Kuukauden kuumat: Djokovicin paluu – löytyykö vanha tekeminen vielä?

28.12.2017  |  17:00  |  Artikkeli

Novak Djokovic Wimbledonissa viime kesänä. Kuva: All Over Press

Novak Djokovic dominoi tennismaailmaa useita vuosia, mutta kausi 2017 meni ilman suurvoittoa ja kausi päättyi Wimbledonin jälkeen kyynärpäävammaan. Djokovic on vahvistanut valmennustiimiään muun muassa juuri uransa päättäneellä pelaajalla Radek Stepanekilla. Djokovicin liikkumiseen ja fyysisyyteen perustuvalla pelityylillä ratkaisevaa on, vieläkö hän pystyy olemaan parhaiden aikojensa vireessään kaudella, jona täyttää 31 vuotta. Yksittäiset ottelut eivät ole ongelma nopeuden ja fyysisyyden suhteen, mutta miten käy palautumiselle ja tasaisuudelle? Pelillisesti iän myötä ratkaisee yhä enemmän syötön ja palautuksen ja niitä seuraavan peruslyönnin hyökkääminen. Tämän Djokovic osaa kyllä. Kuinka vastaanottavainen Djokovic on? Valmentajina ovat entiset pelaajat Andre Agassi ja Stepanek, eli tasaveroiset kanssakulkijat. Djokovicista on sanottu, että hän on viime aikoina halunnut päättää tennisasiansa itse.

 

Murrayn paluu – palauttiko syksy riittävästi?

Andy Murray oli vuoden 2016 maailman ykkönen. Vuosi 2017 oli alusta asti hänelle tuskaa. Syksyn 2016 ykkössijajahti ja olympiakulta tuottivat valtavaa rasitusta, eikä Murray palautunut ollenkaan seuraavalle kaudelle, joka päättyikin ennen aikojaan. Hän täyttää Djokovicin tavoin keväällä 31 vuotta, ja avainkysymys on, kuinka tässä iässä käy fyysiselle puolelle? Murray ja Djokovic ovat kaudella 2018 täsmälleen samassa asemassa kuin Roger Federer ja Rafael Nadal vuotta aiemmin. Alla on lepoa ja harjoitustaukoa. Jos se on käytetty oikein, odotettavissa on kovavireistä pelaamista. Mutta sen edellytyksenä on, että aiemmat rasitukset on saatu pois ja uutta pohjaa luotua. Jos Murray ja Djokovic ovat kunnossa, vuodesta ei missään tapauksessa tule 2017:n kaltaista Federerin ja Nadalin näytöstä. Australian avoimet on aina ollut Murraylle ja Djokovicille vahva turnaus, joten heti alkuun saadaan näyte voimasuhteista.

 

Joko on Zverevin aika? – Heti iskun paikka

20-vuotias Saksan Alexander Zverev on ollut jo pari vuotta tuloillaan tähtipelaajaksi. Hän pääsee kauden avaavassa Grand Slamissa Australian avoimissa neljän kärkisijoitetun joukkoon, mikä voi auttaa avauskierroksilla. Tilaisuus on iskeä heti. Näiden todella kovan kaliiberin tulevaisuuden pelaajien kohdalla kaikki on aina kiinni ajasta. Zverev on jo voittanut Masters-kisoja ja kaatanut parhaita pelaajia. Grand Slam -menestys on täysin kiinni henkisestä puolesta ja pitkän turnauksen jaksamisesta. Zverev voi yhtä hyvin voittaa Grand Slamin 2018 tai vasta parin vuoden päästä. 198-senttisen pelaajan perustaa on rakennettu varman pelin ja liikkumisen päälle, ja hän osaa kaiken mahdollisen, myös syötöt ja palautukset. Päättyneen kauden loppua kohti hän pelasi myös yhä aggressiivisemmin. Onko tätä painotettu entisestään harjoitustauolla? Varmaa on, että näin pitkällä pelaajalla fokus siirtyy lyhyempiin pisteisiin jossain vaiheessa.

 

Nuoria tähtiä tulossa – tekeekö joku läpimurron?

ATP Next Gen -finaaliturnaus Milanossa toi syksyllä suurelle näyttämölle nuoria huippuja aiemmasta poikkeavalla tavalla. Onkin mielenkiintoista, voiko tällainen yksittäinen huippukisa nopeuttaa joidenkin suurta läpimurtoa. Toisaalta Milanossa pelanneessa porukassa ei juuri ole pelaajia, jotka erottuisivat poikkeuksellisella tyylillä. Vain Denis Shapovalov on yhden käden rystyineen ja räiskyvine peleineen poikkeustapaus, mutta hän voi 18-vuotiaana olla vielä nuori suureen läpimurtoon. Voittaja Hyeon Chung, finalisti Andrei Rublev tai Borna Coric ovat kaikki hyvien peruslyöntien pelaajia ja tekevät kovasti töitä. Heillä on vielä matkaa esimerkiksi Alexander Zverevin tasolle, eikä pelityylissä ole mitään poikkeavaa. Ei ehkä sittenkään ihan kärkisijoille vielä vuonna 2018.

 

Serena Williamsin paluu – murtuvatko muiden kuvitelmat?

Serena Williams synnytti esikoistyttärensä syyskuun 1. päivänä. Puheissaan hän on palaamassa kentille jo Australian avoimissa, jonka voitti viime vuonna ennen ilmoitusta raskaudestaan. 36-vuotiaana hän tekee paluuta vajaan vuoden pelitauon jälkeen. Moni voi ajatella, että ikää ja lähiaikojen uusia asioita elämässä on liikaa, jotta Williamsista enää olisi voittamaan huipputasolla. Mutta entä jos on päinvastoin ja käy, kuten monille muillekin uusille vanhemmille; että fokus onkin entistä kovempaa niinä hetkinä kun on kentällä, että tenniksestä tulee sopivalla tavalla aavistuksen sivuasia, että vähempi tekeminen itse asiassa onkin enemmän? Lapsen ja iän myötä Williams tietää, että hän ei enää voi voittaa suurkisoja montaa vuotta. Aika on tässä ja nyt, ja tällainen asetelma tekee juuri tästä pelaajasta äärimmäisen vaarallisen.

 

Simona Halep ja Karolina Pliskova – nähdäänkö selkeämpää kärkitaistelua?

Simona Halep ja Karolina Pliskova ovat naisten kärkipäässä tunnetuimmat niistä pelaajista, joilta puuttuu suurvoitto. Kumpikin on silti jo ollut listaykkösenä. Molemmilla on myös selvä kehityskohde. Halep ei voi olla suurissa otteluissa niin passiivinen kuin esimerkiksi viime kevään Ranskan avointen finaalissa. Hän kävi lähellä voittoa, mutta ei sulaminen sillä tyylillä mikään ihme ollut. Pliskovalla taas kaikki, mikä vie jalkatyötä parempaan suuntaan, kasvattaa kovalyöntisen pelaajan voittomarginaalia. Tilanne on naisten kärjessä sinänsä mielenkiintoinen. On paljon potentiaalisia pelaajia, jotka voivat voittaa. Myös Caroline Wozniackin vahva syysvire voi kantaa pitkälle.

 

Teksti: Janne Eerikäinen

Jaa:

Seuraava uutinen: Leikola ja Erikssonin… →