Ohjeita kilpailemiseen

ALOITA KILPAILEMAAN / OHJEITA KILPAILEMISEEN LIITTYEN

Kilpaileminen on luonnollinen osa tenniksen harrastamista ja kilpaileminen sopii minitennisikäisestä (n. 5-vuotiaasta) jatkumaan loppuiäksi. Kilpailemisen voi aloittaa milloin vain. Kaikille löytyy sopivan tasoisia kilpailuja. Tässä ohjeessa käydään läpi:

  1. Mistä ja miten valita kilpailu
  2. Ilmoittautuminen kilpailuun
  3. Miten toimitaan kilpailupaikalla
  4. Rankinglista ja tasoluettelo
  5. Tärkeitä verkkosivuja ja yhteystietoja

1 Miten ja mistä valita kilpailu?

Kaikki Suomen Tennisliiton alaiset viralliset kilpailut löytyvät Ässä-järjestelmästä www.tennisassa.fi  sivulta. Sieltä klikkaamalla kilpailun nimeä pääsee lukemaan kilpailukutsua ja näkee mm. muut jo ilmoittautuneet pelaajat, osoitteen mihin oma ilmoittautuminen pitää lähettää (yleensä ilmoittautuminen tehdään Ässän kautta), tietoa kilpailumaksun maksamisesta jne.

Kilpailuihin kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin, mielellään kaksi viikkoa ennen kisan alkua. Näin on todennäköistä päästä kisaan mukaan, varsinkin sisäkaudella. Kilpailunjärjestäjä on voinut rajata kilpailukutsussa osallistuvien määrää. Rajaus voidaan tehdä ilmoittautumisjärjestykseen tai rankingiin perustuen.

 1.1 Ikäluokat, erilaiset kilpailut ja erilaiset kaaviomallit

Tenniskilpailuissa on luokkia iän (esim. 9-vuotiaat) ja tason (esimerkiksi D-luokka) mukaan. Tytöillä/naisilla on rajattu mahdollisuus osallistua poikien/miesten luokkiin.

Juniorit: Pienimmät juniorit pelaavat minitennis tai miditennisluokissa. Junioriluokat alkavat 9-vuotiasta ja jatkuvat vuoden välein 18-vuotiaisiin saakka. Tämän jälkeen pelaaja siirtyy pelaamaan aikuisten luokkiin. Toki on sallittua pelata omaa ikäänsä vanhempien pelaajien kisoissa ja luokkakilpailuissa (esim. miehet D-luokka), ja näin hyvin yleisesti tehdäänkin. Kun lapsi täyttää kuluvana kalenterivuonna esim. 12 vuotta, hän saa osallistua 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien pelaajien luokkiin, mutta ei enää 11-vuotiaiden luokkiin.

 Minitennis pelataan minitenniskentällä ja softis-/punaisella pallolla.

Miditennis pelataan miditenniskentällä ja oranssilla pallolla.

9-vuotiaiden luokka pelataan miditenniskentällä ja oranssilla pallolla (alkaen 19.2015).

10-vuotiaiden luokka pelataan vihreäpistepallolla.

Aikuiset: Aikuiset voivat osallistua eri tasoisiin luokkiin. Luokkia ovat A-, B-, C-, D- ja E-luokka. Osallistumisen luokkiin määrittää pelaajan taso. Kun pelaaja aloittaa kilpailemisen, saa hän tason 1. Tällöin pelaaja saa osallistua E-luokkaan. Pelaaja voi ilmoittautua omaa tasoa määräämään luokkaan tai ylempään luokkaan. Esimerkiksi pelaajan tason ollessa 13 on hän C-luokan pelaaja. Tällöin hän voi osallistua C-, B- tai A-luokkaan. Pelaajan kannattaa pyrkiä valitsemaan luokka siten, että siellä olisi sopivan tasoisia vastustajia. Liian aikaisin ei kannata mennä liian korkeaan luokkaan.

Pelitapa:

Luokka voidaan pelata cup-muotoisena tai lohkokilpailuna. Cup-kilpailussa hävinnyt tippuu yleensä kilpailusta heti hävityn ottelun jälkeen. Joissakin kilpailuissa saatetaan tarjota lisäksi jatkokaavio eli ns. lohdutussarja. Cup-kaaviot pelataan loppuun saakka, jolloin voittaja saadaan selville. Lohkoissa kaikki pelaavat kaikkia vastaan oman lohkon sisällä. Otteluita tulee yleensä 2-4. Lohkovaiheen jälkeen saatetaan pelata vielä jatko-otteluita. Kaaviomuoto ilmoitetaan kilpailukutsussa.

