Nieminen: ”Unelmani oli löytää omat rajani tenniksessä ja olla joka päivä parempi.”

16.6.2020  |  15:51  |  Artikkeli

Suomen kaikkien aikojen menestynein kaksinpelaaja Jarkko Nieminen on monen suomalaisen tennispelaajan sekä urheilua seuraavien esikuva. Niemisen pelaajaura loppui vuonna 2015, mutta tenniksen parissa hän on edelleen erittäin vahvasti mukana.

Keskustelimme Niemisen kanssa hänen polustaan ammattilaiseksi sekä unelmista ja tavoitteista. Haastattelu läpi leikkaa maskulaisen tennistähden elämän ja urheilupolun aina tähän päivään saakka.

Leikkien ja liikkuen kohti ammattilaisuutta

Vuonna 1981 syntynyt Nieminen ei montaa vuotta ole elämästään viettänyt ilman tennistä. Tavallaan ei ainoatakaan, sillä laji on ollut vahvasti perheessä mukana isän ja äidin myötä. Nieminen kertoo ensi kosketuksensa lajiin tulleen todella varhain.

– Vanhempien harrastamisen ja tenniksen parissa tekemän työn myötä olin jo varhaisesta vaiheesta lähtien tenniskentillä. Muistaakseni 4-5 -vuotiaana pelasin ja palloilin jo todella paljon. Ensimmäinen muistoni tenniksen pelaamisesta on Maskun ala-asteen liikuntasalista, jossa pelailtiin lauantaiaamuisin, kertoi Nieminen.

Monelle niin lapselle kuin aikuisille on varmasti seuraava tilanne tuttu: kun laji vie pikkusormen, se vie koko käden.

– Itselläni leikkiminen ja monipuolinen liikkuminen olivat isossa osassa läpi lapsuuden. Luonnollisesti tennis oli yksi monista lajeista. Meiltä löytyi kotoa mailoja ja palloja, joten ikkunoita ja ovia vastaan tuli lyötyä todella paljon.

Nieminen muistelee Maskun kotiseutujaan ja varhaista lapsuuttaan, kun kaupunki rakensi heidän kotinsa lähistölle tenniskenttiä.

– Ensin tuli yksi massakenttä, sitten toinen ja sitten vielä asfalttikenttä. Vuosi taisi olla 1985 tai 1986. Nykyisin nämä kentät ovat hiekkatekonurmea ja sain kunnian, että ne nimettiin minun mukaani. Kenttien vieressä on myös lyöntiseinä, jonka luona tuli vietettyä aikaa todella paljon. Viime kesänä kävin paikan päällä ja hyviä muistoja tuli mieleen. Kentät ovat synnyinkotini matkan varrella.

Nieminen: ”Juniorityössä luodaan pohjat, innostutaan lajista ja opitaan pelin saloihin.”

Varsinaiseen valmennustoimintaan Nieminen liittyi mukaan 7-vuotiaana, kun tie vei Impivaaraan ja TVS-Tenniksen harjoituksiin. Tennisseurat ympäri Suomea järjestävät ohjattua valmennus- ja kurssitoimintaa läpi vuoden niin junioreille kuin aikuisille. Suomen Tennisliitolla on jäsenseuroja 157, joissa on mukana yli 23 000 harrastajaa. Junioriaikojaan Nieminen muistelee lämmöllä ja kiitoksella.

– Juniorityössä luodaan pohjat, innostutaan lajista ja opitaan pelin saloihin. Silloin on todella tärkeää saada tukea. Tämä vaihe on kaikki kaikessa ja suomalaiset tennisseurat tekevät tässä erittäin arvokasta työtä. Nuoruusvuosien opit ovat olleet kultaakin arvokkaampia ja ne auttoivat uran myöhemmissä vaiheissa. Aikuisiällä olen ymmärtänyt paremmin ja paremmin juniorivuosien tärkeyden ja sitä mahdollistamassa olleiden ihmisten tärkeyden – olenkin kiittänyt erikseen minun matkallani olleita henkilöitä.

Nieminen kertoo aina nauttineensa tennisyhteisöstä ja ilmapiiristä tennishalleilla. Sosiaalisuus ja kavereiden tapaaminen kuuluvatkin lajiin vahvasti, vaikka kyseessä onkin yksilölaji.

– Aina olen viihtynyt lajin parissa. Eikä minua ole koskaan pakotettu hallille tai pelaamaan – kaikki on aina ollut lähtöisin itsestäni.

Nieminen jakamassa ohjeita Emil Ruusuvuorelle Davis Cup -ottelussa Espoo Metro Areenalla syyskuussa 2019

Seuratyössä luodaan pohja lajin elinikäiselle harrastamiselle. Lajin luonteeseen kuuluu vahvasti myös kilpailullisuus ja monet aloittavat jo hyvin nopeasti kilpailemisen. Nieminen kertoo aloittaneensa kilpailemisen myös varhain – halu kehittyä ja voittaa oli kova, mikä korostuu myös Niemisen ajattelumaailmassa.

