Sarjatennis

Sarjatennikseen ja Harrasteliigaan liittyvää tietoa löydät alta. Olethan jo huomioinut, että yleinen sarjatennis uudistuu 2017-2018 sisäkaudesta alkaen! Lue uudistukset pähkinänkuoressa.

Sarjatenniksen sisäpelikausi

Sarjakauden peliaika: 1.10.-28.2.

Kaikki vanhat joukkueet ovat automaattisesti mukana seuraavalla sisäpelikaudella. HUOM! Tämä ei kuitenkaan koske uutta naisten 3.divisioonaa ja miesten 5.divisioonaa, joihin kaikkien joukkueiden tulee ilmoittautua kaudelle 2017-18.

Uusien joukkueiden tulee ilmoittautua ja mahdollisten poisjäävien joukkueiden vetäytyä 15.9.2017 mennessä sähköpostilla: kilpailut@tennis.fi

Ilmoittautumisen yhteydessä on mainittava seura, joukkueen yhteyshenkilö (1-2kpl) ja yhteystiedot (puhelinnumero ja sähköposti) sekä laskutusosoite, jos muu kuin edustettavan seuran.

Lohkot ja otteluohjelma nähtävissä viimeistään 1.10. osoitteessa www.tennisassa.fi

Tutustuthan sarjatenniksen uudistuksiin täältä. Sarjatenniksen säännöt löytyvät kokonaisuudessaan kilpailumääräyksistä.

Sarjatennismaksut laskutetaan seuroilta kauden alussa.

Sarjatenniksen sisäpelikausi 2017-2018

Sarjaohjelmat ja -taulukot löytyvät osoitteesta  http://www.tennisassa.fi
Kohdasta sarjatennis (valitse oikea sarja) – löytyy kauden kaaviot. Kaavioiden alta pystyy valitsemaan oikean divisioonan ja löytämään joukkueen otteluparit. Sarjaotteluihin ei ole merkitty pelipäiviä. Kilpailutoimikunta suosittelee ottamaan nopeasti kauden alussa yhteyttä vastustajan kapteeniin ja sopimaan ottelulle pelipäivän. Kilpailutoimikunta suosittelee käyttämään sarjatennikselle varattuja viikonloppuja. Kun aika on sovittu, kirjaa kotijoukkue sen heti Ässään. Joukkueiden yhteyshenkilöt löytyvät klikkaamalla vastustajajoukkueen nimeä. Tarkistathan, että joukkueesi tiedot ovat ajan tasalla. Sarjakapteenit voivat muuttaa joukkueen tietoja myös itse.

Sarjamuoto 
Tennisliigan lisäksi miesten alemmat sarjat on jaettu I-V -divisiooniin. Naiset pelaavat Tennisliigan lisäksi I- III -divisioonat. Sarjatenniksen sääntöjen mukaan sisäpelikausi pelataan yksinkertaisena sarjana. Poikkeuksena miesten 2-divisioonan lohko D ja naisten 2-divisioonan lohko A, jotka pelataan tuplasarjana.

Peliaika
Sarjakausi alkaa 1.10.2017. Otteluiden tulee olla pelattuina 28.2.2018 mennessä!

Nousukarsinnat 
Nousukarsinta kaikilla sarjatasoilla pelataan 16.-18.3.2018. Seurat sopivat itse pelipaikan, mutta mikäli sopimukseen ei päästä, Tennisliiton kilpailupäällikkö arpoo pelipaikan.

Ottelut
Miesten sarjatenniksessä sarjaottelu koostuu neljästä ottelusta, kolmesta kaksinpelistä ja yhdestä nelinpelistä. Poikkeuksena miesten 4- ja 5-divisioonat joissa pelataan kaksi 2-peliä ja yksi 4-peli. 5.divisioona ottelut pelataan lähtökohtaisesti kilpailumääräysten mukaisina aikapelinä elleivät molemmat joukkueet yhteisymmärryksessä sovi ilman aikarajoitetta pelaamisesta ennen otteluiden alkua.  Play-offs –otteluissa tilanteessa 2-2 pelataan ylimääräinen, ratkaiseva nelinpeli.
Naisten sarjaottelu koostuu kahdesta kaksinpelistä ja yhdestä nelinpelistä. 3.Divisioona ottelut pelataan lähtökohtaisesti kilpailumääräysten mukaisina aikapelinä elleivät molemmat joukkueet yhteisymmärryksessä sovi ilman aikarajoitetta pelaamisesta ennen otteluiden alkua.
HUOM! Sarjatenniksessä mahdollinen kolmas erä pelataan kaikissa otteluissa pitkänä tie breakkina 10:een pisteeseen.

