Sarjatennis

Sarjatennikseen ja Harrasteliigaan liittyvää tietoa löydät alta. Olethan jo huomioinut, että yleinen sarjatennis uudistuu 2017-2018 sisäkaudesta alkaen! Lue uudistukset pähkinänkuoressa.

Sarjatenniksen sisäpelikausi

Sarjakauden peliaika: 1.10.-28.2.

Kaikki vanhat joukkueet ovat automaattisesti mukana seuraavalla sisäpelikaudella. HUOM! Tämä ei kuitenkaan koske uutta naisten 3.divisioonaa ja miesten 5.divisioonaa, joihin kaikkien joukkueiden tulee ilmoittautua kaudelle 2017-18.

Uusien joukkueiden tulee ilmoittautua ja mahdollisten poisjäävien joukkueiden vetäytyä 15.9.2017 mennessä sähköpostilla: kilpailut@tennis.fi

Ilmoittautumisen yhteydessä on mainittava seura, joukkueen yhteyshenkilö (1-2kpl) ja yhteystiedot (puhelinnumero ja sähköposti) sekä laskutusosoite, jos muu kuin edustettavan seuran.

Lohkot ja otteluohjelma nähtävissä viimeistään 1.10. osoitteessa www.tennisassa.fi

Tutustuthan sarjatenniksen uudistuksiin täältä. Sarjatenniksen säännöt löytyvät kokonaisuudessaan kilpailumääräyksistä.

Sarjatennismaksut laskutetaan seuroilta kauden alussa.

Sarjatenniksen ulkopelikausi

Sarjakauden peliaika: 1.6.-20.8. Nousukarsinnat pelataan syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Nousut ja putoamiset menevät seuraavasti:

NOUSUT, PUTOAMISET JA NIIHIN LIITTYVÄT KARSINNAT

Suorat nousut, putoamiset ja nousukarsintoihin menevät joukkueet on nyt. Nousukarsinnat pelataan kaikilla tasoilla 1.-3.9.2017. Ajan suhteen ei tehdä poikkeuksia. HUOM! Sakkojen osalta pelattujen otteluiden tilanne tarkistetaan Ässästä 28.8.2017. Sarjaotteluita voidaan siis pelata siihen saakka, mutta tulokset eivät vaikuta enää putoamisiin tai nousuihin!!!

Joukkue ei voi osallistua nousukarsintoihin, mikäli sillä on pelaamattomia sarjaotteluita.

HUOM! Nousukarsinnoissa saavat pelata vain runkosarjassa kokonaisen ottelun pelanneet pelaajat. Liitosta voi hakea tähän poikkeuslupaa, mutta näiden pelaajien tulee olla tasoltaan alempana (liitto tarkistaa pelaamattomien pelaajien tason) kuin runkosarjassa pelannut heikoin pelaaja. Tämä sääntö ei koske karsintoja ylimmälle sarjatasolle. Pelaaja voi pelata vain sen joukkueen nousukarsinnassa jossa hän on pelannut runkosarjassa (tämä sääntö ei koske karsintoja ylimmälle tasolle).

Seurat sopivat keskenään pelipaikan ja peliajan syyskuun ensimmäisen viikonlopun sisältä. Nousukarsintoihin osallistuvat joukkueet jakavat kenttä- ja pallokustannukset. Joukkueet voivat keskenään sopia myös muusta käytännöstä. Pelipaikat ja ajat tulee ilmoittaa Tennisliittoon (raisa.tornroos@tennis.fi) viimeistään 24.8.2017 klo 11 mennessä. Mikäli ilmoitusta ei ole tullut tai joukkueet eivät ole päässeet asiasta sopuun, arvotaan pelipaikka ja määritellään peliaika Tennisliiton toimistolla ma 28.8.2017. Huonon sään sattuessa tulee kotijoukkueen järjestää pelimahdollisuus sisäkentiltä. Katso alta pelitavan poikkeus kun samassa karsinnassa mukana 3 joukkuetta.

Kotijoukkueen tulee merkitä lopputulos Ässään heti ottelun päätyttyä.

