Ruusuvuori, Kontinen, Heliövaara ja Hietaranta Wimbledonissa

27.6.2021  |  12:07  |  Ennakot

Suomalaisittain tämän vuoden Wimbledon tarjoilee jännitettävää laajalla rintamalla, kun mukana ovat aikuisissa Emil Ruusuvuori, Henri Kontinen ja Harri Heliövaara sekä junioreissa Laura Hietaranta. Wimbledon käynnistyy maanantaina 28.6. – junioreiden turnaus alkaa 5.7. Otteluita voit seurata kattavasti Eurosportin ja Eurosport Playerin välityksellä.

KAAVIOT & OTTELUOHJELMA

Kaksinpelin 1. kierros
Emil Ruusuvuori – Marcos Giron (USA)

Nelinpelin 1. kierros
[11] Henri Kontinen/Edouard Roger-Vasselin (FRA) – Rohan Bopanna/Divij Sharan (IND)
[WC] Harri Heliövaara/Lloyd Glasspool (GBR) – [10] Wesley Koolhof/Jean-Julien Rojer (NED)

* suomalaisten ottelut eivät ole maanantain ohjelmassa, seuraa otteluohjelmaa täältä.

Ruusuvuori: ”Kyllä mä diggaan nurmella pelata, mutta kokemusta tältä alustalta ei vielä hirveästi ole”

Emil Ruusuvuoren valmistautuminen Wimbledoniin piti sisällään yhden turnauksen. Eastbournen ATP250-kilpailussa ylsi suomalainen toiselle kierrokselle, kun hän voitti avausottelussaan komeasti maailmanlistan 40. Albert Ramos-Vinolasin suoraan kahdessa erässä.

– Kiva oli saada Eastbournessa pari matsia alle ja löytää sitä nurmipelaamista. Pelejä kuitenkin tarvitsee vaan paljon, että oppii ymmärtämään ruohokentän saloja, kertoi Ruusuvuori.

Eastbournessa nurmikentän salat suomalaista paremmin hallitsi kokenut italialainen Andreas Seppi. Pitkään kiertueella ja useasti nurmella pelanneet ovat totutusti vahvoja lyhyellä, mutta sitäkin perinteikkäämällä ruohokaudella.

Ruohokentän nopeudesta, tai oikeastaan sen hitaudesta, puhutaan tällä hetkellä paljon. Myös Ruusuvuori sanoo ettei nurmikentät nykypäivänä ole edes kovin nopeita.

– Liikkuminen on erilaista ja se tekee asioita huomattavasti hankalammaksi. Tämä korostuu erityisesti puolustaessa.

Suomalaispelaaja korostaakin aloitteenottokyvyn merkitystä sekä syöttö- ja palautustyöskentelyä.

– On tärkeää luoda painetta syötöllä ja palautuksilla sekä muutenkin takakentältä, ja täten saada vastustaja liikkeelle.

Ruusuvuorelle kyseessä on ensimmäinen aikuisten pääsarja legendaarisessa tennispyhätössä. Suomalaispelaaja odottaa tätä innolla mielessään jatkuva kehittyminen.

– Kyllä mä diggaan nurmella pelata, mutta kokemusta tältä alustalta ei vielä hirveästi ole. Kaikki harjoitukset ja pelatut pisteet mitä on mahdollista saada ennen ottelua ovat tärkeitä ja niistä yritetään oppia!

Kontinen: ”Nykyään voi pärjätä hyvin takakentältäkin nelinpelissä, mutta kyllä alusta edelleen suosii aggressiivista peliä”

Henri Kontiselle Wimbledon on mieluisa paikka. Kyseessä on nelinpeliässän seitsemäs aikuisten Wimbledon ja paras saavutus on meidän kaikkien muistissa: sekanelinpelin mestaruus yhdessä Heather Watsonin kanssa vuonna 2016. Kontinen/Watson pelaavat sekanelinpeliä yhdessä myös tänä vuonna – nelinpelissä rinnalla on ranskalaispari Edouard Roger-Vasselin.

Nelinpeli on nopeudeltaan ja luonteeltaan hyvin erilainen peli kuin kaksinpeli. Nykypäivän nurmen hitaus näkyy ja vaikuttaa kuitenkin myös nelinpelissä.

– Nurmi on ollut hidas jo useamman vuoden ajan.Varsinkin kisan alussa kentät tuntuvat yllättävän hitailta, mutta nopeutuvat kisan edetessä, avasi Kontinen.

– Nykyään voi pärjätä hyvin takakentältäkin nelinpelissä, mutta kyllä alusta edelleen suosii aggressiivista peliä.

Kuva: AELTC/Ian Walton

Kontisen paras saavutus Wimbledonin nelinpelissä on välieräpaikka John Peersin kanssa vuonna 2017. Millaisella taktiikalla Kontinen/Roger-Vasselin lähtevät tavoittelemaan mestaruutta?