Sarjapelien ajankohdista sopiminen
(HUOM!)  Sarjaotteluihin ei ole merkitty pelipäiviä. Kilpailutoimikunta suosittelee ottamaan nopeasti kauden alussa yhteyttä vastustajan kapteeniin ja sopimaan ottelulle pelipäivän. Kilpailutoimikunta suosittelee käyttämään sarjatennikselle varattuja viikonloppuja. Kun aika on sovittu, kirjaa kotijoukkue en heti Ässään.  Sarjaotteluihin varatut viikonloput:  11.-12.11.2017  2.-3.12.2017  6.-7.1.2018

Yhteyshenkilöt
Seurojen ja joukkueiden tulee tarkistaa, että joukkueella on merkittynä Ässään ainakin yksi yhteyshenkilö ja hänelle puhelinnumero sekä sähköpostiosoite. Sarjakapteenit voivat muuttaa joukkueen tietoja myös itse.

Sarjataso 
Joukkueiden pelaaminen eri sarjatasoilla määräytyy lähtökohtaisesti edellisen vuoden sarjan perusteella. Sarjatenniksen uudistuksen myötä alimmille divisioonatasoille on asetettu tasorajat:  Naisten 3- ja miesten 5-divisioonissa saavat pelata korkeintaan D-luokan pelaajat  Miesten 4-divisioonassa saavat pelata korkeintaan B-luokan pelaajat  Mikäli joukkueessa on joukkueen nykyistä divisioonatasoa korkeammalla olevia pelaajia, on joukkue voinut hakea sarjatennissääntöjen mukaisesti paikkaa ylemmästä divisioonasta.

Nousut, putoamiset ja niihin liittyvät karsinnat 
Miesten Tennisliigan kaksi viimeistä joukkuetta karsii I divisioonan lohkovoittajien kanssa paikasta Tennisliigaan.
Miesten I divisioonan lohkon viimeiset joukkueet putoavat suoraan II divisioonaan. I divisioonan toiseksi viimeiset joukkueet karsivat II divisioonan lohkovoittajia vastaan. Vastakkain: I divisioona lohko A sekä II divisioona lohkot B ja D ja toisessa karsintaryhmässä I divisioona lohko B sekä II divisioona lohkot A ja C.
Miesten II divisioonan lohkojen viimeiset joukkueet putoavat suoraan III divisioonaan.
Miesten III divisioonan lohkovoittajat pelaavat yhden ottelun toista III divisioonan lohkon voittajaa vastaan. Vastakkain lohkot A-B, C-D, E-F, G-H.
Miesten III divisioonan lohkojen viimeiset joukkueet putoavat suoraan IV divisioonan.
Miesten IV divisioonan lohkovoittajat pelaavat yhden ottelun toista IV divisioonan lohkon voittajaa vastaan. Vastakkain lohkot A-B, C-D, E-I, F-H, G-L, J-K ja M-N.
V divisioonan lohkojen A ja B voittajat pelaavat kullasta ja lohkojen kakkoset pronssista. Kultaottelun voittajalle tarjotaan mahdollisuutta nousuun 4-divisioonaan. Lohkojen C ja D voittajat pelaavat kullasta ja lohkojen kakkoset pronssista. Kultaottelun voittajalle tarjotaan mahdollisuutta nousuun 4-divisioonaan.
Naisten Tennisliigan kaksi viimeistä joukkuetta karsii I divisioonan lohkovoittajien kanssa paikasta Tennisliigaan.
Naisten I divisioonan lohkojen kaksi viimeistä/lohko putoavat suoraan II divisioonaan.  I divisioonan A lohkon kolmanneksi viimeinen joukkue karsii paikasta II divisioonan lohkojen A ja B voittajien kanssa. Joukkueet pelaavat kaikki kaikkia vastaan. I divisioonan lohko B:n kolmanneksi viimeinen karsii paikasta II divisioonan lohkojen C, D ja E kanssa. Joukkueet pelaavat cup-muotoisen kaavion keskitetysti. Ensimmäisen ottelukierroksen parit ovat: I divisioonan joukkue – II D voittaja, II E voittaja – II C voittaja.
Sisäkaudella 2018-2019 naisten I divisioona pelataan yhdessä kahdeksan joukkueen lohkossa ja miesten I divisioonassa pelataan yhdessä kymmenen joukkueen lohkossa. Tämän jälkeen I-divisioonaa jatketaan samankokoisena kuin Tennisliigaa.