Mistä kilpailuista on hyvä aloittaa: Otteluiden pelaamisen harjoittelu on hyvä aloittaa seurojen omista kilpailutapahtumista (3-taso). Nuorimpien pelaajien kannattaa aloittaa mini- ja miditenniksestä. Toiminta on hyvin alueellista ja matalan kynnyksen toimintaa. Kokemusten ja tason karttuessa kannattaa siirtyä 2-tasolle. 2-tasolla kilpailut ovat jo ns. kansallisia kilpailuja joihin voi tulla mukaan pelaajia jo pidemmänkin matkan päästä. 1-taso koostuu arvokilpailuista. Siellä mukana ovat myös kansalliset huiput laajalla rintamalla. Esimerkiksi JGP-sarjassa osallistumisoikeus on rajattu rankingin perusteella (rankingin perusteella ilmoittautuneista 40 parasta/luokka pääsee mukaan). Kilpailun taso kannattaa pyrkiä valitsemaan sen mukaan, että haasteita ja menestystä tulisi sopivassa suhteessa.

 2 Ilmoittautuminen kilpailuun

2.1 Pelaajanumero

Ilmoittautuakseen kilpailuun tulee pelaajalla olla Ässässä pelaajanumero. Mikäli pelaaja ei ole koskaan kilpaillut virallisessa kilpailussa, tulee pelaajan ensin rekisteröityä Ässään. Tällöin hän saa itselleen käyttäjätunnuksen ja salasanan joilla pääsee jatkossa kirjautumaan Ässään (esim. ostamaan lisenssi, ilmoittautumaan kilpailuun jne.)

Mikäli pelaajalla on ollut pelaajanumero vanhassa Ässä-järjestelmässä, tulee hänen rekisteröityä uuteen Ässään. Tällöin hän saa uuden tunnuksen ja salasanan sekä vanhan Ässän tiedot päivittyvät uuteen. Tämän jälkeen uuden Ässän käyttöä voi jatkaa kirjautumalla sisään uudella tunnuksella ja salasanalla.

2.2 Kilpailulisenssi

Ilmoittautuakseen ja osallistuakseen kilpailuun, tulee pelaajalla olla maksettuna sen kalenterivuoden kilpailulisenssi (poikkeuksena mini- ja midikilpailut).

Eri-ikäisille pelaajille on erisuuruisia lisenssivaihtoehtoja. Kertalisenssin lunastanut voi ilmoittautua ja osallistua yhteen kilpailuun.

Huom! Kilpailulisenssi ei sisällä vakuutusta!

Lisenssi ostetaan Ässästä. Pelaaja kirjautuu Ässään omilla tunnuksilla ja maksun voi suorittaa verkkomaksuna.

2.3 Edustusseura

Kilpailuihin osallistuvan pelaajan tulee olla jäsen jossakin suomalaisessa tennisseurassa, joka on Suomen Tennisliiton jäsen. Pelaaja voi olla jäsenenä yhdessä tai useassa STL:n jäsenseurassa, mutta hän voi samanaikaisesti edustaa vain yhtä seuraa (poikkeuksena yhden kauden sarjatennisedustus).

Kun pelaaja ensimmäisen kerran rekisteröidään Ässään, hänen on valittava näistä seuroista yksi, joka on hänen varsinainen edustusseuransa. Edustusseurat julkaistaan Tennisliiton kilpailujärjestelmässä (Ässässä). Pelaajalla on oikeus edustaa tätä seuraa kansallisissa kilpailuissa sekä sarjatenniksessä. Seuralla on oikeus kieltää pelaajaa edustamasta seuraa, jos pelaaja ei ole seuran jäsen. Edustusseuraa voi vaihtaa tekemällä seurasiirron https://www.tennis.fi/kilpailut/seurasiirrot/ sivuilla olevalla lomakkeella. Edustusseura ei vaihdu automaattisesti pelaajan siirtyessä seurasta toiseen, vaan siitä on aina tehtävä seurasiirto.

2.4 Kilpailumaksu

Kilpailukutsusta selviää kilpailumaksun suuruus, ja maksetaanko kilpailumaksu jo ilmoittautumisen yhteydessä verkkopankin kautta. Kilpailumaksu tulee kaikissa tapauksissa olla maksettuna ennen ensimmäistä ottelua.

Ilmoittautuminen kilpailuun velvoittaa pelaajan maksamaan osallistumismaksun ja pelaamaan kilpailun loppuun. Ilmoittautumisen voi perua ennen arvontaa. Tällöin osallistumismaksu palautetaan. Jos pelaaja vetäytyy arvonnan jälkeen, kuitenkin 24 tuntia ennen kyseisen luokan alkua, palautetaan kilpailumaksu lääkärin- tai terveydenhoitajan todistusta vastaan mikäli todistus on kilpailunjohtajalla neljän vuorokauden kuluessa luokan alkamisesta. Kilpailunjohtaja voi palauttaa maksun myös muun painavan syyn vuoksi. Kilpailumaksua ei palauteta, mikäli luokan alkuun on aikaa 24 tuntia tai vähemmän. Kilpailumaksun palauttamisen suorittaa kilpailunjärjestäjä.

