Yllätysvoittajat Aamulehti Tampere Openin suolana

31.7.2017  |  12:12

Ranskan Calvin Hemery voitti Aamulehti Tampere Openin vakuuttavalla pelillä. Kuva: Mari-Liis Parmas.

Tampereen Tenniskeskuksessa 22.-30.7.2017 pelattu Aamulehti Tampere Open huipentui eilen kamppailtuihin loppuotteluihin. Vaikka suomalaismenestystä ei tällä kertaa nähty, tarjosi 36. kerran järjestetty turnaus paljon korkeatasoisia otteluita ja useita yllätysvoittajia.

Miehet pelasivat ATP Challenger -turnauksen, jonka kokonaispalkintosumma oli 50 000 dollaria. Järjestäjän pelaajille tarjoama ilmainen majoitus nosti kilpailun ATP-pistearvoa yhden kategorian verran 75 000 dollariin.

Maailman vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn ATP-haastajatason turnauksen voitti tällä kertaa Ranskan Calvin Hemery.

Kahdeksanneksi sijoitettu Hemery, 22, kukisti loppuottelussa ykkössijoitetun Portugalin Pedro Sousan suoraan kahdessa erässä 6-3, 6-4.

Kovaa syöttänyt ranskalainen piti koko ottelun ajan kovaa tempoa yllä, eikä antanut vastaantulijaksi finaalissa jääneelle Sousalle, 29, mahdollisuuksia.

– Oli ihan täydellinen ottelu, jossa kaikki onnistui. Otin ison askeleen urallani voittaessani tämän. Olen erittäin onnellinen, Hemery sanoi.

Ennen turnausvoittoaan ATP-rankingin sijalla 213 ollut Hemery toden totta ansaitsi tittelinsä, sillä hän ei hävinnyt koko turnauksen aikana erääkään.

Suomalaisista mukana Kiiski ja Kaukovalta

Suomalaispelaajia oli pääsarjassa mukana kaksi, villin kortin saaneet Lauri Kiiski ja Patrick Kaukovalta.

Kotimaan kentillä kovaa tulosta tälläkin kaudella tehnyt 36-vuotias Kiiski koki ensimmäisellä kierroksella tappion Turkin Cem Ilkelille (ATP-247) erin 4-6, 4-6.

Kiiski laittoi kuitenkin 15 vuotta nuoremman vastustajansa ahtaalle, sillä tämä joutui urakoimaan reilut kaksi tuntia ennen kuin ottelu oli ohi. Turkkilainen olikin paikoin ihmeissään tosissaan taistelleen suomalaisen konkarin kanssa.

– Huomasin, että sain hänet turhautumaan kun hän tajusi, ettei voitto tulekaan helposti. En vain saanut käännettyä kumpaakaan erää, vaikka paikkoja oli. Tein muutaman väärän ratkaisun, Kiiski kertoi.

Myös Kaukovallan (ATP-1240) turnaus jäi Tampereella yhden ottelun mittaiseksi. Arpaonni ei ollut ensimmäistä kertaa ATP Challenger -turnauksen pääsarjassa pelanneelle 18-vuotiaalle espoolaiselle suotuisa, sillä avauskierroksella vastaan tuli koko turnauksen lopulta voittanut Hemery. Ranskalainen voitti hieman yli tunnin kestäneen kamppailun 6-2, 6-2.

– Sen tämä opetti, että tasaisempaan peliesitykseen pitää pystyä. Muutama hyvä piste siellä täällä ei Challenger-tasolla riitä, Kaukovalta analysoi ottelun jälkeen.

Miesten kaksinpelin pääsarjakaavio

Ennakkosuosikit korjasivat potin nelinpelissä

Nelinpelissä ennakkosuosikit pitivät miesten puolella pintansa. Ykkössijoitettu pari, Belgian Sander Gillé / Joran Vliegen, ei antanut haastajiensa yllättää, vaan nappasi turnausvoiton vakuuttavalla esityksellä.

Loppuottelussa Gillé, 26, ja Vliegen, 24, kaatoivat sijoittamattomat Meksikon Lucas Gomezin ja Argentiinan Juan Ignacio Londeron 6-2, 6-7(5), 10-3.

Suomalaisten panos jäi myös nelinpelin osalta tällä kertaa vaisuksi. Kiiski ja Tero Vilén pääsivät luovutuksella suoraan puolivälieriin, mutta kärsivät siinä tappion Ruotsin Jonathan Mridhalle ja Fred Simonssonille erin 3-6, 1-6.

Ruotsalaiskaksikko Mridha / Simonsson oli ensimmäisellä kierroksella pudottanut Kaukovallan ja Patrik Niklas-Salmisen 6-3, 6-2 -voitollaan.

Virolaisen Vladimir Ivanovin kanssa pelanneen Henrik Sillanpään tie katkesi niin ikään ensimmäisen kierroksen tappioon, jonka aiheutti aina finaaliin asti edennyt duo Gomez / Londero.

Miesten nelinpelin pääsarjakaavio

Vuoden 2017 Aamulehti Tampere Openin miesten nelinpelin voittivat Belgian Sander Gillé (vas.) ja Joran Vliegen.
Kuva: Mari-Liis Parmas.