Osallistuminen
Osanotto-oikeus on kaikilla STL:n jäsenseuroilla. Ilman STL:n antamaa tasoa pelaaja ei voi osallistua sarjatennikseen. Mikäli joukkueen jollakin pelaajalla ei ole STL:n hyväksymää tasoa, STL määrää pelaajan tason seuran tai pelaajan anomuksesta.  Saman pelikauden aikana pelaaja voi edustaa vain yhtä seuraa ja sen yhtä joukkuetta (poikkeuksena Tennisliigan farmisääntö). Sarjatenniksen pelaaminen edellyttää kilpailulisenssin maksamista. Katsottehan siis, että vuoden 2017 kilpailulisenssi on maksettu ennen ensimmäistä sarjatennisottelua. Lisenssi on voimassa kalenterivuoden, joten vuoden 2018 puolella pelattavissa otteluissa vaaditaan vuoden 2018 kilpailulisenssi.  Seurasiirrot on tehtävä STL:n edustusmääräysten mukaisesti. Sarjatennikseen voivat osallistua Suomen kansalaiset ja maassamme vakinaisesti asuvat muun maan kansalaiset (jotka ovat asuneet Suomessa yhtäjaksoisesti viimeiset kolme kuukautta), ja jotka ovat STL:n jäsenseuran jäseniä.  Naiset eivät saa osallistua miesten sarjatennikseen.

Sarjasta luopuminen 
Jos seura ei ole ilmoittanut sarjapaikasta luopumisestaan 15.9.2017 mennessä ja haluaa siitä vielä luopua, sen on maksettava luopumissakko, joka on Tennisliigassa 170 € ja muilla tasoilla 140 €.  Sarjamaksu  Tennisliiga miehet 340  Tennisliiga naiset 340  1 divisioona 150  2 divisioona 100  3-4 divisioona, miehet 90  naisten 3-div. ja miesten 5-div. 45  Pelaajajärjestys  Pelaaja järjestys joukkueessa määräytyy voimassa olevan tasoluettelon mukaan. Seuraava tasoluettelo ilmestyy vuodenvaihteessa 2017-2018. Tarkistattehan joukkueenne mahdollisesti muuttuneen pelaajajärjestyksen uusien tasoluetteloiden ilmestyessä. HUOM! Mikäli joukkueessanne pelaa pelaaja, jolla ei ole pitkään aikaan otteluita, tulee taso tarkistaa Tennisliitosta.

Säännöt 
Kilpailumääräykset löytyvät: http://www.tennis.fi/kilpailut/kilpailumaaraykset/  Erityisesti naisten 3. ja miesten 5.divisioona joukkueet, tutustuttehan huolella uusiin muokattuihin sääntöihin.

Tulokset 
Tulokset tallennetaan kapteenin omilla Ässä- tunnuksilla Ässä-tulospalveluohjelmaan viimeistään ottelua seuraavana päivänä. Tuloksia ei siis lähetetä liittoon.  Aiemmin sarjakapteenit tallensivat tulokset seuran tunnuksilla. Nykyisin tallennusoikeudet on liitetty kapteenin omiin tunnuksiin. Mikäli tunnuksillasi ei ole oikeutta peliajan tai tuloksen tallentamiseen, ota yhteyttä tennisliittoon kilpailut@tennis.fi. Joukkue saa jokaisesta voitetusta ottelusta pisteen.  Luovutus  Jos yksittäinen ottelu keskeytetään pelaajan loukkaantumisen tai muun syyn takia, tämä otetaan huomioon sarjataulukossa siten kuin ottelu olisi pelattu loppuun (esim. tilanteessa 4-2 luovutus kirjataan 6-2,6-0).  Jos joukkue luovuttaa yksittäisen sarjaottelun, on siitä ilmoitettava kirjallisesti vastustajalle ja Tennisliittoon. Tennisliitto merkitsee ottelun Ässään luovuttaneen tappioksi 0-3 tai 0-4. Jos toinen joukkue jättää saapumatta pelipaikalle otteluohjelmaan merkittynä ajankohtana, eikä ilmoita siitä vastustajalle, tuomitaan joukkue luovuttaneeksi (kuten edellä).
Tutustuthan sarjatenniksen uudistuksiin täältä. Sarjatenniksen säännöt löytyvät kokonaisuudessaan kilpailumääräyksistä.

Sarjatennismaksut laskutetaan seuroilta kauden alussa.