3 Miten toimitaan kilpailupaikalla

3.1 Aikataulut

Kun kilpailu on valittu ja siihen ilmoittauduttu, odotetaan aikataulun valmistumista. Yleensä kisajärjestäjä julkaisee ottelukaaviot tai lohkot kilpailuviikonloppua edeltävällä viikolla tiistaina tai keskiviikkona. Ottelut alkavat joko perjantaina tai pienissä kilpailuissa lauantaina. Otteluaikataulut löytyvät Ässä-järjestelmästä kilpailua ja oikeaa luokkaa (kaavio) klikkaamalla. Kilpailunjärjestäjällä ei ole velvollisuutta huomioida otteluaikoihin liittyviä toiveita.

Tenniskisojen aikataulut muodostuvat niin, että kisojen ja päivän ensimmäisen ottelun alkamisaika on tarkalleen tiedossa, mutta sen jälkeen pelaaja joutuu arvioimaan, milloin oma ottelu saattaisi alkaa. Vaikka aikatauluun olisi kirjattu alkamisajaksi jokin tarkka aika, se voi ja luultavasti muuttuu, koska edellisten otteluiden kestoa ei voi tarkasti tietää.

Tennisottelun kesto vaihtelee yleisesti tunnin ja jopa kolmen tunnin välissä.

3.2 Kilpailupaikalla toimiminen

Kilpailupaikalle on syytä saapua vähintään puoli tuntia ennen ilmoitettua peliaikaa. Pelaaja ilmoittautuu kilpailujen johtajalle kilpailutoimistossa. Jos kisamaksua ei ole maksettu etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä, se suoritetaan ennen ensimmäistä ottelua.

3.3 Ottelun kulku

Pelaajan on oltava valmis menemään kentälle kun oma ottelu kuulutetaan olevan vuorossa. Kentällä pelaajilla on 5 minuuttia aikaa pallotella ja siten vielä valmistautua peliin.

Kun pallotteluaika on loppunut, pelaajat arpovat mailaa pyöräyttämällä kumpi saa ensimmäisen syöttövuoron ja kumpi valitsee kenttäpuolen ensimmäisen pelin ajaksi. Arvonnan voittanut pelaaja voi myös valita syötön vastauksen, jolloin toinen pelaaja aloittaa.

Pelaajat vaihtavat kenttäpuolia parittomien pelien jälkeen: ensimmäisen, kolmannen, viidennen jne. Puoltenvaihdossa on 1,5 min tauko (edellisen pisteen päättymisestä seuraavan alkamiseen) ensimmäistä vaihtoa lukuun ottamatta, jolloin taukoa ei ole enempää kuin mitä kestää kävellä kentän toiselle puolelle.

3.4 Kilpailumääräykset

Kilpailutoimintaa säätelee STL:n kilpailumääräykset. Määräykset on julkaistu: https://www.tennis.fi/kilpailut/kilpailumaaraykset/ . Määräysten alkuosa (yleiset määräykset) käsittelevät kaikkia kilpailuja koskevia asioita. Loppuosan kilpailukohtaiset määräykset antavat lisämääräyksiä tiettyihin kilpailuin ja kilpailusarjoihin.

Alla muutama tärkeä nosto kilpailumääräyksistä:

  • Pelaajilta ja taustajoukoilta edellytetään asiallista käytöstä. Kiroilu, mailan heittäminen, pelin viivyttäminen, pelaajan neuvominen tai tahallisesti väärin tuomitseminen voivat aiheuttaa varoituksen tai pisteen menetyksen. Törkeissä tapauksissa voi edessä olla kilpailusta sulkeminen. Päätöksen tekee kilpailunjohtaja tai –valvoja.
  • Seuraavan pisteen pelaaminen on käynnistettävä 20 sekuntin kuluessa edellisen pisteen päätyttyä.
  • Väärin pelatun pallon jälkeen (esim. syöttö väärään ruutuun) piste jää voimaan. Tilanne korjataan seuraavassa pisteessä, esimerkiksi syöttämällä silloin oikeaan ruutuun.
  • Vanhemmat tai valmentajat eivät saa antaa pelaajalle ohjeita tai puuttua ottelun kulkuun
  • Pelaajien tulee pyytää kilpailunjohtaja paikalle jos he ovat epätietoisia pelin kulkuun liittyvissä kysymyksissä tai jos pelaajat tarvitsevat jonkun ratkaisemaan esimerkiksi riitatilanteen

3.5 Pistelasku ja tuomitseminen

Pelaajat laskevat itse pisteet ja tuomitsevat toistensa lyönnit. He toimivat siis myös tuomareina pelaamisen lisäksi. Tämä on poikkeuksellista melkeinpä kaikkiin muihin lajeihin verrattuna.

