Cinia Maajoukkueiden Kunniagalleria: Timo Nieminen

3.10.2018  |  16:28  |  Artikkeli, Yhteistyökumppanuudet

Tenniksen maajoukkueiden, Cinia Davis ja Fed Cup Team Finland, kunniagalleria julkistettiin heinäkuussa Tampereen Tenniskeskuksella. Kunniagalleriaan nimettiin 15 miespelaajaa, 10 naispelaajaa ja kaksi kapteenia.

Cinia maajoukkueiden kunniagalleria on kunnianosoitus Suomea useasti edustaneille pelaajille ja kapteeneille. Kunniagalleriaan ovat päässeet kaikki vähintään 10 Davis / Fed Cup -otteluun osallistunutta pelaajaa tai vähintään 7 vuotta kapteenina toimineet henkilöt. Lue lisää kunniagallerian julkaisusta täältä ja tutustu kunniagalleriaan nimettyihin täältä.

Ylärivissä vasemmalta: Olli Rahnasto, Emma Laine, Leo Palin, Anne Aallonen, Piia Suomalainen, Matti Timonen, Timo Nieminen ja Ella Leivo. Alarivissä vasemmalta Linda Jansson, George Berner, Hanna-Katri Keski-Filppula (os. Aalto), Jarkko Nieminen ja Petra Thorén.

Aloitamme julkaisemaan artikkeleita maajoukkueen kunniagalleriaan liittyen. Ensimmäisenä on vuorossa Timo Nieminen.

”Mieletön kunnia oli olla mukana”

Timo Nieminen ylsi kaksinpelin maailmanlistalla parhaimmillaan sijalle 254 vuonna 2003. Niemisen ammattilaisura alkoi vuonna 2000 ja viimeisen ammattilaisottelunsa hän pelasi vuoden 2013 Aamulehti Tampere Openissa. Tampereen turnausta Nieminen muistelee lämmöllä:

– Kyllä yksi urani kohokohdista osui Tampere Openiin ja vuoteen 1999. Silloin etenimme Jarkon (Nieminen) kanssa nuorina poikina nelinpelin loppuotteluun asti.

Smashia edustava Nieminen pysyi kaksinpelin maailmanlistalla 500 parhaan joukossa käytännössä koko ammattilaisuransa ajan – poikkeuksina olivat ensimmäiset vuodet 2000 ja 2001 sekä 2005 ja uran päätösvuosi 2013. ITF-turnauksissa Nieminen juhli mestaruuksia 16 kertaa kaksinpelissä ja seitsemän kertaa nelinpelissä. Uran tasaisuudesta kertoo hyvin se, että suomalainen voitti vähintään yhden ITF-turnauksen jokaisena vuonna aikavälillä 2006-2013.

Puhuttaessa uran kohokohdista nousee esille saman tien Davis Cup ja Suomen edustaminen. Nieminen oli ensimmäisen kerran mukana vuonna 2002 ja viimeisen kerran hän puki sinivalkoisen edustusasun yllensä vuonna 2012. Maaotteluita Niemiselle kertyi 12, joissa hän pelasi yhteensä 15 ottelua.

– Maajoukkue oli minulle tosi tärkeä asia. Mieletön kunnia oli olla mukana ja aina olin valmis lähtemään mukaan kutsun käydessä. Muistan jännittäneeni ja odottaneeni soittoa maajoukkueen kapteenilta aina Davis Cup -otteluiden lähestyessä. Maajoukkuepaikoista oli kova kilpailu ja niihin ainakin itse halusin todella kovasti mukaan, Nieminen kertoi maajoukkueen merkityksestä itselleen.

Timo Nieminen, kuva: Lehtikuva

Unohtumaton ensimmäinen vuosi maajoukkueessa

Kysyttäessä ensimmäistä Davis Cup -muistoa Nieminen aloittaa saman tien kuvailemaan ensimmäistä edustustaan vuonna 2002.

– Pelasimme Italiassa, josta muodostui ihan mieletön reissu ja uskomaton kokemus. Davis Cupin ”isot ympyrät” ja hienot puitteet olivat aikamoinen vastakohta omaan arkitekemiseen sekä yksin kiertämiseen.

Nieminen kertoo maajoukkueen yhteishengen ja fiiliksen olleen jotain poikkeuksellista jokaisella kerralla – tämän hän muistaa hyvin myös ensimmäisestä edustuksestaan. Joukkue treenasi ja vietti aikaa yhdessä kapteeni Olli Rahnaston johdolla ennen Italia-ottelua. Tuo kyseinen ottelu Italiaa vastaan pelattiin aivan saapasmaan eteläkärjessä Reggio Calabriassa. Ottelu oli Eurooppa/Afrikka -ryhmän I-divisioonan puolivälierä, josta voittaja etenisi maailmanlohkon karsintaan. Isäntämaa Italia aloitti erittäin vahvasti, kun Davide Sanguinetti meni 2-0 eräjohtoon Kim Tiilikaista vastaan. Sade kuitenkin keskeytti ottelun ja lauantaina otteluiden jatkuessa käänsi Tiilikainen ottelun edukseen. Tähän perään myös Jarkko Nieminen voitti kaksinpelinsä ja päivän sinetöi parin J.Nieminen/Lauri Kiiski nelinpelivoitto, joka sinetöi maaotteluvoiton Suomelle.

