Nieminen: ”Tällä hetkellä on vaikeaa kuvitella millaista pelaaminen tulee olemaan Meksikossa.”

27.2.2020  |  16:45  |  Artikkeli, Ennakot

Miesten maajoukkue, Cinia Davis Cup Team Finland, kohtaa Meksikon vieraskentällä ensi viikolla 6.-7.3. Suomen joukkueessa ovat Henri KontinenPatrik Niklas-SalminenHarri HeliövaaraOtto Virtanen ja pelaaja-kapteeni Jarkko Nieminen. Lue lisää Suomen ja Meksikon joukkueiden nimeämisistä täältä.

Kapteeni Nieminen on odottavaisin mielin tulevan maaottelun kynnyksellä. Suomen ja Meksikon välisen ottelun voittaja pelaa syksyllä I-ryhmässä ja hävinneen kohtalona on pelaaminen II-ryhmässä. Haastattelimme Niemistä tärkeän maaottelun alla ja erityishuomion kohteena olivat poikkeukselliset olosuhteet.

Millainen on Meksikon joukkue?

– Meksiko nimesi odotetun joukkueen. Aloitin seuraamaan heidän mahdollisia pelaajiaan heti, kun sain tietää vastustajamme. Nelinpelaajat ovat tuttuja, erityisesti Santiago Gonzalez. Muut ovat enemmänkin tulosten perusteella tuttuja. Kuitenkin osa meidän joukkueesta tuntee myös heidän kaksinpelaajia etukäteen. Paikan päällä sitten tarkkailen vielä tarkemmin kuinka pallo heidän mailoistaan lähtee.

Meksiko vei ottelun reilun 2600 metrin korkeuteen. Ajatukset tästä?

– En ole itse aiemmin noin korkealla pelannut ja tietääkseni ei kukaan muukaan joukkueestamme, joten uusi kokemus on luvassa. En muista lyöneeni palloa yli 1500 metrin korkeudessa. Esimerkiksi Münchenin ATP-kisa on hieman vajaan 600 metrin korkeudessa ja Madridin Masters noin 800 metrissä – molemmissa paikoissa tuntee, että pallo lähtee selvästi herkemmin. Sitten kun mennään yli 1000 metriin, esimerkiksi Alpeille ja Keski-Eurooppaan, niin kyllä ero on selkeä. Tällä hetkellä on vaikeaa kuvitella millaista pelaaminen tulee olemaan Meksikossa. Eri henkilöiden kanssa olen toki asiasta jutellut, eli jotain aavistusta kuitenkin on – esimerkiksi Tuomas Ketolalla (Patrik Niklas-Salmisen valmentaja) on kokemusta tällaisista olosuhteista.

Olen paljon konsultoinut eri ihmisiä, aina lääkäreistä urheilijoihin, joilla on kokemusta korkeista olosuhteista. Teoriassa olemme hyvin kartalla asioista ja käytäntö tulee näyttämään todellisuuden. Kuten aiemmin sanoin, niin kunnioitamme olosuhteita, mutta emme pelkää niitä. Heti alkuun ensimmäiset päivät ovat selviä vaaranpaikkoja. Vaikka alkuun olosuhde voi tuntua hyvältä ja tekisi mieli treenata kovempaa, niin se voi iskeä kahta kovempaa takaisin eikä palautuminen enää onnistukaan.

Lisäksi Meksiko valitsi pelialustaksi massan. Mitä ajatuksia tämä puolestaan herättää?

– Jos massakenttä on ihan hyvälaatuinen, niin en usko sen roolin olevan näissä olosuhteissa niin merkittävä. Liukumiseen on oma tottumisensa, mutta muuten uskoisin pelin olevan olosuhteista johtuen nopeaa. Kentästä tulee kuitenkin muistaa se, että se on molemmille joukkueille sama.

Suomi nousi I-ryhmään vuoden 2018 päätteeksi. Nousu varmistui Egyptissä massakentällä.

Davis Cupiin kuuluvat koti- ja vierasasetelmat. Kuitenkin suora kysymys: onko tässä mitään järkeä, että ottelun saa viedä näin ääriolosuhteisiin?