Pistelaskun osalta ohjeena on, että syöttäjä sanoo pistetilanteen kuuluvalla äänellä ennen jokaista syöttöä.  Näin molemmat pelaajat tietävät selvästi ja tarkasti, mikä on tilanne ottelussa.  Pisteiden laskeminen ei kuitenkaan ole vain syöttäjän vastuulla, vaan molempien pelaajien on syytä tietää tilanne kaiken aikaa.

Tuomitsemissa noudatetaan periaatetta, että vain selvästi ulos nähty/lyöty pallo voidaan tuomita huutamalla ’Ulkona’ tai ’Out’.  Jos pelaaja on epävarma mihin pallo kentässä osui, on se aina tuomittava vastustajan eduksi.  Jokainen pallo tuomitaan jommankumman pelaajan eduksi.  Ns. uusia pisteitä ei pelata kuin erittäin poikkeavissa tapauksissa, esim. jos toiselta kentältä tulee pallo häiritsemään omaa pelaamista.  Jos syöttö osuu verkkoon ja putoaa siitä syöttöruutuun, syöttö uusitaan.

Vanhemmat tai valmentajat eivät saa osallistua pelin kulkuun millään tavoin.  Pelaajille sattuu varmasti virhetuomioita, mutta niihinkään ei voi kentän ulkopuolelta puuttua. Joskus harvoin joku pelaaja saattaa systemaattisesti nähdä ’väärin’, jolloin on asiallista kutsua kilpailujen johtaja paikalle seuraamaan ottelun kulkua. Hänellä on oikeus ja velvollisuus puuttua näkemiinsä väärinkäytöksiin. Vanhemmat voivat laskea pisteitä pelaajien mukana ja epäselvissä tapauksissa ja jos molemmat pelaajat pyytävät, auttaa ottelua jatkumaan oikeudenmukaisesti. Ottelun päätyttyä pelaajat kättelevä verkon yli ja kiittävät ottelusta.

3.6 Ottelun jälkeen

Pelaajat kättelevät ottelun loputtua ja keräävät pallot seuraavia pelaajia varten.

Voittajan velvollisuus on ilmoittaa ottelun lopputulos kilpailujen johtajalle ja samalla ottaa selvää seuraavan ottelun alkamisajasta.

Nuorten junioreiden (alle 12v.) kisoissa pelataan hyvin yleisesti joko lohkoja tai ns. alakaavio ensimmäisellä kierroksella hävinneiden kesken. Näin kaikille tulee vähintään kaksi ottelua. Tämä on yleensä ilmoitettu kilpailukutsussa. Siispä hävinneenkin on otettava selvää jatkopeleistään.

4 Rankinglista ja tasoluettelo

Pelaajat saavat rankingpisteitä virallisista kilpailuista, voittamistaan otteluista (poikkeuksena mini- ja midikilpailut). Junioreiden rankingit ilmestyvät kerran viikossa (maanantaisin klo 12 mennessä) Ässässä. Näillä pisteillä pelaajat laitetaan paremmuusjärjestykseen ikäryhmittäin ja tätä rankingjärjestystä käytetään ottelukaavioita laadittaessa. Tämän tarkoituksena on estää parhaita pelaajia joutumasta vastakkain kisan alkukierroksilla. Kaikki muut pelaajat arvotaan kaavioon tai lohkoon sattumanvaraisesti. Arvonnassa käytetään seurahajontaa eli jos vain on mahdollista, saman seuran pelaajia ei laiteta ensimmäisellä kierroksella vastakkain.  Samaan lohkoon saattaa silti joutua seurakavereita.

Rankingin lisäksi pelaajat laitetaan kolme kertaa vuodessa paremmuusjärjestykseen tasoluetteloon. Luettelon perusteena on pelaajien pistekeskiarvo. Tasoluettelossa oleva pelaajan taso määrittelee pelaajien pistekertymää otteluissa, ei pelaajatiedoissa muuttuva pelaajan keskiarvo.

5 Tärkeitä verkkosivuja ja yhteystietoja

sähköposti Tennisliittoon: toimisto@tennis.fi

Tennisliiton verkkosivu: www.tennis.fi

Ässän käyttöohjeet pelaajalle: https://www.tennis.fi/kilpailut/tournament-software/