Kansallisessa kilpailutoiminnassa parhaiten menestyvät juniorit kutsutaan mukaan maajoukkuetoimintaan, johon Nieminenkin kuului läpi juniorivuosiensa. Tällä hetkellä Tennisliiton nuorten maajoukkuetoimintaa, Porsche Junior Team Finland, pyöritetään 12-, 14-, 16- ja 18-vuotiaissa. Lisäksi alle 12-vuotiaissa järjestetään leirityksiä ja kartoitustoimintaa.

Porsche Junior Team Finlandin pelaajia treenaa yhdessä keskitetysti Helsingissä Talin Tenniskeskuksella tehoryhmä-toiminnassa. Maajoukkuevalmentajat ja seuravalmentajat tekevät yhteistyössä ratkaisuja junioreiden parhaaksi.

– Seuratyön ja Tennisliiton järjestämän maajoukkuetoiminnan välinen yhteistyö on tärkeää. Tällä hetkellä se toimii Porsche Junior Team Finlandin myötä hyvin. Niin maajoukkue- kuin seuravalmentajat auttavat, innostavat ja motivoivat pelaajia eteenpäin. Itsekin käyn tasaisin väliajoin antamassa vinkkejä ja pelaamassa heidän kanssaan.

Keskitetyn maajoukkuetoiminnan hyödyiksi Nieminen nostaa laadukkaan ja monipuolisen treenin mahdollistamisen parhaiden kesken.

– Porsche Junior Team Finland kerää kaiken osaamisen ja taidon yhteen, niin pelaajien kuin taustojen osalta. Pelaajat oppivat toisiltaan, kuten myös valmentajat ja taustajoukot – parhaimmillaan syntyy positiivinen oppimisen kierre, joka motivoi kaikkia kehittymään. Tämä tuottaa monesti sen parhaimman lopputuloksen.

Nieminen korostaa pitkäjänteisyyden merkitystä matkalla kohti unelmia

Usein maajoukkuetoiminnassa mukana olevilla nuorilla saattaa olla jo unelmia ja tavoitteita, jotka liittyvät ammattilaisuuteen. Ennen siirtymistä unelmiin ja tavoitteisiin sekä niiden asettamiseen ottaa Nieminen puheeksi vaatimustasot, joita pelaajat ja taustat kohtaavat.

– Varmaan yksi tärkeimmistä pelaajan, valmentajan ja vanhemman ominaisuuksista on pitkäjänteisyys. Itsekin halusin nähdä omat rajani tenniksessä – pitää ymmärtää ja malttaa katsoa kokonaiskuvaa, eikä tuijottaa esimerkiksi yksittäistä tulosta. Kaikessa tekemisessä pitää olla pohjana nautinto ja ilo – muuten matkasta tulee kivinen ja harvoin tulee nähtyä omaa maksimaalista tasoaan, aloittaa Nieminen.

– Pitkäjänteisyyden lisäksi korostuu hyvä tiimi ja ympäristö. Tennis on haastava laji, jossa ei ole oikotietä onneen. Tennistä pelaavat tietävät, että tennisottelussa on pallon lyömisen ohessa paljon aikaa, jolloin voi tulla mieleen monia oikeita tai vääriä asioita. Näissä tilanteissa korostuu pelaajan kokonaiskuvan hallinta – useasti pelaajat, jotka ovat tehneet pitkäjänteisesti työtä ja ymmärtävät kokonaisuuden sekä heidän tiiminsä ja ympäristönsä ovat kunnossa pärjäävät näissä tilanteissa parhaiten.

Nieminen tarkkailemassa ja antamassa neuvoja Porsche Junior Team Finlandin treeneissä

Nieminen: ”Menestyminen tai menestymättömyys ei ole muovannut minua – vaan kokemukset ja se, että olen urheilija ja tennispelaaja.”

Keskusteltaessa unelmoinnista ja tavoitteista Nieminen korostaa, että nämä ovat hyvin yksilökohtaisia asioita. Toiselle toimii toinen ja toiselle toinen, eikä ole oikeaa tai väärää tapaa – jokaisen on löydettävä omat keinonsa.

– Minulle toimi erinomaisesti itseni kehittämisen -ajattelumalli. Unelmani oli löytää omat rajani tenniksessä ja olla joka päivä parempi. Juniorivuosien (7-15 -vuotiaana) valmentajani Matti Hangasluoma ja vanhempani pitivät ajatuksen aina kehittymisessä ja itse pelissä sekä pelistä nauttimisessa. Ei menty tulos edellä, ei laskettu rankingpisteitä tai tuijotettu mitaleita. Jos olin voittanut jonkun turnauksen, niin seuraavissa treeneissä Matti onnitteli ja vaihdoimme kuulumiset ennen kuin siirryimme hiomaan vaikkapa kämmenlyönnin taaksevientiä. Kotona nautittiin, kun nuori poika oli iloinen ja nautti tekemisestään. Ei voittoja eikä tappioita ole nostettu ikinä kohdallani jalustalle. Varmasti tästä syystä en ole kokenut juurikaan paineita urani varrella.