Nousut ja laskut, miehet:

Karsinnoissa pelataan miehissä kolme 2-peliä ja yksi 4-peli. Ottelu voi siis päättyä joukkueiden kesken 2-2. Tasapisteissä paremmuuden ratkaisee voitettujen ja hävittyjen erien erotus. Jos tämäkin on tasan, on voitettujen ja hävittyjen pelien erotus määräävä. Jos vielä pelierotuskin on tasan, pelataan uusintaottelu puolueettomalla kentällä. Tilanteessa 3-0 ei 4-peliä tarvitse pelata.

Miesten SM-liigan viimeinen joukkue putoaa suoraan I-divisioonaan ja SM-liigan toiseksi viimeinen joukkue karsii I-divisioonan lohkovoittajien kanssa kahdesta paikasta SM-liigaan. Kaikki joukkueet pelaavat kaikkia vastaan.

1-divisioonaan putoaa: ÅLK

SM-liigaan karsivat: Sata, JTS, LVS (pelataan Jyväskylässä)

pe: JTS – Sata la: Sata – LVS su: LVS – JTS

Miesten I-divisioonan lohkon viimeiset joukkueet putoavat suoraan II-divisioonaan.

2-divisioonaan putoavat: HVS2 ja Sata2

Miesten II-divisioonan B- ja C- lohkojen voittajat pelaavat yhden ottelun vastakkain. Ottelun voittaja nousee I-divisioonaan. Lohkojen A, D ja E voittajat pelaavat kaikki kaikkia vastaan ja voittaja nousee I-divisioonaan.

1-divisioonaan karsivat:

B-C: TCT – Break Point A-D-E:  FD, WaTC, KoTS (Nämä joukkueet voivat hakea allekirjoittaneelta sähköpostilla järjestelyoikeutta viikonlopun otteluihin. Kaikki ottelut pelataan samassa paikassa. Hakemuksesta tulee ilmetä kenttien ja pallojen hinta sekä mahdollisuus käyttää myös tarvittaessa sisäkenttiä. Hakemusten tulee olla allekirjoittaneella viim. 25.8.2017. Ilmoitan pelipaikan joukkueille 28.8.2017.

Miesten II-divisioonan viimeiset joukkueet putoavat suoraan III-divisioonaan.

3-divisioonaan putoavat: OVS4, TeTe, RuT, VT2, T-88

Miesten III-divisioonan lohkovoittajat nousevat suoraan II-divisioonaan.

2-divisioonaan nousivat: MLK, EVS, Este-78, LTK, JTS2, HTS

Miesten III-divisioonan viimeiset joukkueet putoavat suoraan IV-divisioonan.

4-divisioonaan putoavat: Roima2, HTK, HVS3, Match, J-Ten, RajaTe

Miesten IV-divisioonassa lohkovoittajat pelaavat yhden ottelun toista IV-divisioonan lohkon voittajaa vastaan. Ottelun voittaja nousee III-divisioonaan. Lohkopari ovat A-Q, C-D, E-F, G-H, I-J, K-L, M-N, B-O.

3-divisioonaan karsivat:

A-Q: SoTS – RoVS2 C-D: TTS2 – OTC2 E-F: HuTe3 – NTP G-H: SaTS2 – GT5 I-J: EVS2 – OTC K-L: EsTe-78 2 – HmTS M-N: TaTS6 – JTS3 B-O: KoTS2 – KauTS

 

Nousut ja laskut, naiset:

Karsinnoissa pelataan naisissa kaksi 2-peliä ja yksi 4-peli. Kustakin voitetusta ottelusta saa yhden pisteen. Mikäli nousu on selvillä ennen 4-peliä, ei 4-peliä tarvitse pelata.

Naisten SM-liigan viimeinen joukkue putoaa suoraan I-divisioonaan.

1-divisioonaan putoaa: GVLK

Naisten I-divisioonan lohkon voittaja nousee suoraan SM-liigaan.

SM-liigaan nousee: ÅLK

Naisten I-divisioonan viimeinen putoaa II-divisioonaan.

