Tennisharrastaja Pekka Parikan tarina – ”Sosiaalinen peli, jossa saa nauraa; siitä tässä on kyse”

10.5.2023  |  08:00  |  Seurat

Luhangan Väreen tennisjaoston kolme finalistia Jarkko Viheriävaara, Pekka Parikka ja Jussi Stucki

”Onko tosiaan näin?”

Näin ajatteli aktiivinen, juuri 60 vuotta täyttänyt, tennisharrastaja Pekka Parikka kuultuaan Jari Hedmanin lupauksen.

”Jari totesi minulle, että pelaajat kehittyvät säännöllisellä treenaamisella seuraavat 20 vuotta riippumatta siitä milloin aloitat. Aloitin tenniksen 40-vuotiaana ja nyt oikeasti tuntuu, että olen parempi pelaaja kuin aiemmin; lupaus piti paikkansa.”

Koukutus lajiin

Parikka pitää tennistä lajina poikkeuksellisena juuri siitä syystä, että sen voi aloittaa oikeastaan missä vaiheessa elämää tahansa.

”Se on suuri rikkaus.”

Ennen kuin sukelletaan Parikan tennisharrastamisessa syvemmälle, on syytä katsoa kuinka kaikki sai alkunsa.

”Vuonna 2003 vaimon joululahjasta lähti koukutus liikkeelle. Sain kahden tunnin tennistreenin lahjaksi ja tausta-ajatus oli, että minun olisi hyvä osata vähän pelata, koska tulossa oli myös Hedmanin järjestämä viikon tennismatka Kanarialle.”

Kipinä roihahti lopulta Kanarian leirillä.

Sirkka Kolppanen, jolla oli useita ikäluokkien mestaruuksia, kertoi tenniksestä ja innostuin tosi kovasti. Hän kuvasi lähtemättömällä tavalla lajin tunnelmaa ja käyttäytymistä.”

Hyvässä tarinassa on myös odottamattomia sattumuksia, ehkä onneakin, ja niin myös Parikan kohdalla.

”Kanarian reissun jälkeen menin Jari Sillanpään konserttiin ja siellä tapasin sattumalta Jari Hedmanin, joka ei ollut mukana Kanarialla. Kerroin kuinka upea matka oli ollut ja sovimme tapaamisen.”

Lopulta Hedman ja Parikka sopivat valmennussuhteen aloittamisesta.

”Jari totesi minulle, että käydään 10 kertaa laittamassa kämmentä kuntoon tiistaisin ja torstaisin. Huikkasin kymmenen vuoden jälkeen Jarille, että milloin se kämmen on kunnossa; ei taida vieläkään olla”, naureskeli Parikka.

”Jari Hedmania en voi kiittää kylliksi tennisinnostuksestani.” – Pekka Parikka

Täysin nollista mailapelien suhteen ei Parikka tenniksen pariin lähtenyt, sillä taustaa oli sulkapallosta; vahvin urheilutausta hänellä oli sadan metrin juoksusta.

Jotta kipinän syttymiseen saadaan vielä yksi lisämauste, niin otetaan legendaarisen jo edesmenneen Heikki Hedmanin sanat Parikalle mukaan.

”Hän totesi tenniksen kuuluvan yleissivistykseen. Kannattaa hankkia sellainen pelitaso, että voit vastata myöntävästi pelikutsuun tyyliin: Mikä kenttä ja mikä aika?.”

Aikuisharrastamisen kasvu on jo pidempään ollut trendinä tenniksessä. Tennisliiton ja seurojen havainnot sekä tilastot näyttävät kasvua niin junioreissa kuin aikuisissa. Erityisesti perheet harrastavat lajia ja kohderyhmistä 30-45 -vuotiaat naiset ja yli 50-vuotiaat miehet ovat kasvussa.

 

Tennisliiton jäsenseurojen jäsenmäärä on ollut kasvussa jo vuodesta 2015 lähtien. Vuoden 2022 jäsenmäärät lyötiin uuteen ennätykseen 27 749 (+4,9 % verrattuna 2021); miehiä oli 10 595 (10317, +2,7 %), naisia 7028 (6447, +9 %), poikia 6036 (5793, +4,2 %), tyttöjä 4073 (3874, +5,1 %) ja muut/ei ilmoitettu 17.. Viimeisen kolmen vuoden kasvu on 16,6 % ja viiden vuoden 23,2 %.

