Suomi DC:n kakkosryhmään

26.9.2004  |  22:00

Israel kukisti Suomen 3-2

Kotiyleisön vahva kannustus ja Noam Okunin tehokas peli siivittivät Israelin 3-2 voittoon Suomesta Davis Cupin Euro-Afrikan 1.ryhmän putoamiskarsinnassa Tel Avivissa sunnuntaina. Israel johti ottelua kahden ensimmäisen päivän jälkeen 2-1 ja tarvitsi siten vain yhden voiton jäljellä olevista kahdesta kaksinpelistä.
Israelin kapteeni Jacob Odeed vaihtoi torstaina Tuomas Ketolalle hävinneen Harel Levyn Andy Ramiin, joka loisti perjantaisessa nelinpelissä ja oli ns. kuuma pelaaja. Pahimmasta flunssastaan toipunut Nieminen ei antanut Ramin yllättää, vei kaksi ensimmäistä erää 6-1, 6-1 ja kokosi hyvin itsensä kolmannen erän 4-6 tappion jälkeen ottaen neljännen erän 6-2. Nelipelitaituri Ram oli ajoi itsensä piippuun Niemisen tarkan pelin ja pitkien pallorallien jälkeen siinä määrin, että neljännen erän kolme pelin jälkeen hänen jalkakramppejaan lievitettiin joka puolten vaihdossa. Nieminen selvitti neljännen erän 6-2 ja tasoitti maaottelun 2-2:een.
– Ram pelaa yleensä upporikasta ja rutiköyhää, joten en itse yrittänyt mitään ihmeellistä, kertoi pakkovoiton edessä ollut Jarkko Nieminen. – Kolmannessa erässä tuli pari huonoa peliä ja aloin pelata varovaisesti.
– Peli otti voimille, olin aika väsynyt koko ottelun ajan.
Niemisen voitto siirsi ratkaisun 1.ryhmäpaikan säilyttämisestä Tuomas Ketolan ja Noam Okun harteille. Torstaisesta Niemisen voitosta entisestään lisää saanut Okun oli pitelemätön. Hän syötti koko ottelun läpi mallikkaasti hoitaen omat syöttövuoronsa varsin nopeasti eikä Ketolalla ollut kuin yksi murtomahdollisuus ensimmäisessä erässä 2-3:ssa, mutta sekin valui Okunin läpisyöttöön.
Yli parituhantisen yleisön tuen taakseen saanut ja kentällä olostaan silminnähden nauttinut Okun passitti Suomen kakkosryhmään voittamalla Ketolan 6-2, 6-2, 6-2.
Kapteeni Henrik Johansén totesi, että parempi joukkue voitti. Myös hän saattoi vain ihailla Okunin kovaa ykkössyöttöprosenttia ja huikeaa peliä. Myös Israelin kapteeni Odeed arveli nähneensä tässä maaottelussa Okunin kaikkien aikojen ottelut.
– Meillä on tällä hetkellä sellainen joukkue, että jonkun epäonnistumisen korjaa joku toinen. Tässä ottelussa pääsivät loistamaan Okunin lisäksi Erlich/Ram nelinpelissä.

Kakkosryhmässä 16 maata

Suomi pelaa ensi vuonna Davis Cupin Euro-Afrikan 2.ryhmässä. Sinne putosi myös Kreikka, joka hävisi 1.ryhmän putoamiskarsinnassa Etelä-Afrikalle. Muut maat ovat: Algeria, Bulgaria, Georgia, Latvia, Norja, Portugali, Puola, Slovenia, Ukraina ja Unkari sekä Euro-Afrikan 3.ryhmästä nousevat Monaco, Viro, Norsunluurannikko ja Ghana.
Ensi vuoden Davis Cupin kaaviot arvotaan 30.9.
Davis Cupin koti-vierasottelusäännön mukaan Suomi saa kotiotteluksi Bulgarian,  Norjan ja Norsunluurannikon, vierasotteluun Suomi matkustaa, jos vastustajaksi tulee Ghana, Kreikka, Puola, Slovenia, Unkari ja Viro. Pelipaikan ratkaisee arpa Algerian, Georgian, Latvian, Monacon, Portugalin ja Ukrainan tullessa vastaan.