Ensikertalaisia ja paluuntehneitä senioreiden SM-kisoissa

23.2.2018  |  16:49  |  Raportit

Teksti Riitta Närhi, kuvat Toni Rintala (Hyvinkää) ja Riitta Närhi (Vantaa)

Viikko tasavuosien SM-kisojen jälkeen pelattiin vitoseen päättyvien ikäluokkien SM:t. Ne oli jaettu Hyvinkään Tennisseuran ja Valko-Pallon kesken.

Ensin saatiin päätökseen 45v- ja 55v-luokkien kisat Vantaalla. Miesten luokkien pääosissa olivat edellisviikon 50v-finalistit. Mestaruuden ottanut Var-Ten Tapio Rossi, 51, voitti 45-vuotiaiden mestaruuden kukistamalla loppuottelussa ykkössijoitetun HyTS:n Toni Rintalan tiukassa kolmieräisessä.
Rossille 50v-finaalissa hävinnyt HyTS:n Riku Ainola, 57, kertoi ottaneensa väliviikon levon kannalta. Se kannatti, sillä hän vei 55v-luokan mestaruuden vakuuttavasti. Finaalissa hän voitti WTC:n Göran Björkholmin peliäkään menettämättä. Ainolasta tuli tuplamestari, kun hän voitti M55-nelinpelin Lo-Ten Reino Jokisen kanssa.
Ainolalle M55-mestaruus oli uran ensimmäinen, Björkholmille hopea SM-tasolla oli toinen, ensimmäinen tuli M40-luokassa. M45-luokasta vaasalaisella on kaksi pronssia.
-Pidin 10 vuoden tauon kilpailemisesta. Kun oli neljä pientä lasta, ei aika siihen oikein riittänyt, kertoi Björkholm.
Nyt nuorinkin on jo 16-vuotias, ja SM-kisamatkaan lähteminen oli helpompaa. Lentolipuilla ja neljällä hotelliyöllä oli toki hintansa.
-Tällä rahalla olisi tehnyt yhden lomareissun Kreetalle, totesi Björkholm, hymyssä suin kuitenkin.

(Kuva M55 vas. Göran Björkholm WTC ja Riku Ainola HyTS)

Onnistunut paluu

Toinen länsirannikolta, Kokkolasta, Vantaalle tullut osallistuja oli Elina Myöhänen, jonka kisatauko kesti vuoden ja kolme kuukautta.
-Vuoden 2016 PM-kisoissa tuli leikkauksen vaatinut olkapäävamma, kertoi Myöhänen. – Nämä ovat ensimmäiset kisat sen jälkeen.
Paluu sujui Myöhäseltä mukavasti: hän otti N55-luokan kaksinpelin voiton. Finaalissa HVS:n Anne Viitala antoi tiukan vastuksen, mutta joutui taipumaan kolmessa erässä. Viitala voitti kuitenkin luokan nelinpelin parinaan OTC:n Pia Almi.
-Ihan pakko on kiittää esimiestäni Ari Lehtorantaa, joka ”päästi” työajalla pelaamaan finaali, sanoi Caverion Oyj:n johtoryhmään kuuluva Viitala.

(Kuva N55-finalistit Elina Myöhänen KTK ja Anne Viitala HVS)

Mestaruus kotihallissa

Kiovasta, Ukrainasta vuonna 2003 Suomeen muuttanut Galyna Peiponen edustaa Valko-Palloa ja on kisannut lähinnä vain seuransa järjestämissä kisoissa. Hän pyrkii pelaamaan tennistä pari kertaa viikossa, mutta työ talouspäällikkönä vie myös työmatkoille ja silloin tennistreenit saavat jäädä.
Peiponen treenasi juoksemista ja pelasi tennistä entisessä Neuvostoliitossa, mutta tennis jäi 25 vuodeksi. Paluun tennikseen hän teki vuonna 2013, kun vei poikansa tennisseuraan.
-Nyt poika harrastaa ihan muuta, mutta minä innostuin hänenkin edestään, kertoi tyylikkäästi pelaava Peiponen.
N45-luokassa Peiponen hävisi kolmessa ottelussa yhteensä neljä peliä, finaalissa ei yhtäkään. Hopeamitalista RaJaTen Leena Lumivirta sen sijaan joutui raatamaan kaksi kolmieräistä ennen loppuottelua, kummassakin kolmas erä ratkesi vasta tie-breakissa. Ensimmäisellä kierroksella viisi vuotta sitten tenniksen ja kolme vuotta sitten kisaamisen aloittanut Lumivirta voitti ykkössijoitetun RiVS:n Eija Jaatisen.
Ulkomailla vuosia asunut, ratsastamista harrastanut Lumivirta on toiminut joogaopettajana ja fitnessyrittäjänä.
-Tenniskentällä yritän pitää hauskaa ja minulle tennis on myös sosiaalista toimintaa, sanoi eloisa, iloinen Lumivirta.

(Kuva Kilpailunjohtaja Reima Wallin N45-finalistien Galyna Peiponen, V-P (vas.) ja Leena Lumivirta RaJaTe rutistuksessa)

Kolme tuplavoittajaa

Hyvinkäällä kolme miestä, V-T:n Jukka Kohtamäki (M35), HTC:n Mikko Horsma (M65) ja TaTS:n Taisto Kauppinen (M75), voitti sekä kaksin- että nelinpelin mestaruudet.
Kohtamäki voitti finaalissa TCT:n Jani Jankkilan, jonka kanssa otti sitten dubbelimestaruuden.
Horsma meni vaivatta kaksinpelin finaaliin, jossa kukisti SVS:n Ari Malisen. Tämä yllätti välierissä ykkössijoitetun HVS:n Reijo Tuomolan. Malinen parinaan LTS:n Matti Kaistinen hävisivät nelinpelin finaalin Horsma/Tuomola-parille.

(Kuva M65 Ari Malinen SVS (vas.) ja Mikko Horsma  HTC)

Ihan kaukana ei ollut, että M75-nelinpelin voittaneet TaTS:n Taisto Kauppinen ja Markku Huostila olisivat kohdanneet kaksinpelin finaalissa, mutta EVS:n Risto Kuoppamäki kukisti ykkössijoitetun Huostilan välierissä, ottelutie-break päättyi espoolaiselle 10-6. Finaalissa Kauppinen huolehti, että voitto Kuoppamäestä tuli kahdessa erässä.

(Kuva M75 Risto Kuoppamäki EVS (vas. ) ja  Taisto Kauppinen TaTS)

M85-luokan kärkisijoitetut BTK:n Heikki Pasanen (1) ja Smashin Matti Kautto (2) kokivat tappiot. Kauton kukistanut HVS:n Leo Lindblad voitti sitten finaalissa KeuTS:n Antti Airaksisen. Airaksinen ja Pasanen voittivat nelinpelin mestaruuden.

(Kuva M85 Antti Airaksinen KeuTS (vas.) ja Leo Lindblad HVS)

Smashin Kati Heinänen-Rautee tarvitsi vain yhden voiton N35-mestaruuteen. Sen hän otti välierissä seurakaveristaan Satu Kiviojasta. Finaalia ei pelattu, sillä OTC:n Laura Lehmusto joutui luovuttamaan ottelu.