– Nojaamme hyökkäävään tyyliin.

Heliövaara: ”Pompun osalta kenttä muistuttaa perinteistä velour- tai bolltex-mattoa, joita Suomessakin sisäkentillä entisaikaan oli paljon”

Harri Heliövaaran ammattilaisura on ollut pitkä, moniuloitteinen ja vivahteikas. Uransa parhaassa vireessä oleva32-vuotias Heliövaara pääsee nyt ensimmäistä kertaa aikuisten Grand Slamin pääsarjaan. Heliövaara ja brittiläinen Lloyd Glasspool saivat turnaukseen villin kortin.

– Kyllähän se on tietynlainen unelmien täyttymys päästä pelaamaan Grand Slam -turnauksen pääsarjassa. Karsinnat olen toki kaksinpelissä pelannut kaikissa neljässä, mutta kun lopetin urani aiemmin, niin en uskonut enää näin käyvän. Kävin kuitenkin Wimbledonissa paikan päällä katsomassa otteluita vuonna 2016, ja kyllähän tuo reissu jotenkin herätti kipinän, että mitä jos sittenkin pelaisin vielä joku päivä täällä. Ja nyt viisi vuotta myöhemmin tuo toteutuu. Ja ehkä se tuntuu vielä paremmalta, kun tietää, että tie ei ole ollut helppo, taustoitti Heliövaara.

Kuva: Charlie Crowhurst

Heliövaaran ja Glasspoolin yhteispeli on ollut erinomaista jo pidemmän aikaa. Kaksikko on raivannut tiensä ATP Challenger -kiertueelta pääkiertueelle. Eikä ainoastaan raivannut, vaan kaksikko juhli maaliskuussa ATP-turnausvoittoa Marseillessa. Valmistava nurmiturnaus Eastbournessa antoi myös lisäuskoa, sillä he ylsivät välieriin asti ja haastoivat maailmanykkösparin Mate Pavic/Nikola Mektic hurjaan kolmen erän taistoon (lue lisää täältä).

Kysyttäessä nurmella pelaamisesta on vastaus tutun analyyttinen Heliövaaralta.

– Ruoholla pallon pomppu on matala ja melko nopea, joten eteenpäin menevä ja aggressiivinen peli palkitaan. Pompun osalta kenttä muistuttaa perinteistä velour- tai bolltex-mattoa, joita Suomessakin sisäkentillä entisaikaan oli paljon. Luonnollinen alusta tuo kuitenkin peliin omat mausteensa, alusta on erilainen esimerkiksi säästä riippuen ja virhepomput kuuluvat asiaan. Liikkumisen tulee myös olla tarkkaa ja kissamaista, sillä alusta on väkisinkin vähän liukas.

Heliövaara kertoo nurmen sopivan hänelle todella hyvin.

– Olen pelannut nuoruuteni pääosin nopeilla sisäkentillä, joten ajoitus löytyy nopeasti ja syöttöni sopii myös hyvin nopeille kentille. Lisäksi lupaavat otteet esikisoissa ovat vieneet itseluottamusta entisestään kovemmalle tasolle.

Hietaranta uran toiseen junioreiden Grand Slam -turnaukseen

Laura Hietaranta debytoi Grand Slam -tasolla muutamat viikot takaperin junioreiden Ranskan avoimissa. Nyt vuorossa on täysin erilainen turnaus, eli nurmella pelattava Wimbledon.

Hietaranta taipui Ranskassa kaksinpelin avauskierroksella, nelinpelissä suomalainen pääsi voiton makuun tien vietyä toiselle kierrokselle. Wimbledonissa nähdään Hietaranta kaksin- ja nelinpelissä, jossa rinnalla on Ranskan avointen tapaan belgialainen Sofia Costoulas.

– Oli todella hienoa päästä pelaamaan Ranskassa, jossa kaikki olosuhteet olivat kunnossa. Vähän jäi harmittamaan, että pelit loppuivat nopeasti, mutta sain paljon kokemusta Grand Slam -ottelutilanteista, sanoi Hietaranta.

Hietaranta pelaa Roehamptonissa kovatasoisen esikisan 29.6.-4.7., jonka jälkeen suuntana on siis uran toinen junioreiden Grand Slam -turnaus.

– Ranskan reissu oli huippureissu – kovia matseja inspiroivassa ympäristössä. Laura nautti joka hetkestä niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Nämä ovat tärkeitä reissuja pelaajan kokonaisvaltaisen kehittymisen kannalta – tärkeintähän on kehittyminen koko ajan, sanoi valmentaja Erik Hakkarainen.

– Pääsy maailman kovimpiin turnauksiin on myös osoitus hyvin tehdystä työstä ja tuloksista. Nautitaan ja kehitytään, mutta tärkeintä on se missä olet muutaman vuoden päästä ja miten olet kehittynyt kohti sitä tasoa missä tavoitteet ovat.

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkoennakko 26/2021 – →