ulkopuolisista asioista, jotka ovat auttaneet ammattimaisen arjen rakentamisessa.

– Olen pystynyt kääntämään tiukkoja tilanteita edukseni ja tykkään myös pelata ison yleisön edessä – sytyn tiukoista tilanteista. En osaa sanoa mistä tämä kumpuaa – taitaa tulla itselleni ihan luonnostaan.

– Olemme myös onnistuneet luomaan hyviä ja toimivia ottelupäivän rutiineja minulle. Otteluiden ajankohdasta riippuen käyn lyömässä 30 minuuttia ja keskitymme yleensä johonkin teemaan. Teemme kaiken perusteelliset ja viimeisen päälle – aina syömisestä ja tankkauksesta lähtien. Valmistautumiseeni kuuluu myös musiikin kuuntelu, josta saan virtaa.

Emil Ruusuvuori, kuva: Tennis ACT

Nuoren suomalaisen pelillisiä ominaisuuksia ja vahvuuksia nostetaan useasti esille: vahvat palautukset, räjähtävä kämmenlyönti ja alati kehittyvä syöttö. Entäpä henkinen puoli ja pelikäsitys?

– Olen pystynyt fokusoitumaan ja keskittymään ottelusta toiseen ja viikosta toiseen. Se on iso osa tätä hommaa, kun kausi on pitkä. Pelikäsitykseni kasvaa myös koko ajan ja opin hyödyntämään omia vahvuuksiani paremmin ja paremmin, kertoi Ruusuvuori.

Data-analyysit ja erilaiset tilastot sekä niiden hyödyntäminen ovat tällä hetkellä myös kuumia puheenaiheita huippu-urheilussa. Myös tenniksessä dataa hyödynnetään aiempaa enemmän ja tätä puolta on alettu miettimään myös suomalaisen kulmauksessa.

– Kyllä niitä katsellaan ja käytetään. Jotkut käyttävät omia datatiimejä ja he saattavat pureutua todellakin pieniin asioihin. Mekin katsomme paljon tilastoja ja hyödynnämme niitä – esimerkiksi syöttö- ja palautustyöskentelyyn on siitä ollut minulle apua.

Seuraavaksi Ruusuvuori pelaa Montpellierin ATP-turnauksessa. Luvassa on seuraavien kuukausien ajan pelkästään ATP-kilpailuja. Alla on listattuna Ruusuvuoren tämän hetkinen kalenteri.

3.-9.2. | ATP250, Montpellier
10.-16.2. | ATP500, Rotterdam
17.-23.2. | ATP250, Marseille
24.-29.2. | ATP500, Dubai

6.-7.3. | Davis Cup: Meksiko – Suomi, Metepec
12.-22.3. | ATP Masters 1000, Indian Wells
25.3.-5.4. | ATP Masters 1000, Miami

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkokatsaus 4/2020 – →