Nieminen kertoo nähneensä liian usein liikunnan ja urheilun parissa juurikin tulos edellä -ajattelua.

– Menestyminen tai menestymättömyys ei ole muovannut minua – vaan kokemukset ja se, että olen urheilija ja tennispelaaja. En ole tuntenut itseäni paremmaksi tai huonommaksi pelillisten tulosteni myötä.

Unelmani oli löytää omat rajani tenniksessä ja olla joka päivä parempi.

Nieminen nauttii itsensä haastamisesta ja oppimisesta

Nieminen kertoo, että joillekin hänen tavoitteensa ja unelmansa voi kuulostaa liian lavealta tai sanahelinältä. Tätä se ei hänelle itselleen todellakaan ollut.

– Minulle se oli kovin mahdollinen. Jokapäiväinen kehittyminen ei luonnollisestikaan aina toteudu ja sitä kohti oli motivoivaa pyrkiä. Sain kehittymisestä ja uuden oppimisesta, oli se pieni nyanssi tai suurempi ahaa-elämys, aina kiksejä ihan ammattilaisurani viimeisiin päiviin asti. Yleisesti ottaen tavoitteiden on hyvä olla tarpeeksi korkealla.

– Muistan kyllä ajatelleeni joskus nuorempana, että olisi siistiä päästä katsomaan Wimbledonia. Nimenomaan katsomaan. Lopulta tavoitin ja koin siellä urani hienoimpia hetkiä.

Nieminen ylsi Wimbledonissa parhaimmillaan kaksinpelissä kahdeksan parhaan joukkoon vuonna 2006. Suomalainen ylsi puolivälieriin urallansa myös Australian avoimissa (2008) ja US Openissa (2005). Nelinpelissä parhaat noteeraukset olivat US Openin puolivälierä (2008) ja Australian avointen välierä (2010). Grand Slam -saavutusten lisäksi Nieminen ylsi parhaimmillaan kaksinpelin ATP-listalla sijalle 13 ja palkintokaapissa on kaksi kaksinpelin turnausvoittoa, Auckland (2006) ja Sydney (2012). Nelinpelissä turnausvoittoja tuli yhteensä viisi, joista yhdessä parina oli Henri Kontinen (Kitzbühel, 2014). Kaikkinensa yhdessä maailman kilpailluimmassa lajissa oli maskulainen kauden lopun rankingissa sadan parhaan joukossa vuosina 2001-2014.

Niemisen pitkästä urasta voi nostaa esille useita asioita, mutta taustat ja hänen ajattelunsa tavoitteista, unelmista sekä työmoraalista on hyvä pitää esillä näitä muistellessa.

En usko, että olisin saavuttanut mitä saavutin ilman taustatiimiäni ja itseni kehittämisen -ajattelumallia.

Jarkko Nieminen pitelemässä uransa ensimmäistä kaksinpelin ATP-voittopokaalia Aucklandissa, kuva: Phil Walter/Getty Images)

Tällä hetkellä Nieminen asuu vaimonsa Anun ja kahden lapsensa kanssa Helsingissä. Kaikkien aikojen suomalainen kaksinpelaaja kertoo viettävänsä niin sanottua normaalia perhearkea. Arkea, jossa tennis on edelleen läsnä. Nieminen toimii miesten maajoukkueen kapteenina ja auttaa suomalaispelaajia eteenpäin urillansa. Lisäksi hän on asiantuntijakommentaattorina Eurosportin tennislähetyksissä.

– Olen valtavan kiitollinen siitä mitä tenniksen kautta olen päässyt kokemaan niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Itse olen saanut harrastuksesta ammatin ja viihdyn lajin parissa edelleen niin hyvin, että tästä on tulossa elämänpituinen matka.

Tämän hetkiset tavoitteet ja unelmat liittyvät perhe-elämään, omaan ja läheisten hyvinvointiin. Lisäksi maajoukkueen kapteenina on hänellä yksi korkealle asetettu tavoite.

– Tavoitteena on, että pääsisimme pelaamaan maailman kovimpia maita vastaan ja taistelemaan näissä otteluissa voitosta.

Tällä hetkellä Nieminen johdattaa miesten maajoukkuetta, Cinia Davis Cup Team Finland, kohti menestystä

Jaa:

Seuraava uutinen: Senioreiden ulkokenttien SM-kilpailut… →