2-divisioonaan putoaa: MLK

Naisten 2-divisioonan lohkovoittajat pelaavat kaikki kaikkia vastaan ja voittaja nousee I-divisioonaan.

1-divisioonaan karsivat: EVS, KoTS2, RoVS (Nämä joukkueet voivat hakea allekirjoittaneelta sähköpostilla järjestelyoikeutta viikonlopun otteluihin. Kaikki ottelut pelataan samassa paikassa. Hakemuksesta tulee ilmetä kenttien ja pallojen hinta sekä mahdollisuus käyttää myös tarvittaessa sisäkenttiä. Hakemusten tulee olla allekirjoittaneella viim. 25.8.2017. Ilmoitan pelipaikan joukkueille 28.8.2017.

 

Kaikki vanhat joukkueet ovat automaattisesti mukana seuraavalla ulkopelikaudella.

Uusien joukkueiden tulee ilmoittautua ja mahdollisten poisjäävien joukkueiden vetäytyä 30.4. mennessä sähköpostilla: kilpailut@tennis.fi.

Lohkot ja otteluohjelma nähtävissä viimeistään 15.5. osoitteessa www.tennisassa.fi

Tutustuthan sarjatenniksen uudistuksiin täältä. Sarjatenniksen säännöt löytyvät kokonaisuudessaan kilpailumääräyksistä.

Sarjatennismaksut laskutetaan seuroilta kauden alussa.

Harrasteliiga

Harrasteliigaa pelataan vielä ulkopelikaudella 2017. Tämän jälkeen Harrasteliiga sulautuu osaksi yleistä sarjatennistä. Tutustuthan sarjatenniksen uudistuksiin täältä.

Alla harrasteliigan säännöt. Kohdassa 8 alkavaan kauteen ilmoittautumisesta ja liigan pelikaudesta.

Säännöt

1 SARJAT

– Miehet
– Naiset

Alueellinen sarja voidaan jakaa useampaan eri lohkoon.

2 JÄRJESTÄJÄ

Sarjatenniksen järjestäjänä toimii Suomen Tennisliiton (STL) kilpailutoimikunta.

3 YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ

Sarja pelataan kilpailutoimikunnan määräämällä tavalla yksinkertaisina tai kaksinkertaisina lohkoina Osallistuvien joukkueiden määrä vaikuttavat pelitapaan ja lohkojen kokoon.

Sarjoissa pelataan kaksi kaksinpeliä ja yksi nelinpeli. Ottelut ovat aikapelejä. Ottelun kesto on 50 minuuttia/ottelu.

4 JOUKKUEEN OIKEUS OSALLISTUA SARJAAN

Sarjaan voivat osallistua joukkueet, jonka pelaajat ovat jonkin STL:n jäsenseuran jäseniä. Joukkue voi kuitenkin muodostua useamman eri seuran pelaajista. Joukkue määrittelee joukkueelleen nimen.

Sarjaa pelataan voimassa olevilla STL:n alueilla. Alueina ovat:
Pohjois- ja Itä-Suomi
Länsi-Suomi
Kaakkois-Suomi
Häme ja Keski-Suomi
Varsinais-Suomi
Pääkaupunkiseutu

Pelaaja/joukkue voi ilmoittautua mille alueelle haluaa.

Suositeltava joukkueen koko 3-5 pelaajaa, enemmänkin käy.

5 SARJAAN ILMOITTAUTUMINEN

Sarjaan ilmoittaudutaan viimeistään 30.4.2017. Ilmoittautumiset tehdään näillä verkkosivuilla olevalla lomakkeella.

Ilmoittautuessaan mukaan sarjatennikseen joukkue sitoutuu maksamaan sarjamaksun. Sarjamaksu lähetetään joukkueen yhteyshenkilölle. Kauden sarjamaksu on 90e/joukkue.

6 PELAAJAN OSALLISTUMISKELPOISUUS

Ilman STL:n antamaa tasoa pelaaja ei voi osallistua sarjatennikseen. Mikäli joukkueen jollakin pelaajalla ei ole STL:n hyväksymää tasoa, STL määrää pelaajan tason joukkueen tai pelaajan anomuksesta.