”Sosiaalisuus tuo merkitystä”

Parikka edustaa Hangon Tenniskerhoa ja hän kertoo pelaavansa 4-5 kertaa viikossa Talin Tenniskeskuksessa Helsingissä ja Esport Centerissä Espoossa.

Aktiiviharrastaja pelaa siis paljon; onkin syytä kysyä mikä tenniksessä on parasta?

”Sosiaalisuus on parasta. Se on kantava voima.”

Tarinankerronta on Parikalle luontaista ja tästäkin kysymyksestä avautuvat portit Viroon ja Luhankaan sekä Strömsön saarelle.

”Noin kymmenen vuotta sitten tuli virolaisten kanssa pelatessa ahaa-elämys. Pallas-niminen mixty-ryhmä teki pelimatkoja eri paikkoihin, pelaten ja nauttien. Me saimme kutsun Viroon pelaamaan ja siellä he näyttivät vanhan ajan banquet-hengen. Meitä oli seurue vastassa ja järjestelyt valmiina; itse peleissä oli hienointa, kun puolet pelasi ja puolet seurasi pelejä. Eli siinä syntyi yhteisöllisyyttä. Pelien jälkeen oli yhteiset ruokailut puheineen kaikkineen.”

”Itseasiassa se pelaamisen katsomisen ja kiirettömyyden sekä läsnäolon kulttuuri teki vaikutuksen.”

”Sosiaalisuus tuo merkitystä.”

Viron Pallas vs kaveri Dallas tunnelmaa

Seuraavaksi nelinpeliä enimmäkseen pelaava Parikka kertoo Luhangan ja Strömsön tarinat tiivistetysti, joiden keskiössä on yhteisöt ja niiden muodostuminen.

”Tenniksessä voi muodostua upeita ja tiiviitä yhteisöjä. Luhangan Väreen tennisjaoston kanssa pelaamme leikkisästi, mutta tosissaan, elämästä ja kuolemasta joka vuosi viikkoa ennen juhannusta. Tennis on kaveriporukoiden laji. Sitten kesäsaarellamme Strömsössä muodostui tiivis tennisyhteisö, kun heti ensimmäiselle Jarin tenniskurssille tuli mukaan 63 osallistujaa. Mökkinaapurit oppivat tuntemaan toisensa lajin kautta. WhatsApp-ryhmän kautta saaren kaksi kenttää täyttyvät kesäisin hetkessä.”

Parikka kertoo tuoneensa peliryhmiinsä uuden pelinavausmuodon, jossa syöttöä ei lämmitellä: Smart first in. Parikan tavassa first in on käytössä koko ensimmäisen syöttövuoron ajan, mutta vain yhden kerran.

 

”Tämä tekee rennompaa syöttämisen avauksesta; ei ole kaksoisvirheen pelkoa. Tämän ansiosta pelaaja ei ehkä tarvitse first in:ä lainkaan.”

Strömsössä tennistä pelataan ja myös katsotaan kavereiden pelejä.

Yllä olevien esimerkkien lisäksi Parikka nostaa esille hänelle tärkeäksi muodostuneen EKI-tennisryhmän, joka on pyörinyt Talissa tänä keväänä 20 vuotta.

”Itseasiassa meillä on tulossa juhlakierros 10.5. Kyseessä on siis 16 vakiopelaajan ryhmä, joka koostuu 55-80 -vuotiaista pelaajista. Pelaamme nelinpeliä joka toinen keskiviikko; ryhmän perusti jo edesmennyt Erkki Aaltonen ja Veikko Pohjola on luonut tietokoneohjelman, jonka rankingin perusteella peliparit muodostetaan. Pelaamme kahdella kentällä ja kerralla tulee kaksi yhden tunnin matsia; voittajat ja häviäjät vastakkain. Tulokset tulevat nopeasti sähköpostiin ja niiden perusteella muodostetaan uudet rankingit.”

Ihmisläheinen Parikka innostuu edellä mainittujen tarinoiden lisäksi myös lajin taktisesta puolesta.

”Lajin luonne koukuttaa: vaikka olisit nuorempi ja nopeampi, et välttämättä voita. Sijoittumisen ja taktiikan merkitys ovat valtavia, tämä kokonaisuus kiehtoo ja mahdollistaa hyvät pelit mitä erilaisimmilla kokoonpanoilla.”

Haastattelun lopuksi Parikka tiivistää koko kupletin juonen.

”Sosiaalinen peli, jossa saa nauraa; siitä tässä on kyse.”

Jaa:

Seuraava uutinen: Kotamäki jo kaksinpelin… →