– Siinä määrin on järkeä, että voimassa olevat säännöt tämän mahdollistavat. Kotijoukkue voi viedä ottelun ääriolosuhteisiin ja varmaan itsekin Meksikon kapteenina olisin toiminut samoin. Ja kohta nähdään, että ketä tämä hyödyttää eniten. Kuitenkin jos sääntöjä tekisin, niin vetäisin rajan jonnekin alemmas. Nämä ovat sen verran ääriolosuhteet, että ollaan kaukana niin sanotusti keskiarvosta. Usein puhutaan pelialustasta ja maaotteluissa kotijoukkue saa tämän valita. Nyt kuitenkin vaikutus on suuri sekä kentällä että sen ulkopuolisissa asioissa.

Kuinka tällaisiin ääriolosuhteisiin sopeutuu?

– Tämä on hyvin yksilöllistä. Sopeutuminen ei aina mene käsi kädessä, esimerkiksi kovakuntoisin pelaaja ei välttämättä sopeudu parhaiten. Olen kertonut omakohtaisia kokemuksia esimerkiksi Australian lämmöstä: menin paikalle rautaisessa kunnossa, mutta neljännen päivän kohdilla tuli seinä vastaan. Ääriolosuhteiden takia lähdemme muutamaa päivää normaalia aiemmin reissuun, jotta kerkeäisimme tottumaan mahdollisimman hyvin. Ihannehan olisi, että menisimme paikan päälle viikkoja aikaisemmin, mutta se ei vaan ole mahdollista.

Mitä pelillisiä ja kentän ulkopuolisia asioita on otettava huomioon näissä olosuhteissa?

– Useimmiten näissä korkeuksissa laitetaan mailan jännitystä pari pykälää kireämmälle. Toki on niitäkin pelaajia, jotka pelaavat samoilla kireyksillä olosuhteesta riippumatta. Sitten koko taktinen pelaaminen on aivan erilaista. Kuinka kierteet purevat? Mihin kohtaan kenttää tähtää lyöntinsä? Esimerkiksi Ketolan Tuomas kertoi hänelle toimineen, kun alkoi tähtäämään lyöntejä syöttörajalle – siihen kun tähtäsi, niin lyönnin pituus olikin lähellä takaviivaa.

Kentän ulkopuolisista asioista nesteytys nousee todella tärkeään rooliin. Ihmisen kroppa kuivuu korkealla ihan eri tahtiin, vaikka ei edes urheilisi. Myös nukkumiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Osalle jo itse aikaero voi aiheuttaa haasteita ja noissa korkeuksissa myös sydän hakkaa tiheämmin, mikä voi vaikuttaa uneen.

Myös ruokakulttuuri on varsin erilainen – kuinka ruokailut on suunniteltu?

– Hotelli varattiin nimenomaan ruoka ja viihtyisyys mielessä. Olettamus on, että hotellin ravintolat ovat hyviä ja meille sopivia. Monella suomalaisella on varmaan kokemuksia eksoottisimmista paikoista, joissa vatsa on mennyt sekaisin ruuasta. Lähtökohtanamme on ollut pienentää riskejä myös tässäkin asiassa. Ihannemaailmassa oma kokki olisi tietysti upea juttu. Luonnollisesti käsihygienia on myös tärkeässä roolissa.

Miten olet miettinyt valmistautumispäivät matkustamisesta pelipäivään asti?

– Oton kanssa aloitamme matkustamisen perjantaina ja muut joukkueen pelaajat tulevat paikalle, kun tämän viikon turnaukset ovat ohi. Viikonlopun otamme todella rauhallisesti ja keskitymme lähinnä avaamaan paikkoja matkustamisen jäljiltä. Vältämme nostamasta sykkeitä liian korkealle ja lauantaina emme varmaan mene edes tenniskentälle. Ensimmäiset kosketukset tenniskentälläkin tulevat olemaan lähinnä paikallaan lyömistä – fiilistelyä ja tuntuman ottamista. Ei ole mitään tarvetta lyödä päivittäin neljää tuntia palloa. Kuitenkaan ei voi vain himmailla ottelupäivään asti, vaan nousujohteisesti viritellään kuntoa. Keskiviikkona ja torstaina olisi hyvä saada rasitusta nostettua vastaamaan jo itse pelipäivän rasitusta.

Syyskuun 2019 ikimuistoisia tunnelmia Espoo Metro Areenalta.

Jaa:

Seuraava uutinen: Kontinen/Struff taipui välierässä… →