Sarjaan saavat osallistua pelaajat joiden taso on ilmoittautumishetkellä voimassa olevalla tasoluettelolla korkeintaan C-luokassa.

Sarjaa pelaavilla pelaajilla tulee olla pelaajanumero Ässässä. Joukkueen maksu sisältää kilpailulisenssit joukkueeseen nimetyille pelaajille pelattaessa ko sarjaa. Kilpailulisenssi ei ole voimassa muissa virallisissa otteluissa. Saman pelikauden aikana pelaaja voi pelata vain yhdessä tämän sarjan joukkueessa. Sarjaan voivat osallistua pelaajat jotka ovat STL:n jäsenseuran jäseniä. Naiset eivät saa osallistua miesten sarjaan.

Pelaaja sitoutuu pelaamaan koko kauden siinä joukkueessa, jossa hän pelaa ensimmäisen ottelunsa.

Joukkue saa nimetä joukkueeseensa nimettyjen pelaajien lisäksi uusia pelaajia lohkovaiheen loppuun asti. Uudet pelaajat eivät ole saaneet pelata ko sarjaa samalla kaudella muissa joukkueissa. Pelaajien tiedot tulee olla toimitettuna sähköpostilla Tennisliittoon ennen otteluiden pelaamista.

Tämän sarjan lisäksi voi pelata yleistä sarjatennistä tai seniorisarjatennistä.

7 PELAAJAJÄRJESTYS

Joukkueen pelaajan pelijärjestys määräytyy sarjan alkaessa voimassa olevan tasoluettelon sijaluvun perusteella. Pelijärjestys pysyy samana koko kauden. Mikäli useampi pelaaja on tasolla yksi ilman sijalukua, voi joukkue päättää näiden pelaajien pelijärjestyksen ennen kauden alkua. Ottelussa joukkueiden ykköspelaajat pelaavat vastakkain, samoin kakkospelaajat. Sarjaottelussa pelaaja voi osallistua vain yhteen kaksinpeliin.

8 OTTELUOHJELMA JA SARJAN PELAAMINEN

8.1 ULKOKAUDEN OTTELUOHJELMA

Ulkokauden sarjatenniksen peliaika on 1.6.-20.8.2017.

Mikäli alueella on useampia lohkoja, pelaavat lohkojen voittajat mestaruudesta viikonlopun 1.-3.9.2017 aikana.

Kilpailupäällikkö laatii lohkot yhdessä aluekoordinaattoreiden kanssa. Lohkot ja otteluparit ovat nähtävillä Ässässä 15.5.2017. Sen jälkeen joukkueiden tulee sopia keskenään kaikki kesän sarjan peliajat. Toivottavaa olisi, että otteluajat olisi sovittuna 1.6.2017 mennessä ja joukkue olisi merkinnyt ne Ässään. Mikäli joukkue ei ole merkinnyt otteluaikaa tähän mennessä, merkitsee otteluajan Tennisliiton kilpailupäällikkö. Otteluaikaa voidaan siirtää 15.6.2017 alkaen vain mikäli molemmat joukkueet hyväksyvät siirron ja siitä ilmoitetaan Tennisliiton kilpailupäällikölle. Mikäli joukkueet päätyvät siirtoon, on samalla sovittava uusi peliaika ja ilmoitettava siitä välittömästi Tennisliiton kilpailupäällikölle. Jos siirtoa ei ole ilmoitettu Tennisliittoon, alkuperäinen otteluaika on voimassa. Ottelun alkamisaika tulee sopia siten, että sarjaottelu loppuu saman vuorokauden puolella.

8.3 SARJAOTTELUIDEN PELAAMINEN JA LUOVUTTAMINEN

Sarjaan hyväksytyn joukkueen on pelattava sarja loppuun. Jos joukkue luopuu sarjasta kesken tai jättää ilmoittamatta sarjapaikasta luopumisestaan, on seuran maksettava luopumissakkoa 100e.

