Heliövaara: Kokeneemmat pärjäävät, koska tennis on peli

21.12.2015  |  11:43  |  Artikkeli

Kirjoittaja on entinen tennisammattilainen ja nykyinen Suomen Tennisliiton hallituksen jäsen. Kuva: Heidi Koivunen/Tennisliitto

Huippupelaajat ovat tänä päivänä yhä vanhempia kuin edellisten aikakausien huippupelaajat. Yli kolmekymppisiä on miesten maailmanlistan sadan parhaan joukossa kymmenittäin ja naistenkin listalla enemmän kuin koskaan. Viime vuosina ei olla monta alle 25-vuotiasta Grand Slam -voittajaa nähty.

Eikä sovi unohtaa omia ykköspelaajiamme. Sisäkenttien SM-kisat voitti juuri 35-vuotias Lauri Kiiski ja vaikka naisten puolella Milka-Emilia Pasanen kruunattiin uudeksi suomen mestariksi, muistuttavat Emma Laine ja Piia Suomalainen yhä taidoistaan naisten tasoluettelon kärjessä. Nuorista puhutaan paljon ja heitä hehkutetaan, mutta mikä tekee vanhojen kehäkettujen voittamisesta niin vaikeaa?

***

Sanotaan, että nykytennis on muuttunut niin fyysiseksi, että nuorten on vaikea pysyä tempossa mukana. Taidot ja pallonkäsittelytatsi on hiottu fantastiseksi 3-vuotiaasta asti, mutta tosiasia on se, ettei maksimitasoa lihasvoimassa ja nopeudessa saavuteta teini-ikäisenä. Voimaa ja nopeutta kuitenkin tarvitaan tenniksessä paljon, joten tässä suhteessa kokeneemmilla pelaajilla on selvä etulyöntiasema, olettaen että he ovat pitäneet kehoistaan huolta. Ja nykyään on nimenomaan nostettava hattua korkealle sille, kuinka huippupelaajat pitävät huolta palautumisestaan ja lihaskunnostaan.

Kuitenkin kotimaassa myös aavistuksen liikaa kinkkua joulupöydässä nauttinut seniori on minun veikkauksissani monesti ennakkosuosikki nuorta nousevaa pelaajaa vastaan pelatessaan. Vaikka fyysistä etumatkaa ei juuri pitäisi olla eikä pallonkäsittelytaidon suhteenkaan ole epäselvyyttä, jostain syystä kokeneempi pelaaja osaa laittaa juniorille jauhot suuhun. Mitä ihmettä?

Omasta mielestäni tällaiset ottelut ovat katsojan kannalta juuri niitä hienoimpia tennismatseja. Senioripelaaja pääsee vaivoin kulmasta pois, mutta jotenkin hän onnistuu aina lyömään pallon niin, että upean puhtaasti lyövä juniori ei olekaan enää mukavuusalueellaan. Juniori lyö useita näyttäviä läpilyöntejä, mutta jostain syystä virheitä tulee winnereitä enemmän.

***

Kai se on myönnettävä, että tennis on peli sanan kaikessa merkityksessään. Palloa voi treeneissä ja lämmittelyssä lyödä kuinka nätisti tahansa, mutta lopulta pelin kuitenkin voittaa se, joka saa tökittyä pallon useammin kenttään. Ja usein tuon osaa paremmin juurikin se kokeneempi pelaaja.

Seniori osaa käyttää alakierrettä ja vaihdella lyöntiensä pituutta ja suuntaa, monesti myös liikkuen itsekin luontevasti eteenpäin. Tiukassa tilanteessa ei tarvitse hakea eurosport-ratkaisua, vaan pallon kenttään lyöminen vie pitkälle. Lyöntivalinnat ovat harkittuja ja tulevat selkärangasta. Syöttösuunnat ja taktiikka on mietitty eikä palloa vain aloiteta mihin sattuu.

Pelaamisen taidon oppimiseen lienee lopulta vain yksi ratkaisu: pelata enemmän ja tulla siten kokeneemmaksi. Lyöntien hiominen ja tiukat liikkumis- ja koppatreenit vievät melko pitkälle, mutta loppujen lopuksi tärkeintä on se, että osaa käyttää osaamiaan lyöntejä ja ominaisuuksia. Tässäpä taas yksi syy kisata enemmän ja pelata lisää treenimatseja!

Jaa:

Seuraava uutinen: Maailman tunnetuin serbi… →