– Tunnelma oli älyttömän upea ja kyllä olivat italialaiset ihmeissään, että mitä oikein tapahtui. Tuolloin sain itsekin pukea kisa-asun ensimmäisen kerran. Oma otteluvoitto jäi vielä saavuttamatta, mutta hieno kokemus kokonaisuudessaan.

Voiton ansiosta Suomi pääsi pelaamaan maailmanlohkon ensimmäiselle karsintakierrokselle. Hollanti vei kuitenkin pidemmän korren vuoden 2002 syyskuussa pelatussa ottelussa Turussa, mikä on myös painunut vahvasti Niemisen mieleen.

– Ottelussa hollantilaiset olivat liian hyviä, mutta ne puitteet jossa ottelu pelattiin olivat todella hienot – ehkä jopa liiankin suuret. Pelasimme siis Turun jäähallissa, jonne olisi mahtunut yli 10 ooo katsojaa. Meininki oli hyvä Tammisaaren treeniviikolla joukkueen kesken ennen tapahtumaa  ja toki myös tapahtuman aikana.

Timo Nieminen, kuva: Martti Kainulainen, Lehtikuva

Parhaimmat maajoukkuemuistot Hangosta ja Kyprokselta – ”Mihinkään en vaihtaisi maaotteluita”

Tarinoita Niemisellä on kerrottavana useita, niin parhaimpia muistoja kuin kovimpia pettymyksiä.

Yhdeksi kovimmista pettymyksistä ja jopa pelottavaksi kokemukseksi nostaa kokenut suomalaispelaaja vuoden 2006 maaottelun Makedonian vieraana. II-ryhmän finaaliottelussa isäntämaan kannattajat olivat epäkunnioittavia ja hieman aggressiivisiakin – itse ottelussa Makedonian pelaajat ylittivät itsensä ja veivät voiton 3-2.

– Se oli raskas viikko. Virheistä taputettiin ja kaikki mahdollinen tehtiin, että häiriintyisimme. Pelasin ratkaisevassa viidennessä ottelussa, jossa kentän valotkin sammuivat ratkaisuhetkillä ja ottelua siirrettiin – lopulta hävisin, Nieminen kertoi.

Parhaimmat muistot liittyvät puolestaan yleisesti ottaen kaikkiin kotiotteluihin. Muutamat tapahtumat nousevat silti ylitse muiden: Hangon kotiottelu vuonna 2006 ja vierasottelu Kyproksella 2007.

– Ensimmäinen Davis Cup -voittoni tuli upean kotiyleisön edessä Hangossa Algeriaa vastaan vuonna 2006. Se koko viikko oli vaan niin hieno: vuokrasimme kenttien läheltä asunnon, pyöräilimme kaikkialle jopoillamme ja vietimme aikaa yhdessä. Otteluissa katsomot olivat tupaten täynnä ja kannustus oli hienoa.

– Kyproksella puolestaan pääsin ratkaisemaan otteluparia. Treenasimme tosi kovaa päivät ennen ottelua kapteeni Joakim Bernerin johdolla. Berner myös kertoi minulle etukäteen, että tulisin pelaamaan mahdollisessa ratkaisevassa viidennessä ottelussa – tiesimme etukäteen kuka sieltä todennäköisesti tulisi vastaan ja kaikki treenit tehtiin sitä silmällä pitäen. Niin vain ratkaiseva viides ottelu tulikin ja pääsin kehiin. Olin häviöllä 2-6, 1-2 ja sitten voitin 15 peliä putkeen. Sain käännettyä ottelun ja sinetöityä voiton meille – sitä tunnetta ei unohda, kun joukkue rientää huutaen riemusta kentälle.

Nieminen korostaa puheissaan maajoukkueen yhteishenkeä ja sen positiivista merkitystä oman välillä yksinäisen ammattilaisarjen keskellä. Mitä Nieminen haluaisi sanoa nykyisille ja tuleville maajoukkuepelaajille?

– Nauttikaa yhteisestä maajoukkueajasta ja otteluista – mihinkään en vaihtaisi maaotteluita. Pitäkää hauskaa, treenatkaa kovaa ja positiivisuudesta kannattaa ammentaa voimaa.

CINIA MAAJOUKKUEEN KUNNIAGALLERIA

Jaa:

Seuraava uutinen: Smash juhlii 40-vuotista… →