Jos joukkue luovuttaa yksittäisen sarjaottelun, on siitä ilmoitettava kirjallisesti vastustajalle, jolloin ottelu tuomitaan luovuttaneen tappioksi 0-3. Jos toinen joukkue jättää saapumatta pelipaikalle otteluohjelmaan merkittynä ajankohtana, eikä ilmoita siitä vastustajalle, tuomitaan joukkue luovuttaneeksi (kuten edellä). Mikäli vierasjoukkue ilmoittaa vastustajalle luovutuksesta 48 tuntia ennen sovittua aloitusaikaa tai sen jälkeen, tulee vierasjoukkueen korvata kenttäkulut.

Mikäli yksittäinen sarjaottelu on pelaamatta, kun sarjakausi päättyy, eikä voida todeta, kumpi joukkueista on syyllinen pelaamattomuuteen, tuomitaan ottelu mitätöidyksi (0-0), eikä kumpikaan joukkue saa siitä pisteitä.

9 SARJAOTTELUN PELAAMINEN

Koko sarjaottelu on pelattava samana päivänä.

Ottelu alkaa 5 minuutin pallottelulla. Pallottelua seuraa 50 minuutin aikapeli. Ottelun alkaessa pelaajat asettavat kellon soimaan (esimerkiksi puhelin) ottelun päättymisen merkiksi. Ottelu ei voi päättyä tasapeliin. Kellon soidessa ottelu loppuu siihen. Kesken jäänyttä peliä (geimiä) ei pelata loppuun mikäli tilanne ei ole tasan. Eli esimerkiksi tilanteessa 5-3 0-30 peli päättyy tulokseen 5-3. Mikäli pelit (geimit) ovat tasan pelataan kesken jäänyt peli loppuun, esimerkiksi 4-4 0-15 tilanteessa ottelu päättyy jommankumman 5-4 voittoon. Mikäli tilanne on kellon soidessa tasan 4-4 ja uutta peliä (geimiä) ei ole ehditty aloittaa, pelataan vielä yksi ratkaiseva peli (geimi). Tennikseen kuuluu reilu peli ja sen vuoksi kaikki pelaavat reilusti aikaa pelaamatta loppuäänimerkkiin saakka.

Vierasjoukkueen on varmistettava ennen ottelun alkua pelipaikka ja alkamisaika. Tällöin sovitaan myös käytännön järjestelyistä, kuten ottelujärjestyksestä ja kenttien lukumäärästä. Ellei joukkueiden välillä muuten sovita, noudatetaan sarjoissa seuraavaa pelijärjestystä: ykköspelaajat, kakkospelaajat ja nelinpeli.

Vastustaja on ottelun alussa oikeutettu saamaan yhden pelin jokaisesta täydestä viidestä minuutista minkä vastustaja myöhästyy.

Jos joukkueelta jää yksittäinen ottelu pelaamatta osana sarjapeliä, merkitään siitä ottelusta joukkueelle tappio 0-5.

Jos yksittäinen ottelu keskeytetään pelaajan loukkaantumisen tai muun syyn takia, tämä otetaan huomioon sarjataulukossa seuraavasti:
Mikäli ottelun luovuttanut on ottelussa häviöllä jää tulos sellaisenaan voimaan.
Mikäli luovuttanut johti ottelua luovutushetkellä, merkitään tulos vastustajalle yhden pelin voitoksi, esimerkiksi luovutus tilanteessa 3-4 merkitään toiselle voittotulokseksi 5-4.

Mikäli pelaaja luovuttaa kaksinpeliottelunsa loukkaantumisen takia tai mikäli pelaaja ajetaan ulos käytösrikkeestä, hän ei voi osallistua nelinpeliin. Mikäli joukkueella ei tällöin ole edustuskelpoista varapelaajaa nelinpeliin, ottelu tilastoidaan vastustajan 0-5 voitoksi.

10 SARJAOTTELUN JÄRJESTÄMINEN JA KUSTANNUKSET

Sarjassa jokainen joukkue vastaa omista kustannuksistaan. Kotijoukkue järjestää ja maksaa kentät ja pallot. Jokaisessa kaksinpeliottelussa on oltava uudet pallot.