Yllättäjä nousi naisten kaksinpelin voittoon

Aamulehti Tampere Open oli naisten osalta 15 000 dollarin ITF-kilpailu. Tänä vuonna 11:nnen kerran pelatussa naisten turnauksessa nähtiin todellinen yllätysvoittaja, kun Tshekin 17-vuotias Monika Kilnarova päihitti kaksinpelin loppuottelussa ykköseksi sijoitetun Belgian Marie Benoît’n.

Peräti kolme tuntia ja 34 minuuttia kestänyt finaalitaistelu päättyi lopulta Kilnarovan voittoon lukemin 7-6(5), 6-7(5), 6-4.

Karsintojen kautta pääsarjapaikan lunastaneelle Kilnarovalle ammattilaisturnausvoitto oli uran ensimmäinen.

Monika Kilnarova, 17, voitti Tampereella uransa ensimmäisen ammattilaisturnauksen.

Kakkoseksi sijoitetun Ranskan Estelle Cascinon luovutuksen myötä suoran loppuottelupaikan saanut Kilnarova (WTA-591) pelasi finaalissa uransa toistaiseksi pisimmän ottelun. Voittaja olikin kamppailun jälkeen uupunut.

– Tähän asti pisimmät pelaamani ottelut ovat olleet hieman yli kahden tunnin. Kolmannessa erässä tuntui, etten jaksa enää henkisesti enkä fyysisesti.

Suomalainen lähellä välieräpaikkaa

Naisten kaksinpelin pääsarjassa oli tällä kertaa mukana yhteensä yhdeksän suomalaisnaista, joista kovimpana nimenä viimevuotista turnausvoittoaan puolustanut Piia Suomalainen.

Suoran paikan pääsarjaan saivat myös Milka-Emilia Pasanen sekä villillä kortilla mukaan päässeet Ella Haavisto, Ella Leivo, Mariella Minetti ja Monica Malinen. Kuusikon lisäksi karsintojen kautta tiensä pääsarjaan pelasivat Saana Saarteinen, Peppi Ramstedt ja Liisa Vehviläinen.

Suomalainen eteni tällä kertaa turnauksen puolivälieriin asti. Välieräpaikkakin oli lähellä, sillä kahdeksanneksi sijoitettu Suomalainen vei avauserän kakkossijoitettua ranskalaista Cascinoa (WTA-472) vastaan.

Suomalainen oli avauserän tie-breakin voitettuaan hyvässä iskussa myös toisen erän alussa, kunnes olosuhteet puuttuivat peliin. Sadekuuro katkaisi ottelun noin tunniksi ja muutti tilanteen.

– Tauko tuli huonoon paikkaan. Se katkaisi flow-tilan ja kun palasimme tauon jälkeen, en enää liikkunut yhtä hyvin, Suomalainen harmitteli.

Cascino puolestaan palasi tauon jälkeen kentälle aiempaa vahvempana. Ranskalainen voitti ottelun lopulta lukemin 6-7(6), 6-2, 6-3.

Muista suomalaisista Malinen eteni toiselle kierrokselle asti. Seitsemän muuta kohtasivat voittajansa tällä kertaa ensimmäisellä kierroksella.

Naisten kaksinpelin pääsarjakaavio

Naisten nelinpelissäkin voitto yllättäjille

Naisten puolella myös nelinpelissä nähtiin voittajan suhteen yllätys. Loppuhuipennus koki kuitenkin ikävän takaiskun.

Kolmanneksi sijoitettu Benoît / Cascino joutui jättämään loppuottelun väliin Cascinon käsivamman takia. Näin naisten nelinpelin voittajiksi julistettiin Venäjän Anna Iakovleva ja Ukrainan Gyulnara Nazarova.

Naisten nelinpelin Tampereella voittivat Venäjän Anna Iakovleva (vas.) ja Ukrainan Gyulnara Nazarova.

Sijoittamaton Iakovleva / Nazarova otti uransa ensimmäisen ammattilaiskilpailun voiton. 19-vuotiaat kaverukset olivat välierissä kaataneet suomalaiskaksikon Haavisto / Vehviläinen erin 6-1, 6-0.

Toimivan yhteispelinsä kymmenen vuoden ystävyydelle perustava kaksikko oli turnausvoittonsa varmistumisen jälkeen syystäkin hämillään.

– No olihan tämä yllätys! Olemme pelanneet parina kolmessa turnauksessa Venäjällä ja edenneet korkeintaan toiselle kierrokselle, iloinen kaksikko totesi.

Välieriin yltäneet Haavisto ja Vehviläinen vastasivat suomalaisnaisten parhaasta suorituksesta nelinpelin osalta.

Naisten nelinpelin pääsarjakaavio

Finnish Tennis Pro Circuit jatkuu Kaarinassa ja Savitaipaleella

Aamulehti Tampere Openilla käynnistynyt Suomessa pelattavien ammattilaiskilpailuiden sarja, Finnish Tennis Pro Circuit, jatkuu seuraavaksi Kaarinassa ja Savitaipaleella.

Miehet pelaavat Kaarinassa Admares Open -kilpailun, joka on 15 000 dollarin ITF-turnaus. Naiset puolestaan ottelevat ITF:n Savitaipale Ladies Open -turnauksessa, jonka palkintoarvo on niin ikään 15 000 dollaria.