Alueen lohkojen voittaneiden joukkueiden kesken pelattavien ratkaisupelien kustannukset jaetaan osallistuneiden joukkueiden kesken. Joukkueet voivat itse sopia pelipaikasta. Mikäli sopuun ei päästä, arpoo kilpailupäällikkö ottelupaikan ja määrää otteluille ajankohdat.

11 KAPTEENI/YHTEYSHENKILÖ

Jokaisella joukkueella tulee olla yksi kapteeni. Varakapteenina voi toimia joukkueen pelaaja, jolla ei ole ottelu käynnissä. Erimielisyyksien ilmetessä joukkueiden kapteenit pyrkivät ratkaisemaan asian.

Ottelun aikana pelaaja ei saa ottaa vastaan mitään ohjeita tai neuvoja, paitsi puolta vaihtaessaan kentällä istuvalta kapteenilta. Kentällä kapteenin ominaisuudessa saa istua vain joukkueen valmentaja tai joukkueen jäsen.

12 PELIPAIKKA

Ottelut voidaan pelata millä vain virallisen kentän mitat täyttävillä kentillä.

Kotijoukkueen on mahdollisuuksien mukaan pyrittävä siihen, että pelipaikalla on käytössä myös sisäkenttiä siltä varalta, että sää estää pelaamisen ulkona. Jos kotijoukkueella ei ole käytössä sisäkenttiä siten, että sateen sattuessa ottelu voidaan pelata sisällä, ottelu on sovittava pelattavaksi viimeistään viikkoa ennen kauden päättymistä.

13 HUONO SÄÄ

Kaikissa sarjoissa sarjaottelu tai osa siitä voidaan huonon sään sattuessa pelata hallissa. Jos ottelua ei voida sään vuoksi pelata ulkona, eikä käytössä ole sisäkenttiä, ottelu siirtyy pelattavaksi uuteen ajankohtaan. Tällöin vierasjoukkueella on oikeus vaatia, että ottelu pelataan heidän kotikentällään. Uusi peliajankohta on lähtökohtaisesti viikon sisällä peruuntuneesta ottelupäivästä. Jos uudesta peliajasta ei päästä sopuun, kilpailupäällikkö määrää uuden peliajankohdan.

14 JOUKKUEIDEN PAREMMUUS SARJASSA

Voittaja saa jokaisesta otteluvoitosta yhden pisteen. Pisteitä jaetaan siis 3/sarjaottelu. Saavutetut pisteet ratkaisevat lohkon sijoitukset. Jos useampi kuin yksi joukkue on samassa pistemäärässä, ratkaisee voitettujen ja hävittyjen otteluiden erotus paremmuusjärjestyksen. Mikäli otteluiden erotus on tasan, ratkaisee voitettujen ja hävittyjen erien erotus. Jos tämäkin on tasan, on voitettujen ja hävittyjen pelien erotus määräävä. Jos vielä pelierotuskin on tasan, pelataan uusintaottelu puolueettomalla kentällä.

15 RAPORTOINTI

Kotijoukkueen tulee kirjata sarjapelin tulos Ässään seuraavan arkipäivän aikana. Mikäli joukkue toistuvasti laiminlyö tulosten kirjaamisen Ässään, voidaan joukkue sulkea sarjasta.

16 MESTARUUS JA PALKINNOT

Jos alueella pelataan vain yksi lohko, julistetaan lohkon voittaja alueen 3-tason sarjatenniksen mestariksi. Mikäli lohkoja on useampi, pelaavat lohkovoittajat mestaruudesta. Voittajille jaetaan mitalit.

17 SARJAN JÄRJESTÄJÄN OIKEUS PUUTTUA RIKKEISIIN

STL voi tutkia minkä tahansa sarjatoimintaan liittyvän tapahtuman ja määrätä siitä sanktion.

18 MUUT MÄÄRÄYKSET

STL:n kilpailutoimikunta voi antaa lisäohjeita ja tarkennuksia näihin sääntöihin. Muutoin sarjatenniksessä noudatetaan STL:n edustus- ja kilpailumääräyksiä sekä Kansainvälisen Tennisliiton pelisääntöjä.